Екстрадираме в Белгия издирван за тероризъм


България ще екстрадира в Белгия издирвания за тероризъм от Брюксел конгоанец Спатака-Капета Харрис. 24-годишният мъж е заподозрян за членство в радикалната джихадистка организация "Ал Шабаб", която се счита за младежко крило на "Ал Кайда" в Сомалия и Южен Судан.

Заповед от
Интерпол

Харрис бе задържан на ГКПП-Капитан Андреево на 30 юни т.г. При рутинна проверка на документите нашите гранични полицаи установили, че роденият в Киншаса белгиец се издирва от Интерпол с европейска заповед за арест. Тя е издадена от съдия в Брюксел две седмици по-рано. Спатака-Капета не е осъждан, но е заподзрян за поддържане на връзки с радикалната терористична организация. Засечени били негови разговори и срещи с друг издирван за тероризъм мъж. Това е Дмитрий Бонтинг, за когото имало категорични доказателства, че вербува в Европа мъже, които след това преминават военно обучение в лагери на "Ал Шабаб" в Сомалия и Южен Судан. Засечeни са и пътувания на Харрис в тези страни.

Пълното име на ислямистката групировка е "Харакат ал-Шабаб ал-Муджахидин", или в превод от арабски Муджихидинско младежко движение.

Допреди няколко години са официалната младежка фракция на "Ал Кайда". Към 2012 година групировката контролира големи площи от южната част на Сомалия. В апогея си "Ал Шабаб" разполага с около 14 500 войници. Следва конфликт с ръководството на "Ал Кайда", който води до ликвидацията на някои от "младежките" лидери. В момента двете терористични организация отново поддържат тесни връзки, макар "Ал Шабаб" да не са пряко подчинени на "Ал Кайда".

Рани от битка

Най-категоричното доказателство за принадлежността на 24-годишния конгоанец с белгийски паспорт са раните, които той получил в бой в Сирия. Харрис има тежки контузии и разкъсвания по краката от куршуми, както и рани от осколки по гърба.
Пред българските граничари той признал, че се е бил на страната на сирийските бунтовници. Но бил ранен, след като в непосредствена близост до него била взривена граната. Битката била близо до сирийско-турската граница.

Според разказа на самия ранен той влязъл нелегално в Турция. "Страхувам се за здравето и живота си. Съмнявах се, че бунтовниците щяха да положат медицински грижи за мен. Затова избягах в Турция", казал раненият.

Той недвусмислено намекнал, че практиката била след сражение в Сирия ранените и вече негодни да носят оръжие, вместо да бъдат откарани в болница, да се доубиват от своите.

Капета успял да прекоси Турция и да се добере до Истанбул. Мъжът обаче се страхувал да не бъде засечен от турските власти. Затова раните му били лекувани тайно, нелегално и в недобри медицински и хигиенни условия. Според българските разследващи травмите му били силно занемарани и инфектирани, въпреки че не са смъртоносни.

Харрис пътувал с автомобил с още трима белгийци от конгоански произход. Целта му била да стигне до Брюксел, където бил постоянният му адрес и да получи адекватна и качествена медцинска помощ.

Пътуване с
линейка

Още на ГКПП-Капитан Андреево Спатака-Капета бил качен в линейка и откаран в болницата в Хасково. Там за няколко дни лекарите от хасковската ортопедия успели да стабилизират състоянието му. В болничната стая магистрати му наложили постоянен арест.

На 6 юли пациентът бе транспортиран до МВР болница в София. Тъй като е заловен на Капитан Андреево, делото му остава да се гледа от Хасковския окръжен съд. Преди седмица той пропътува с линейка 230 км от София до Хасково за процеса срещу него за екстрадицията му. И стана първият обвиняем, който присъства в съдебна зала в града, легнал на носилка. Там той подписа декларация, че е съгласен да бъде екстрадиран в Белгия.

Но заради дадения по закон тридневен срок за размисъл, в който той може да оттегли съгласието си, на африканеца му се наложи да изтърпи още едно пътуване. Миналия петък Харрис отново бе докаран с линейка в Хасково. Този път за окончателното съдебно решение за своята екстрадиция.

До седмица властите в Брюксел трябва да приберат своя гражданин. За Спатака-Капета Харрис предстои пътуване до Брюксел. Най-вероятно то отново ще е с линейка, защото той не може да лети със самолет, тъй като има емболия.

Прокуратурата проверява програма "Конкурентоспособност"

Предишна новина

Крокодила остава в килия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.