Електронни трудови книжки заменят хартиените

Електронни трудови книжки заменят хартиените
Снимка: Pixabay

Бизнесът настоява да се създаде електронна трудова книжка, която да замени хартиената. Темата е обсъдена на среща на Българската стопанска камара с представители на Фондация "Право и Интернет" и Българската конфедерация по заетост, пише Pariteni.bg.

Целта й е да бъдат минимизирани негативните последици за работещите при загуба и унищожаване на трудовата книжка или липса на печати и подписи, както и да се повиши контролът и да се намалят трудово-осигурителните измами.

Тя ще осигури достъп до вписаната в нея информация в реално време, посочват от БСК.
По този начин ще отпадне необходимостта от връчването на уведомление по чл. 62, ал. 5 от КТ на работника или служителя, издаване на УП 2 и УП 3, обясняват от работодателската организация.

През последните няколко месеца екипи на БСК, съвместно с Българската асоциация за управление на хора (член на БСК) започна съвместна работа по актуализиране на предложението на преход от хартиена към електронна трудова книжка.

Преди да се премине към електронна трудова книжка, са необходими и редица нормативни промени, които предстои да бъдат предложени в пакет. Напредъкът по цялостната концепция и предложенията ще бъдат обобщени и представени пред Социалното министерство.

Красимир Георгиев поема втори мандат начело на Окръжен съд-Стара Загора

Предишна новина

Заради COVID-19: Отново затварят публичните домове и забраняват проституцията в Брюксел

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    11
    -2

    А защо изобщо е необходима трудова книжка? НОИ взима едни пари от един човек и после не знае че ги е взела и той трябва да го доказва с трудови книжки, печати, УПИ-та ... После що имало сив сектор и черен пазар у нас!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.