Елена Йончева с обвинение за пране на пари от КТБ

Елена Йончева с обвинение за пране на пари от КТБ

Народният представител от БСП Елена Йончева вече е с повдигнато обвинение за пране на пари. Новината е потвърдила говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред "24 часа". Разследването срещу Йончева е за извършени финансови операции с пари, за които се смята, че са присвоени от КТБ.

На 8 ноември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Йончева, а малко след това тя се отказа от него.

Тя бе разследвана за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК  - изпиране на пари в особено големи размери. Досъдебното производство в Специализираната прокуратура бе образувано, след сигнал от народни представители и след извършена проверка. Според разследването на прокуратурата, присвоените от КТБ пари са били прикривани чрез офшорната компания "Далий Трейдинг Лимитид".

През ноември от държавното обвинение уточниха, че в хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на "Авторска телевизия" ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания "Далий Трейдинг Лимитид" (дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови) юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование "Офроуд" ООД. На 20.04.2012 г. Представляващите "Далий Трейдинг Лимитид" също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с "Авторска телевизия" ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното "Офроуд" ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите ("Авторска телевизия" ЕООД и "Далий Трейдинг Лимитид"), при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са били разпределени, като съдружникът "Авторска телевизия" ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева, съдружникът "Далий Трейдинг Лимитид" - в размер на 315 000лева, от които 310 000 лева (разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове) да бъдат отнесени във фонд "Резервен" на "Офроуд" ООД. "Далий Трейдинг Лимитид" се е задължило след учредяване на "Офроуд" ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в "Офроуд" ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %, показва разследването на прокуратурата.

Доказателствата сочат още, че учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество "Офроуд" ООД е избрана Елена Йончева. В това си качество, тя е сключила с "КТБ" АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на "Офроуд" ООД, а на 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на "Офроуд" ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от "Далий Трейдинг Лимитид".

От прокуратурата тогава уточниха, че трябва да се изясни начинът на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.

Журналистката и депутат от "БСП за България" Елена Йочева отговори във фейсбук на прокуратурата, която й повдигна обвинение за пране на пари.
 
"Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична.
 
Правителството и Б. Борисов започнаха да използуват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат тези, които показват как Шайката - тази организирана престъпна група, разграбва България. Това няма да ни спре".

Съдийската колегия на ВСС ще поиска от ВАС предварително изпълнение на решението по избор на председател на СГС

Предишна новина

Почина полк. Христо Странджански - съдия във Военно-апелативния съд

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.