Еманципира ли се прокуратурата или само се надяваме

Еманципира ли се прокуратурата или само се надяваме
Снимка: БГНЕС

Дали наистина сме свидетели на еманципация на прокуратурата от изпълнителната власт и политическата класа или всичко е само театър? Трудно е на този етап да се каже, пък и опитът ни подсказва да бъдем скептици. Но е факт, че ситуацията е необичайна – за първи път от много време насам управляващите (доскоро, а и в момента) недоволстват от прокуратурата, а симпатиите са на страната на обвинението.  

"Чакайте изненада" – така предупреждаваха прокурори преди брифинга на ръководството на прокуратурата в  понеделник, на който се очакваше да бъдат обявени резултатите от проверката в МВР по сигнала на Сергей Станишев за нерегламентирано подслушване на политици, бизнесмени, магистрати и общественици.

И наистина, огласяването на резултатите предизвика изненада и удовлетворение. Срещу четирима висши служители на СДОТО започва наказателно производство, а бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се разследва за нарушаване на законовите му задължения за контрол върху прилагането и използването на СРС. Само до преди месец това изглеждаше немислимо, макар че цяла България знаеше, че МВР слухти на поразия.

Удовлетворението е обяснимо. За изненадата си заслужава да се замислим. Защото тя е по повод на това, че прокуратурата си върши работата. При това я върши не формално – фактите, съобщени от главния прокурор Сотир Цацаров и екипа от разследващи прокурори са такива, че не оставят място за съмнения, че са извършвани тежки нарушения на строгите законови изисквания за контрол върху прилагането на СРС. Трудно би било при тази изходна позиция да се стигне до оневиняване на вече уличените. (Не че не се е случвало, много пъти.)

Следва нова изненада – главният прокурор като че влезе в конфликт и с бившия, и с настоящия министър на вътрешните работи, че и със самия лидер на ГЕРБ и доскорошен премиер Бойко Борисов. 

Първо Цветан Цветанов се опита да обясни, че вменения на министъра на вътрешните работи законов контрол върху прилагането на СРС, всъщност бил неосъществим. Министърът бил политическо лице и нямало как да се занимава с подробности, каза Цветанов. (Тези работи той трябваше да ги признае докато беше министър, да каже че не може да си изпълнява законовите задължения и да обясни защо при това положение продължава да заема поста. Или пък да инициира промяна в Закона за СРС, а не да се бори срещу споразуменията в НПК и да вдига рейтинг с транспортните престъпления в НК.). Сега Цветанов се опита да даде нишан на Цацаров: "Аз бих ви попитал следното – главният прокурор, който е на републиката, ако някой окръжен прокурор или някой прокурор не е осъществил надлежния контрол и не си е извършил действията по НПК, главният прокурор ли трябва да носи отговорност, или трябва да носи този, който е допуснал това да се случи и има компетентност да го прави?"

Отговорът на Цацаров бе кратък и ясен: в Закона за СРС има чл. 34а. От което пролича една основна разлика между Цветанов и Цацаров – главният прокурор си знае задълженията и отговорностите по закон, а Цветанов едва сега научава какво е трябвало да прави министърът.

Вчера вечерта обаче и новият вътрешен министър Петя Първанова направи прелюбопитно изказване пред бТВ, с което на практика се опита да омаловажи резултатите от проверката на прокуратурата. Нищо не е доказано, престъпление няма, само процедурни опущения, които с помощта и мъдрите напътствия на прокуратурата ще бъдат отстранени. А шефът на отдел в СДОТО Радко Димитров не бил саботьор, човекът просто се опитвал да поправи фината подслушвателна техника – с отвертка.  Подобни дейности в една уважавана институция не се вършат от административните началници посред нощ и навръх рождения им ден, а от квалифициран технически персонал, но явно в МВР имат усърдие в повече.

По-страшното е, че Първанова също даде знак, че не разбира правомощията и отговорностите на министъра в процедурата по разрешаване и използване на СРС. Тя също е категорична, че няма как министърът да контролира всички служители в структурите на МВР, прекалено са много. Проблемът очевидно е у нас – дето сме си въобразявали, че работата на министъра е да създаде организация, при която да може да осъществява контрол.

Г-жа Първанова даже подсказа на прокуратурата какво трябва да прави оттук нататък: "Процедурни нарушения не означава извършено престъпление." Умишленото нарушаване на строго разписаната законова процедура за прилагане на СРС от длъжностните лица, които по закон са задължени да я спазват и няма как да не я знаят, си е престъпление, както и да го погледнеш.

Но най-симптоматично е едно изказване на Бойко Борисов по време на предизборното мероприятие на ГЕРБ в Самоков. Интересното е, че това изказване повечето медии са го подминали, може би защото са цитирали една и съща агенция. Промъкнало се е само в livenews.bg, а оттам е цитирано и на някои други места. Борисов призовава прокуратурата да мери с еднакъв аршин, припомня делата на Тройната коалиция и прави типичен обрат в свой стил:

 "Да се върнат осем години назад, да видят тази апаратура кога е дошла, как е била ползвана, а не да пришиват всичко на нас."

Преди 8 години Бойко Борисов беше главен секретар на МВР. Но това е подробност. По-важното е, че тази реплика е по същество признание. Цял мандат ГЕРБ не разбра едно простичко нещо – фактът, че някой е вършил/върши лоши работи, не е оправдание за друг да върши същите работи (ами, вие като бяхте на власт, ами, те като правеха така…).

В крайна сметка Борисов предположи, че Сотир Цацаров е в близки отношения със Станишев (пак в Самоков).

Интригата става все по-интересна, но и многозначителна. Въпросът е дали това са първите симптоми, че прокуратурата се еманципира от изпълнителната власт и главно от МВР. Или ще продължаваме да се изненадваме, че прокуратурата си върши работата и да таим съмнения, че всичко е инсценировка.

Рано е още да се изказват похвали на главния прокурор Цацаров, зам. главния Сарафов, градския прокурор на София Николай Кокинов и зам. градския Роман Василев, които ръководеха тази проверка. Могат да се припомнят много случаи, когато дела са започвали с гръм и трясък и са се проваляли безславно. Но пък е толкова приятно човек да има повод да каже: браво на всички прокурори, работили по това разследване! Защото всички имат интерес от нормално, работещо обвинение, а не поръчково и политиканстващо.

За съжаление, един сериозен проблем какъвто е злоупотребата със СРС от страна на службите, не можа да бъде разрешен нито в резултат на силния обществен натиск, нито след решението от 2007 г. на Европейския съд по правата на човека по делото "Асоциация за европейска интеграция и Михаил Екимджиев срещу България", нито след плахите опити да се създаде някакъв козметичен външен контрол върху системата. Остава намесата на прокуратурата. 

Главният прокурор Цацаров, зам. главният Сарафов, градският прокурор на София Николай Кокинов и зам.-градският Роман Василев сигурно си дават сметка, че е много вероятно и те да са били прикачени към някой микрофон за постоянно, макар имената им да не са в списъка на подслушваните, съобщен от Станишев. Както стана ясно от случая с Мишо Бирата, подслушват се не само политически опоненти, но и хора на възлови държавни постове, даже самият премиер, докато изказва управленски съображения по акцизната политика. Повече от логично е, че ако си перспективен магистрат с позиция в системата, не е необходимо да се казваш Мирослава Тодорова или Нели Куцкова, за да бъдеш турен под контрол. Днес даже вече стана обидно да не те подслушват – трябва да си много незначителен.

Затова те може да имат и личен стимул това разследване да се проведе докрай. Всъщност, почти всеки български гражданин го има, защото отдавна телефоните станаха нещо, по което не трябва да се говори.

Но това, което всички очакват, е професионално, обективно и безпристрастно разследване. И задълбочено.

"ГЕРБ обещаваха да реформират съдебната система и да пречупят организираната престъпност, но всъщност реформираха организираната престъпност и се опитаха да пречупят съдебната система" – коментар на Меглена Кунева по повод скандала с подслушването. Дали наистина ГЕРБ само се е опитала или е успяла предстои да се види от изхода на това и много други дела.

По време на повече от 20-годишния преход сме били свидетели на яростни конфликти между прокуратурата и политическата власт и по време на Иван Татарчев, и по време на Никола Филчев. Те обаче по никакъв начин не помогнаха за еманципацията на прокуратурата, защото бяха подчинени на политиканстване и лични амбиции, интриги, откровен лобизъм и желание за власт. Впечатлението сега е за професионално и дистанцирано разследване. Миналата седмица на брифинг за журналисти Цацаров каза, че прокурорите от екипа имат всички условия да работят спокойно, защото са били уверени, ръководството стои зад тях в тази проверка. Бъдещето ще покаже.

Оттук нататък има и още един проблем, който задължително трябва да се реши, и той е свързан със създаването на ефективен независим контрол върху прилагането на СРС. Очевидно е, че това не може да стане с беззъбата петчленна парламентарна подкомисия. Очевидно беше още когато тя бе създадена – в началото на 41-то Народно събрание, след като ГЕРБ закри току що създаденото Бюро за контрол върху СРС в изпълнение на решението на ЕСПЧ. Ако тогава някой е имал съмнения защо се прави това, днес вече би следвало да е наясно.

България беше осъдена в Страсбург за порочна практика на ВАС

Предишна новина

Главният секретар на МВР Калин Георгиев

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 21
  DreadKnight | нерегистриран
  0
  0

  Прокурорче, налучкаваш някои неща за Цацаров /макар и да не ги тълкуваш правилно/, но някой ден и ти ще разбереш що за птица е, както и кой и как му дърпа конците... )))

 2. 20
  00 | нерегистриран
  0
  0

  ГЕРБ:  •избраха си съдии,

  •избраха си съдии в Конституционния съд,

  •назначиха си председател на Върховния административен съд,

  •назначиха си семейната приятелка на Цветанцветановата фамилия Владимира Янева-Манолева за шеф на Софийски градски съд,

  •подмениха си Висшия съдебен съвет с доверени лица,

  •правиха „закони” с мнозинството си в парламента,

  •приеха Бюджет, който доведе хората до улицата и отчаянието да не им се живее!

 3. 19
  Прокурор | нерегистриран
  0
  0

  По отношение на казаното от предните двама (предполагам колеги) - имам предвид"..." и "прасковка" бих казал следното. Не е невъзможно това, което казвате, дори звучи добре аргументирано. Не знам защо обаче подценявате възможността Цацаров да затвърждава собствените си позиции с тези свои действия. Моите впечатления от него са, че е човек с изключително бърза и остра мисъл, много аналитичен ум, големи амбиции, а очевидно е и изключително властолюбив - казвам последното в позитивен смисъл. Поради това аз самият не изключвам той да натиска силните фигури в МВР, за да ограничи влиянието им в прокуратурата. Такова влияние определено беше налице по време на управлението на Велчев, който макар и добре образован и теоретично подготвен, беше твърде слабохарактерен, а и много неориентиран, за да се противопостави на полицейските интриги. Цацаров определено обаче показва, че е наясно с огромната власт, която притежава и също така показва, че не желае тази власт да я упражняват чрез него фигури от МВР. С една дума - според мен Цацаров като способен и комбинативен човек много добре се възползва от благоприятната ситуация в държавата, за да укрепи позициите си и да се наложи като главен прокурор, тъй като му предстои седемгодишен мандат. И едва ли при укрепването на тези позиции той ще влиза в политически игри ( още по-малко вътрешнопартийни - в ГЕРБ ), които игри само биха му навредили и на авторитета и на властта. Това разбира се са само съждения от моя страна и само времето ще покаже доколко съм прав. Но на сериозните читатели на този сайт ще кажа - наистина не подценявайте нито Цацаров - човек с много качества за длъжността, която наскоро зае, нито поста му - той съсредоточава изключително много власт и правомощия!

 4. 17
  Прасковка | нерегистриран
  0
  0

  Споделям казаното от последния, аз самата от известно време си мисля това. Към всичко, което е написал ще добавя и нещо друго- след старта на скандала СРС се случи нещо отразено от медиите набързо, а хората не му обърнаха внимание, макар според мен да е много важно- самата Цветелина Бориславова публично атакува Цвък като каза, че не допуска, че Станишев може да лъже за такова нещо. излишно е да се казва, че тя и до днес е много близка с ББ, по линия на бизнес интересите им. Освен това трябва да е ясно, че човек от нейният ранг- най- влиятелната бизнес- дама в БГ никога не говори, особено пред медиите, просто така, за да хвърля някакви думи в пространството. Когато някой като нея говори публично това винаги е послание, знак, намек към някого за нещо. Има и друго- според мен е изключително наивно да се смята, че главния прокурор ще влезе в такава война единствено, за да "демонстрира мускули" на Цветанов или да се репчи за пред публиката като малко дете. Ако приемем, че атака срещу Цветанов има, то тя е предварително и отдавна обмислена и планирана с други хора, а не резултат на ината на СЦ или чепатия му характер. Погледнете само кои се отстрелват- Цветанов, който стана по- влиятелен от Борисов и Флоров- вярно куче на Цвък и човек натворил куп скандали навлекли проблеми на ГЕРБ. Хора, тази игра, която в момента се води, е много по- сложна от колкото въобще подозираме

 5. 16
  ... | нерегистриран
  0
  0

  Аз също подозирам, че всичко е вътрешен план за отстраняване на Цветанов или най-малко за ограничаване на властта и влиянието му. За ББ може да се говори всичко, но той не е глупав, а лукав, пресметлив и има силно развито чувство за самосъхранение. Казвам това, защото според мен той от доста време разбра, че Цвъкундера става вреден за самата ГЕРБ и трябва да му бъдат свити перките, но деликатно без да усети откъде идва всичко, защото иначе може да стане опасен, защото знае много за вожда. Има и друг аргумент- влиянието и властта на Цветанов станаха огромни, позволиха му да се еманципира от ББ, макар за пред хората да предава вид, че му е верен, а еманципирането от ББ означава да стане опасен за самия ББ. Затова трябваше да се ограничи влиянието му на всяка цена, а то беше най- голямо в съдебната власт, която освен всичко друго е и един от най- вжаните лостове за всяко управление. Не е изключено хитрецът ББ съзнателно да е посочил СЦ, с когото са близки, и който има и характера, а като главен прокурор и властта, да озапти Цвъка. Хипотези много. Но и наистина да е вярно, че ББ стои зад всичко никак не му се сърдя, защото онзи отвратеняк вече не се търпеше

 6. 15
  Злобният | нерегистриран
  0
  0

  До DreadKnight:Ти няма ли да се гръмнеш,както се гръмна адвокат Мишковиц?

  Аман от тебе,бе!

  Ходи се стреляй воненен магистрат такъв,онакъв!

 7. 14
  казах ви вече, | нерегистриран
  0
  0

  но явно никой не е обърнал внимание, Цацаров не е имал и няма никакви отношения с Цветанов.Не са били приятелри, не му е бил близък даже. Цацаров се ползува със симпатиите на Бойко. Бойко го е посочил на Цветанов и му е казал "това е нашият кандидат за главен прокурор.Оттам нататък Цветанов просто пресоли супата, без да познава особено Сотир, но на него толкова му е акъла. Така че Цацаров няма никаккъв личен сантимент, нито ангажимент към Цветанов. А дали Цветанов и Бойко са едно- това всъщност е интересното, което предстои да видим. Така че Цветанов не е човекът, заради когото Сотир ще прави лупинги. И като илюстрация на това- в момента тече люта битка между Цацаров и Флоров, който продължава да се изживява като най- главния в Главна прокуратура. Тук вече не трябва да има назад от страна на Сотир, защото става въпрос за... всъщност за всичко.

 8. 13
  Злобният | нерегистриран
  0
  0

  До DreadKnight:Ти няма ли да се гръмнеш,както се гръмна адвокат Мишковиц?

  Аман от тебе,бе!

  Ходи се стреляй воненен магистрат такъв,онакъв!

 9. 12
  Песимист | нерегистриран
  0
  0

  Вервайте...

 10. 10
  слава | нерегистриран
  0
  0

  Едно е сигурно - ако милиционера Б.Найденов беше успял да стане главен прокурор, щеше да има агония и терор още седем години.

 11. 9
  до незрящ | нерегистриран
  0
  0

  Моля се думите ти да са истина, защото всинца ни засяга това.

 12. 8
  do DreadKight | нерегистриран
  0
  0

  Лапаи пишоци мухааааЛЛЛЛЛ.

 13. 7
  DreadKnight | нерегистриран
  0
  0

  "...Развръзката

  До 12 май, когато ще се проведат предсрочните избори, Цветанов се ползва с имунитет. Което означава, че срещу него не може да се води разследване.

  Още два факта навеждат на мисълта за симбиоза между проверяващи и проверявани, въпреки привидния абсурд на това допускане: 12 април беше датата, на която прокуратурата обяви, че ще излезе с доклад по сигнала за незаконно подслушване на политици и бизнесмени от МВР. На 12 април започна официално предизборната кампания в България. От 12 април до деня на вота бившият министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов” се ползва с имунитет и срещу него не може да се води разследване.

  Въпреки че в получения сигнал от лидера на БСП се съдържа конкретна и проверима информация (хора, номера, превозни средства), надхвърляща значително процесуалните стандарти, които задължават прокуратурата да започне наказателно производство, главният прокурор не намери за необходимо да образува досъдебно производство, обосновавайки това свое решение с анонимността на сигнала. Това означава, че цялата проверка до този момент е нещо като чернова, върху която всеки може да дописва, да трие или да перефразира, а думите на всички разпитани нямат никаква доказателствена стойност. Това означава още, че Сотир Цацаров ни покани на репетиция. А ние - наивници - ръкопляскахме и викахме актьорите на “бис”, и то преди изобщо да е започнало същинското действие на този съмнителен спектакъл...

  Автор: Е. Барух; Редактор: Д. Попова-Витцел"

 14. 6
  DreadKnight | нерегистриран
  0
  0

  Нещата никога не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед. Та блажени са вярващите... )))

  "Игричките на Цацаров и Цветанов

  В скандала около незаконното използване на СРС Еми Барух вижда признаци на симбиоза между проверяващи и проверявани. Главният прокурор Цацаров може да се окаже съавтор на сценарий за доказване на невинността на Цветанов.

  От самото начало на своя седемгодишен мандат главният прокурор Сотир Цацаров започна да чертае особена професионална траектория, която се движи между хипотезите на логиката и хипотезите на закона. А при него тези две линии упорито се разминават.

  Бяхме предизвестени за това още с встъпването на Цацаров в длъжност (в резултат на “опорочена процедура и безпрецедентна намеса на член на правителството при избора на висш орган на съдебната власт”, както написаха от Съюза на съдиите в България). Избран въпреки съмненията относно способността му да разграничава морално допустимото и правно възможното, Сотир Цацаров все пак получи кредит на доверие от обществото.

  Кулминацията

  Във вихъра на "Цветановгейт"

  Към него - особено след настъпилата политическа криза в България - бе насочено вниманието на всички официални и неофициални центрове на власт с наивната надежда, че въпреки публично известните симпатии между бившия председател на Окръжния съд в Пловдив и бившия министър на вътрешните работи, тази близост няма да повлияе на държавното обвинение.

  Не само че това не се случи: свидетели сме на последователност и настойчивост в странното жонглиране между хипотезите на логиката и хипотезите на закона. Своеобразна кулминация наблюдаваме в момента: докато тече проверката в МВР за незаконно използване на СРС, на публичната сцена произволно влизат и излизат фигуранти, статисти и солисти, без да е ясно кой е авторът и кой е режисьорът на тази недовършена пиеса за системно подслушване.

  Интонационната енергичност на Цацаров, драматургичните обрати около подизпълнителите на поръчката (Николай Кокинов и Роман Василев, които ту са виновни, ту са невинни), битовите подробности, свързани с една отвертка и един харддиск, както и разиграваният съспенс около основния заподозрян (по чл. 34а от ЗСРС) Цветан Цветанов, около когото примката се затяга, ама наужким, водят до едно “обосновано предположение”: прокуратурата е възможен съавтор на сценарий за доказване на невинността на висшите ръководители на МВР и на съдебната власт, въпреки участието им в умишлено създадената система за злоупотреби и закононарушения.

  Номерът е в добре известната на изпипаните престъпници практика - да не оставят следи, да няма писмени улики, които да бъдат използвани срещу тях. Това обяснява съзнателно поддържания хаос, умишлената бъркотия, една привидна каша, в която нарочно отсъства ред, отчетност и регламент."

 15. 5
  чакайте, още ще има... | нерегистриран
  0
  0

  Цацаров си е профи и сега не само герберската групичка ще разбере това. Проблемът е, че това е едва първият човек извън София, избран на ръководен пост в съдебната система и софийските далавераджии взе да ги втриса. Просто човекът не играе на наши и ваши и ги подкара всички според делата - Галка Тонева, Маленка Филипова ... всички по реда им. Хубавото е че не могат да го пипнат, защото ги цака с работа и разкрития. Лошото е, че няма повече като него, та да се разровят и из софийските съдилища, та да станат ясни и тарифите на магистратите им и градената повече от 20 години схема за рушвети, услуги, участия в НПО и т.н.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.