Емилиян Гебрев не е тровен заради Дунарит

Емилиян Гебрев не е тровен заради Дунарит
Христо Грозев, разследващ журналист, снимка: бТВ

Отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев е малко вероятно да е свързано с оръжейния завод "Дунарит". Това коментира пред бТВ журналистът Христо Грозев, който е част от екипа на разследващия сайт "Белингкат". Според Грозев "теорията за връзка с "Дунарит" е по-малко вероятна отколкото възможното недоволство на Русия във връзка с определени търговски дейности на Гебрев, поради факта, че опитите на оръжейния производител да придобие "Дунарит" започват в месеца преди отравянето. "Те не действат толкова бързо. Това би отнело месеци, ако не години подготовка. Така че е възможно да бъде конкурентна дейност, която е била неприятна за някой от неговите конкуренти, които са имали каналите до Москва", уточни журналистът. 
 
Твърденията на Христо Грозев напълно опровергават твърденията на оръженийния търговец Емилиян Гебрев, който от две години се опитва да внуши тезата, че неговото отравяне, това на сина му и на служител във фирмата му "ЕМКО", е извършено заради опитите да придобие "Дунарит". Гебрев лансира тази теза в опит да оправдае неправомерните действия по овладяването на оръженийния завод.
 
"Една от операциите на група от осем офицера от ГРУ (Главното разузнавателно управление - бел.ред.) не може да не е свързана с Гебрев", категоричен бе Христо Грозев. "Те са присъствали по време на първото отравяне и на второто, което е месец по-късно. Част от тези хора са присъствали и на други отравяния на подобни вещества - във Великобритания. В момента правим разследване по една тяхна операция в Швейцария. Те са поставяли отровно вещество на дръжките на автомобили на техните цели. Теоретично е възможно това да е станало и тук. В скорошна статия в-к "Ню Йорк таймс" цитираха свои източници от тайните служби, че имало данни за един от членовете да е присъствал в България и да е обикалял около автомобила на господин Гебрев", разказа още Грозев. "Това лице не е достатъчно добре заснето от камерите за видеонаблюдение в гаража на Гебрев. В момента се прави анализ на тези доста замъглени кадри от чужди служби, които помагат на българските разследващи", допълни журналистът.
 
Сергей Федотов е лицето, което ние сме засекли в Швейцария, което е обикаляло в гаражи на други лица. "Много е възможно той да е бил и тук", смята Христо Грозев.
 
Федотов е част от група на ГРУ от около 30 души, може да са и 35, която се занимава с дестабилизиращи дейности, които очевидно включват в определени случаи и убийства. Групата на ГРУ пътува с фалшиви паспорти с втора самоличност на членовете ѝ, която им е дадена след обучение, установило разследването на "Белингкат". "Нашият анализ показва, че тази група е създадена някъде 2009 г. До 2011 г. тя пътува основно в страните от бившия СССР, очевидно там тренират. Някъде от 2011 г. започват да пътуват до Източна Европа. Едва 2014 г. се осмеляват да пътуват из Западна Европа", уточни Грозев. Той допълни, че разследващите журналисти са запознати с провалите на групата, а не с нейните успехи. "Тяхната структура е доста сбита, а техен шеф е Андрей Верянов, който е генерал и комуникира директно с Кремъл", каза още журналистът. Част от групата – осем души, посещавали често България през 2014 – 2015 г.,  в групи по двама - трима, понякога по един, когато е извършено отравянето на Гебрев. "След 2015 г. интересът към България спира", коментира още разследващият журналист.
 

 

Още по темата

Осъдиха Филип Киркоров да върне 779 000 евро от ипотечен кредит

Предишна новина

БСП сезира прокуратурата за източване на НЗОК

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Разследващ читател | нерегистриран
  0
  0

  На този "разследващ" журналист, кой му е дал мегдан да разследва? Откъде капацитет? Подхвърлят им на такива тщеславни писари нужната информация и малко пари мазно да всяват омраза. Иначе в статията всичко е "може би", "възможно е", "теоретично е възможно", разследва та дрънка, теоретично.

 2. 1
  RRR | нерегистриран
  2
  -1

  Ма какво разправяш, направо сензация.И тези аутсайдери си вярват, браво, браво.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.