ЕС предлага отлагане на Брекзит до 31 януари


Европейският съюз предлага крайният срок за излизането на Великобритания от Европейския съюз да бъде отложен с три месеца до 31 януари. Това става ясно от проект за декларацията на представителите на страните членки, който ще обсъдят въпроса в понеделник в Брюксел, съобщава Блумбърг.
 
В рамките на европейското предложение Великобритания ще има възможността да напусне блока преди новия краен срок, ако и двете страни ратифицират споразумението за развода. Според проекта за декларация се изключва възможността за предоговаряне на окончателното споразумение между Брюксел и Лондон, като се изисква от Великобритания да изпълни ангажиментите си към ЕС по време на отсрочката.
 
Официалните представители на страните членки ще се срещнат в понеделник, в 10 ч. сутринта местно време в Брюксел. Все още остава възможно – както и в петък, невсички страни да са съгласни с предложението. Френският президент Еманюел Макрон вече блокира един опит на ЕС да отпусне тримесечно отлагане на Брекзит, като вместо това настоя за едномесечна отсрочка.
 
Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз в четвъртък, на 31 октомври, но въпреки настояването на Джонсън, че това ще стане, вече малцина вярват на обещанието му.
 
Според източници от офиса на Борис Джонсън премиерът е готов да направи всичко по силите си, за да осъществи провеждането на избори, които да спомогнат за изпълнението на Brexit, в това число е възможно да обмисли и варианти, предложени от опозиционни партии.
 
Това може да означава, че правителството обмисля да подкрепи предложението на две други опозиционни партии – Шотландската национална партия и Либералните демократи. Те изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с молба да бъде отпусната отсрочка за Brexit до 31 януари. Тяхното желание е предсрочни избори да се проведат на 9 декември.
 
По-рано тази седмица Джонсън призова за провеждането на парламентарни избори на 12 декември, предлагайки на парламента да ратифицира неговата сделка за Брекзит до 6 ноември. Това е и първият път, в който премиерът намекна, че няма да успее да спази настоящия краен срок за излизане от блока – 31 октомври.
 

Няма да действам под натиск, ще реша в обозрим срок

Предишна новина

Арестантът Николай Димитров взема 4-и мандат в Несебър с 60%

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.