ЕС с поражение в делото срещу R.J. Reynolds за пране на пари


Върховният съд на САЩ зае страната на R.J. Reynolds в делото, заведено срещу тютюневата компания от Европейския съюз по обвинения за рекет и глобална схема за пране на пари, включваща и внос на наркотици в Европа.

Макар и само с един глас (4:3), съдиите отхвърлиха присъдата на по-ниска инстанция в полза на ЕС и 26 държави и върнаха случая за допълнителни съдебни процедури.Обвинението се позоваваше на американски закон срещу незаконни уговорки, включително извършване на организирана престъпна дейност. Върховният съд постанови, че федералният закон Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO) не може да се прилага за поведението на американски компании зад граница.

Ищците твърдят от 2002 г. насам, че цигарената компания с помощта на колумбийски и руски престъпни групи е вкарвала контрабандно цигари на единния пазар в продължение на десетилетие и е прала парите през базирани в Ню Йорк финансови институции. Според ЕС в бюджета на страните членки не са влезли милиони долари от акцизи и данъци.

Съдът обаче смята, че нанесените щети трябва да са на американска територия, а не извън САЩ, за да се прилага RICO.R.J. Reynolds е базирана в щата Северна Каролина. Тя е част от Reynolds American Inc. - втората по големина американска тютюнева компания, производител на брандове като Camel и Pall Mall.

Френски педофил призна за посегателства над 66 момчета

Предишна новина

Парламентът все пак ще разгледа лобисткия закон за адвокатурата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.