ЕСПЧ осъди България заради отказ да признае смяна на пола на транссексуален

ЕСПЧ осъди България заради отказ да признае смяна на пола на транссексуален
снимка:freepik.com

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди  България заради това, че българските власти без основателна причина са отказали на транссексуален български гражданин признаване на смяната на пола му, предаде Франс прес.

Ищецът, назован само с инициалите Й. Т., е жена, родена през 1970 г. През юношеските си години тя осъзнала мъжката си сексуална идентичност. Оттогава Й. Т. води социален живот като мъж с мъжко първо име.

От 2008 г. ищецът живее в партньорки отношения с друга жена, която родила през 2010 г. дете с помощта на изкуствено оплождане от донор. Оттогава Й. Т. и детето му се възприемат взаимно като баща и син.

През 2014 г. ищецът е претърпял операция за премахване на млечните жлези и през 2015 г. се е обърнал към районен съд с искане за смяна на първото, бащиното и фамилното си име, като и на своя пол и ЕГН в електронните регистри. Това са необходимите елементи, преди Й. Т. да се подложи на още една операция, с която да завърши промяната на пола си.

Районният съд, а след това и апелативен съд, обаче отказали да удовлетворят искането на транссексуалния мъж, след което той се обърнал към ЕСПЧ.

Съдът в Страсбург постанови България да изплати на ищеца 7500 евро за морални вреди и 4150 евро разноски по делото.

ЕСПЧ аргументира своето решение с това, че българските съдилища мотивирали отказа си да удовлетворят искането на транссексуалния мъж за правно признаване на смяната на пола с "общия интерес". Те обаче не обосновали този "общ интерес". В резултат Й. Т. неоправдано дълго време бип поставен в "смущаваща ситуация" и изпитвал "уязвимост, унижение и безпокойство".

Главният прокурор е категоричен: Прокуратурата не се притеснява да разследва Доган и Пеевски

Предишна новина

Обвиняемият Божков зове за протести от Дубай

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Из "Нравствени писма до Луцилий" | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #1 от "Браво! | нерегистриран":
  Браво, с борбата на всеки гражданин, тази държава, макар и направлявана с тояга, ще влезе в европейския път! Морковите свършиха.

  Само внимавай четенето на много автори и какви ли не книги да не ти донесе някаква безпорядъчност и нестабилност. Човек трябва да се поспре при големите умове, да се закърми с тях, ако иска да извлече нещо, което здраво да пусне корен в душата му. Който е навсякъде, никъде не е. Хората, които прекарват живота си в пътуване, имат много домакини, а приятели никакви. Същото неизбежно се случва на тези, които не се запознават отблизо с нито един автор, а препускат, преминават през всички бегом и набързо.

 2. 2
  112 | нерегистриран
  9
  0

  "В резултат Й. Т. неоправдано дълго време бип поставен в "смущаваща ситуация" и изпитвал "уязвимост, унижение и безпокойство". Ами, кой я е карал въпросната дама да си прави гаргара с природата, а после съдът да й оправя бакиите?! Полът се определя от гените, не - от наличието на цици!

 3. 1
  Браво! | нерегистриран
  19
  -1

  Браво, с борбата на всеки гражданин, тази държава, макар и направлявана с тояга, ще влезе в европейския път! Морковите свършиха.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.