ЕСПЧ осъди Русия, заради дело срещу хулигани, осквернили православен храм

ЕСПЧ осъди Русия, заради дело срещу хулигани, осквернили православен храм
ЕСПЧ осъди Русия заради дело срещу хулигани, осквернили православен храм

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е осъдил Русия, заради делото срещу хулиганите от"Пуси Райът". Това информират в специално съобщение до медиите от Българския хелзински комитет. Като за лице за контакт по темата е посочен лично Красимир Кънев, председател на БХК. Съдът в Страсбург намира, че Русия е наложила тежки присъди на три членки на "Пуси Райът", които участваха в оскверняването на храма Христос Спасител през 2012 г., става ясно още от информацията на БХК.

Прочитът на БХК по казуса публикуваме без редакторска намеса:

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ, Съдът) оповести решението си по делото Мария Альохина и други срещу Русия (Mariya Alekhina and Others v. Russia, жалба № 38004/12), касаещо наказателното преследване срещу трите активистки от руската пънк група "Пуси Райът" заради антиправителствената им акция в храм Христос Спасител през 2012 г., както и заради нарушенията по време на съдебния процес против тях. ЕСПЧ намира, че с наложените присъди и нарушенията в процеса срещу трите жалбоподателки, Русия е нарушила Член 3, Член 5 § 3, Член 6 §§ 1 и 3 (в) и Член 10 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ, Конвенцията).

Фактите, според БХК

Жалбоподателките, Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич, са членове на известната феминистка пънк група "Пуси райът" и са изявени противнички на режима на президента Владимир Путин. Те нееднократно са изразявали своите критики чрез антиправителствени песни и представления, които организират на публични места, включително на Червения площад. Текстовете на песните засягат както лично Путин, така и свързани с него институции и лица, включително службите за сигурност, православната църква и лично патриарх Кирил. Текстовете съдържат също така ярки послания срещу преследваните по политически причини и в подкрепа на феминизма и правата на ЛГБТИ общностите, които са преследвани в Русия. Заради публичните си изяви жалбоподателките са нееднократно арестувани и глобявани за организиране на неразрешени митинги и публични представления. Ключовото за делото събитие е опитът на жалбоподателките да организират такова представление в Катедралния храм Христос Спасител в Москва на 21 февруари 2012 г. Техният опит да изпеят песента "Богородице, прогони Путин" от олтара на храма трае едва 1 минута и 35 секунди, тъй като те са бързо прогонени от охраната.

Скоро след представлението и трите жалбоподателки са арестувани и обвинени в дръзко хулиганство, мотивирано от религиозна омраза. Те са задържани под стража през цялото време на досъдебното производство като техните мерки за неотклонение са продължавани нееднократно, въпреки че първите две жалбоподателки имат малки деца, а втората е с влошено здраве. Междувременно, разследващите органи назначават три експертизи със задача въз основа на видеоматериала от протестната акция, качен в Интернет, да установят дали той съдържа подбуждане към религиозна омраза. Първите две експертизи отговарят категорично отрицателно на този въпрос. Трета експертиза, назначена след получаване на резултатите на първите две, стига до различно заключение. Според нея видеоматериалът представлява подбуждане на омраза към православните вярващи.

Съдебният процес срещу жалбоподателите се провежда при засилени мерки за сигурност. Те са държани в стъклено помещение ("аквариум") в съдебната зала с масирано присъствие на полицейски служители (до седем на брой). Комуникацията с техните адвокати по време на съдебния процес е била много трудна, а понякога невъзможна. Транспортирането от следствения арест до съда и обратно се извършва в препълнени специализирани автобуси, превозващи 30-40 задържани в течение на часове. На 17 август 2012 г. и трите жалбоподателки са осъдени от Хамовническия районен съд на по две години лишаване от свобода. Съдът приема, че със своите хулигански действия в храма те са оскърбили религиозните чувства на православните вярващи. Съдът основава присъдата си на експертното заключение и на голям брой свидетелски показания както на присъствали на представлението в храма, така и на такива, които са го гледали впоследствие в Интернет. След обжалване, на 10 октомври 2012 г. Московският градски съд потвърждава присъдите на първите две жалбоподателки и изменя присъдата на третата от ефективна в условна с двегодишен изпитателен срок. Впоследствие, в отделно производство достъпът до Интернет сайта, на който са поместени не само песента, която е пята в храма Христос Спасител, но и няколко други антиправителствени песни на "Пуси райът", е блокиран със съдебно решение на Замоскворецкия районен съд въз основа на федералния закон за борба с екстремизма.

Решението на ЕСПЧ, според БХК

С решението си ЕСПЧ установи пет нарушения на Конвенцията. Основното от тях е нарушението на правото на изразяване на трите жалбоподателки по Член 10 от ЕКПЧ заради тяхното осъждане по наказателен ред, свързано с представлението в храма Христос Спасител. Съдът приема, че реакцията на властите на представлението е оправдана, но строгите наказания, които те са получили, са пресилени. Националните съдилища не са изследвали адекватно контекста на представлението. По-специално те не са изследвали дали поведението на жалбоподателките може да бъде изтълкувано като подбуждащо към насилие, омраза или нетолерантност – единствените основания, които могат да оправдаят наказателна репресия според международното право. Нещо повече, ЕСПЧ отбелязва, че представлението не е прекъснало религиозна служба, не е довело до нараняване на никой от присъстващите в катедралния храм или до повреждане на църковно имущество. Съдът също така установява нарушение на Член 10 от Конвенцията поради блокирането на достъпа до песните на "Пуси райът" в Интернет. Той намира, че Замоскворецкия районен съд се е доверил сляпо и безкритично на експертното заключение – което, наред с езиковия анализ, е съдържало и правна квалификация на материалите, – и не е определил точно кои части от видеата са проблематични и противоречащи на закона. ЕСПЧ също така се отнася критично към недопускането на жалбоподателките да участват в производството, засягащо блокирането на техен собствен интелектуален продукт.

ЕСПЧ установява също така и нарушение на Член 3 от Конвенцията (забрана за нечовешко и унизително отнасяне) поради условията на транспортиране на жалбоподателките до съда и обратно, както и заради специфичните условия, в които те са били държани в съдебната зала (стъклено помещение, обградено от полицаи, което е имало сплашващ ефект върху подсъдимите).

ЕСПЧ установява и нарушения на Член 5 § 3 (гаранции срещу прекомерно задържане под стража), както и на Член 6 § 1 и § 3 (в) (право на защита) от Конвенцията поради автоматичното продължаване на задържането под стража на жалбоподателките, обосновано основно с тежестта на техните престъпления, както и поради затрудненията в техния достъп до адвокатска защита, дължащ се на трудната комуникация с техните адвокати по време на съдебния процес.

ЕСПЧ присъжда на жертвите на нарушенията 21 000 Евро обезщетения за причинени неимуществени вреди, както и 11 760 Евро за разноски по делото. Правителството на Руската федерация има на разположение три месеца да отнесе, ако прецени, делото пред голямата камара на ЕСПЧ. Ако не се възползва от тази възможност, решението на Съда ще стане окончателно. 

Междувременно

 

Съдът в Москва осъди по бързата процедура на 15 дни затвор четиримата членове на пънк групата „Пуси Райът“ заради нахлуването на терена по време на финала на световното първенство по футбол между Франция и Хърватия.

 

Три жени и един мъж , облечени с фалшиви полицейски униформи, пробиха охраната и влязоха на терена в началото на второто полувреме пред погледа на президента на Русия Владимир Путин и останалите важни гости на „Лужники“.

 

Освен 15 дни в затвора, четиримата нямат право да посещават спортни събития в следващите три години.

ССБ щял да води битка за благотворна медийна среда

Предишна новина

Конституционният съд ще разгледа по същество делото за Истанбулската конвенция

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  наблюдатал | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #9 от " | нерегистриран":
  Ще си позволя да повторя думите на Емир Костурица (мисля, че няма нужда от представяне) : „Русия ще сложи всички на мястото им!”.

  Тръгнал Европейският съд да плаши Русия с присъди! Имали бол бели листове за изписване - нека си ги попълват, хорицата!

 2. 9
  | нерегистриран
  4
  0

  Ще си позволя да повторя думите на Емир Костурица (мисля, че няма нужда от представяне) : „Русия ще сложи всички на мястото им!”.

 3. 8
  Пропаднала история | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Пропаднала история - и тъпачките, осквернили храма, и девиантните съдии, които са ги подкрепили...

  Европейският съд по правата на човека се изроди до политически съд решавайки делата по политически, а не по строго юридически съображения. Европейският съд за правата на човека допусна за разглеждане жалбата на "Пуси райът" след хулиганското им нахлуване в московската катедрала „Христос Спасител“ срещу Русия и руското правителство, дори ЕСПЧ реши, че делото е приоритетно...На 22 януари 2009 Европейският съд за правата на човека в Страсбург оповести решението си относно исковете на "Св. Синод на Българската Православна Църква (Митрополит Инокентий)" и на шестимата му служители Асен Милушев, Петър Петров, Стоян Груйчев, Любка Николова, Росица Грозданова и Лиляна Щерева с несправедливи, едностранни, пристрастни мотиви, без да бъдат зачетени каноническите и юридически аргументи, представени от Българската православна църква и Правителството на Р. България. Този акт на Съда в Страсбург по съществото си беше груба намеса в делата на самоуправляемата Българската православна църква и незачитане на вътрешния живот, каноничното устройство и единство на Църквата. Нито този съд, нито който и да е друг държавен или международен орган може да се произнася по каноничните въпроси на едно вероизповедание. Това бе погазване на правата на православните християни в България, които милеят за единството и авторитета на каноничната Българска православна църква, съкровищница на благодатните Христови тайнства.. и много други примери...

 4. 7
  БХК - родоотстъпници, платени и всеядни червей - соросути ! | нерегистриран
  8
  0

  Правен свят в качеството си на говорител на антибългарската организация БХК трябваше да информира, че през 2015 г. президентът Владимир Путин подписа закон, който позволява на Конституционния съд на Русия да не изпълнява решенията на ЕСПЧ. Русия не признава решенията на Европейския съд за правата на човека, ако те противоречат на основния закон на страната. Русия се отказва от подчинение на съдебната власт на ЕСПЧ, тъй като този съд изпълнява не функцията, заради която е създаден, а някаква политическа функция. През лятото на 2015 г. Конституционният съд на Руската федерация официално разясни, че Русия има право да не изпълнява решенията на ЕСПЧ, ако те противоречат на основния закон на страната.

  Българският хелзинкски комитет е неправителствена организация от групата на Международната хелзинкска федерация. Дейността на организацията се финансира от американски организации между които и Отворено общество на Джордж Сорос. Но Международната хелзинкска федерация е със седалище във Виена и е неправителствена организация - майка, носеща името на задкулисни съглашения (на английски: еntente) от Хелзинки. Започва да действа през 1976 година като американска частна неправителствена организация за наблюдения в бившите социалистически републики под името Хелзинки Уоч (Helsinki Watch – “Хелзинкски наблюдател”). Международната хелзинкска федерация за правата на човека е обявена в несъстоятелност. Международната хелзинкска федерация е регистрирана в Австрия и следователно това е предмет на австрийското законодателство. Както се вижда от писмото, било е взето решение в светлината на тежката финансова криза,която е причинена от икономическа престъпност. Според Фишер, бивш финансов директор МХФ е изпратила молба за задържане на лица - служители за присвояване на голяма сума пари в продължение на няколко години. Историята на международната хелзинкска федерация е прелюбопитна. На 7 декември 2007 г. президентът на МХФ Улрих Фишер е изпратил отворено писмо до всички организации, с които федерацията е работила. Писмото е публикувано в оригинал в няколко международни сайта. С него Фишер уведомява, че е обявена несъстоятелност в Търговския съд на Виена заради финансови злоупотреби на счетоводителя на организацията. Международната правозащитна организация вече не съществува. Тя прекрати дейността си през 2007 г. след сведения за финансови измами и обявения фалит. Според тези съобщения обаче групата в България продължава да използва името в продължение на години след ликвидацията на централата, което поставя под съмнение целта и статута й. За да се избягнат недоразумения, Българският хелзинкски комитет трябва първо ясно да заяви пред обществеността, че действа като независима местна НПО, а не като клон на международна организация, която вече не съществува и като второ, че получава финансиране от държавния бюджет от българския данъкоплатец. Българският хелзинкски комитет трябва ясно да заяви пред обществеността, че е клон на международна организация от соросути.„Български“ хелзинкски комитет е филиал на "Отровено общество".

 5. 6
  | нерегистриран
  13
  -2

  Пропаднала история - и тъпачките, осквернили храма, и девиантните съдии, които са ги подкрепили...

 6. 5
  Бай Магницки | нерегистриран
  3
  -6

  Клетият Пеевски се опитва да се маскира на русофоб, а сайтовете му Правен свят и Блиц бълват всекидневно пропутинска пропаганда. Добре, че в посолството ги четат тия неща и номерата му да се направи на Ню Имиидж не минават.

 7. 4
  | нерегистриран
  0
  -6

  Въпреки доказаното нарушение на чл.10 и чл.6 т.1 от Конвенцията по жалбата ми, ЕСПЧ не образува дело. Изпратих им протокол от с.з. на 10 март 2000г. по н.д. №50/2000г.ВКсъд, в което е записано,че прокурора от ВКп ,не поддържа обвинението по чл.148 ал.2 НК,тъй като съм изказал мнение,а не нанесена публично клевета. Изпратих им решението № 166/10 май 2000г. на ВКсъд, с което оставят в сила решение по внох.д. №358/99г.Ос Враца и присъдата ЛОС №245 от 9.7.99г.по нох.д. №522/98г.рай.съд Враца .Според д.в. бр.21/17.март 2000г. върховната инстанция е злоупотребила с процесуалните си права произнасяйки се извън пределите на правораздавателната власт, оставяйки в сила тежко наказание по наказателен ред, за изразено мнение ,нарушавайки чл.10 ЕКПЧОС.,и чл.6 т.1 от същата.

 8. 3
  | нерегистриран
  13
  -2
  До коментар #2 от " | нерегистриран":


  Те са заети с Русия и не могат да огреят навсякъде. Отивай ти в Саудитска арабия щом ти е кауза.  Всъщност-излъга! Те са заети с атаки срещу Православието(да скачат и чупят в църква-какво говори, най-малкото не ги ли е страх, не говоря за човешкия съд от човешкия съд?), и са пета колона на исляма. Както очевидно и ти.  Точно в Русия правата на жените са милион пъти по-защитени, отколкото в любимата ти Азия-където жените са със статут на вещи. Само ,че-например, и не само в С. Арабия- ако скачат в джамия знаеш какво е наказанието.

 9. 2
  | нерегистриран
  3
  -16
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Ако тея от от "бунтът на вагините"(пуси райт значи точно това) отидат да скачат и чупят по същия начин, но в джамия, нали се сещате каква щеше да е съдбата им.

  Що не протестират така в Саудитска арабия, където има тежки нарушения на човешките права?

  Или в турция да скачат в джамия, да видим какво ще стане?

  Или в която и да е джамия, в западна европа?

  Ама според ЕСЗПЧ-в Православна църква-може?  Те са заети с Русия и не могат да огреят навсякъде. Отивай ти в Саудитска арабия щом ти е кауза.

 10. 1
  | нерегистриран
  19
  -3

  Ако тея от от "бунтът на вагините"(пуси райт значи точно това) отидат да скачат и чупят по същия начин, но в джамия, нали се сещате каква щеше да е съдбата им.

  Що не протестират така в Саудитска арабия, където има тежки нарушения на човешките права?

  Или в турция да скачат в джамия, да видим какво ще стане?

  Или в която и да е джамия, в западна европа?

  Ама според ЕСЗПЧ-в Православна църква-може?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.