EUIPO с анкета до българските младежи, за да проучи нагласите им към интелектуалната собственост и защита й

EUIPO с анкета до българските младежи, за да проучи нагласите им към интелектуалната собственост и защита й
Снимка: Pixabay

Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), пусна анкета за проучване на нагласите на българските младежи по отношение защитата на правата на интелектуалната собственост. Кампанията е под наслов "IP: Why should I be bothered?'', в превод ''Защо ми пука'' и е насочена към младежи на възраст от 15 до 24 г. от България, Испания и Португалия като цели да бъде проучено, какво е тяхното отношение към творческите постижения на изобретателите и артистите.

По повод проучването от ЕUIPO са разработени редица образователни и информационни видеоматериали.

Достъпни в интернет са:

Анкета за проучване на нагласите на българските младежи по отношение защитата на правата на интелектуалната собственост - https://ipwhy.europe.bg/bg#ip_survey.

Рубрика „IP на фокус“ - статии свързани с интелектуалната собственост в различни области - 3D печат, парфюмерия, изкуствен интелект и др. - https://europe.bg/bg/intelektualna-sobstvenost-na-fokus-triizmeren-pechat.

Образователно видео: „Какво е интелектуална собственост? Защо се прави? Как става?“ В това видео ще откриете същината, стойността и метода за защита на интелектуалната собственост - https://ipwhy.europe.bg/bg#ip_video.  

Например да могат да различават, кои случи ще попадат към индустриална собственост и кои към художествена собственост. Или пък, къде е тяхната прилика?

Любознателните младежи, ще имат шанс лесно и интерактивно да научат разделите на интелектуалната собственост - патент, търговска марка, авторски права, търговски тайни.

Достъпно е и образователно видео, посветено на важността на интелектуалната собственост - https://www.youtube.com/watch?v=NiRsaMFFHSM&t=3s.  

Инфографики, разкриващи историята на интелектуалната собственост -факти, събития и числа за авторските права в литературата, музиката, изобразителното изкуство, сценичните изкуства и видеоигрите - https://ipwhy.europe.bg/bg/#ip_infographic.

Още по темата

Европол: Северна Македония е ключовата точка за разпространение на афганистански хероин в Европа

Предишна новина

Без консенсус за заплатите в МВР – протест ще има

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.