Евгени Иванов е единствена номинация от професионалната квота за член на ВСС

Евгени Иванов е единствена номинация от професионалната квота за член на ВСС
Евгени Иванов, член на ВСС

В петък, 17 юли 2020 г. изтече срокът  за отправяне на предложения за изборен член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите, съгласно чл. 29в от ЗСВ и чл. 12 от Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите.

Съобразно посочените разпоредби  срокът за депозиране на предложения приключва не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането му – 19. Септември 2020 г. Кандидатурата на Евгени Иванов е предложена от седем прокурори от апелативно, окръжно и районно ниво.

До 27 юли 2020 г. включително кандидатът за изборен член на ВСС трябва да представи в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на ВСС, документи за съответствие с изискванията на закона, декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по чл. 19а, ал. 1от ЗСВ. В същия срок Прокурорската колегия ще публикува документите на кандидата от кадровото му дело по чл. 30а, ал. 2 от ЗСВ, както и предоставената от ИВСС информация по чл. 13, ал. 1 от Правилата, касаеща извършени проверки на прокурор Иванов.

До 04 септември 2020 г. на Прокурорската колегия могат да се представят становища за кандидата и въпроси към него от съдии, прокурори, следователи, юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на обществено полезна дейност.

На интернет сайта на ВСС в раздел „Общо събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет“ своевременно са публикувани: предложението за номинацията на прокурор Иванов, поканата за свикване на Общо събрание, Правилата за провеждане на изборите на членове на ВСС, образец на декларацията за имотно състояние, произхода на средствата за придобиване на имуществото и за наличието на частен интерес, както и списъкът на действащите прокурори по реда на чл. 29д, ал. 1 от ЗСВ и чл. 5 от Правилата за провеждане на избори, който включва 1540 прокурори.

Още по темата

Община Видин ще съди строителя на Дунав мост 2

Предишна новина

Съветът за партньорство към ВСС: Предстои нелек преход към напълно електронно правосъдие

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  Успех! | нерегистриран
  6
  -8

  Успех, Евгени, трябва да има хора, които спокойно са приели да казват на бялото черно! Някои му казват цинизъм на това, но ти дерзай.

 2. 4
  RRR | нерегистриран
  5
  -5

  Метлата мина, но шапкаря остава.

 3. 2
  | нерегистриран
  17
  -6

  Прокурорите, нали бяхте независими магистрати. Върнахте се във времената на БКП, после се чудите, защо никой не вярва в независимостта ви. Не ви ли е поне малко срам от положението, в което сте се поставили?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.