Еврокомисар: Следващият доклад може да е неудобен, но ще е честен


"Следващият доклад на ЕК, дори да е неудобен, ще бъде изключително честен към правителствата на България и Румъния", заяви в Русе първият зам.-председател на комисията Франс Тимерманс.

"Механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния дава резултати. Това е добър механизъм и мога да направя заключението, че се поддържа от гражданите на Румъния и България", заяви Тимерманс в отговор на журналистически въпрос. По думите му този механизъм дава резултати и при подобряването на правосъдната система.

"Президентът Юнкер каза, че би искал до края на неговия мандат този мониторинг да приключи и това е позицията на Европейската комисия", каза Тимерманс и сравни механизма с лекарство.

"Не спирате лекарството до определена дата, а когато оздравеете. Това лекарство ще бъде давано, докато е необходимо. Надявам се, че България и Румъния приветстват този механизъм, това е механизъм на сътрудничество. Той проверява и показва дали гражданите получават това, което им е обещано", каза още Тимерманс.

Първият заместник-председател на Европейската комисия посети Русе, където заедно с българския президент Росен Плевнелиев и с румънския министър на правосъдието Роберт Казанчук, организира диалог с граждани от Бълагрия и Румъния.

"По време на дебата имаше много въпроси за върховенството на закона, което ме впечатли. Радвам се, че българи и румънци чувстват това много близко", каза Тимерманс и добави, че му е харесало много, че в гражданския диалог са участвали хора от различни възрасти. В залата в "Канев център" в Русенския университет бяха и вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и министърът на правосъдието Христо Иванов.

Росен Плевнелиев от своя страна изрази позицията си, че смисълът на доклада не е ЕК да задава задачи на правителствата на България и Румъния.

"Смисълът от реформата в правораздаването изобщо не е да задоволим Брюксел. Смисълът е българските и румънските граждани да видят, че системата на правораздаване раздава справедливост", каза държавният глава. Плевнелиев изрази увереността си, че държавите-членки скоро ще оценят усилията на България и Румъния по отношение на влизането им в Шенген.

"Двете страни инвестираха огромни средства, за да могат да докажат с действията си по външни за ЕС граници своята ефективност, коректност и ако щете, солидарността си с нашите приятели и колеги от ЕС. Ние си вършим много добре по границата работата", заяви президентът.

Борисов: Има политическа воля за промени в съдебната система

Предишна новина

Шефът на моргата даде оставка заради 105 застояли трупа

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.