Еврокомисията ще съди Чехия, Унгария и Полша, защото не приемат бежанци

Еврокомисията ще съди Чехия, Унгария и Полша, защото не приемат бежанци
Унгарската граница със Сърбия, снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради неизпълнение на ангажиментите за бежанските квоти, Европейската комисия (ЕК) реши да приведе под отговорност Чешката република, Унгария и Полша пред Съда на ЕС, съобщиха днес от пресслужбата на Комисията.

На 15 юни 2017 г. ЕК започна процедура за нарушения срещу Чешката република, Унгария и Полша. Отговорите, предоставени от трите държави-членки, не бяха счетени за задоволителни и Комисията реши да премине към втората фаза от процедурата, като изпрати мотивирани становища на 26 юли 2017 г.

Въпреки потвърждението от страна на Съда на ЕС на законността на схемата за преместване с решение от 6 септември, Чешката република, Унгария и Полша продължават да нарушават своите правни задължения. Трите държави не дадоха знак, че ще допринесат за изпълнението на решението за преместване. Затова Комисията реши да отнесе въпроса към Съда на ЕС.

Предистория на събитията

С решенията на Съвета от септември 2015 г. (Решение на Съвета (ЕС) 2015/1523 и Решение на Съвета (ЕС) 2015/1601) се установява временна схема за преместване на бежанци, като държавите-членки се ангажират да приемат лица, нуждаещи се от международна закрила, от Италия и Гърция.

Комисията редовно следи за изпълнението на двете решения на Съвета, като изготвя доклади, в които указва действията, които трябва да се предприемат. От ноември 2017 г. информацията относно схемите за преместване е включена в консолидиран доклад за напредъка, постигнат в рамките на Европейската програма за миграция. Въпреки че досега са преместени над 32 000 души, все още има бежанци в Италия и Гърция, които трябва да бъдат преместени приоритетно.

Решенията на Съвета изискват от държавите-членки да предоставят места за бежанци на всеки три месеца, за да се осигури бързина и добра организация на процедурата по преместване. Докато всички останали държави-членки са участвали в преместването и са предоставили места през последните месеци, Унгария не е предприела никакви действия от самото начало на схемата. Полша не е участвала в преместването и не е предоставяла места от декември 2015 г. Чешката република не е участвала в преместването от август 2016 г. и не предоставяла нови места повече от година.

Лозан Панов и Сотир Цацаров на среща с премиера и министри по повод кризата в спецсъда

Предишна новина

Дават на съд петима за грабеж на 35 000 лева

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    1
    0

    Отпор трябва, както го правят тези държави. Управлявани от мъже политици, а не от европодлоги!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.