Еврокомисията съди Ирландия, защото не си иска милиардите от Apple


Европейската комисия обяви в сряда, че повдига съдебен иск срещу Ирландия заради това, че правителството не е поискало да си възстанови близо 13 млрд. евро, които американската компания Apple дължи като данъци. Властите в Дъблин отново нарекоха решението "достойно за съжаление".

През август 2016 г. еврокомисията реши, че технологичният гигант е получил незаконна държавна помощ под формата на данъчни привилегии. Случаят е само един от няколкото, в които ръководството на Европейския съюз се опитва да промени отношенията между мултинационални корпорации и предимно малки страни в съюза, които са ги привлекли с обещания за плащане на по-ниски данъци.

"Повече от една година след решението на комисията Ирландия не си е възстановила парите. Разбираме, че в някои случаи подобна операция може да е по-сложна и винаги сме били готови да помогнем. Но страните членки трябва да постигнат значителен напредък във възстановяване на конкуренцията", заяви Маргрете Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията. Според нея Дъблин не е опитал да си върне дори част от милиардите евро.

Крайният срок това да стане бе 3 януари 2017 г., но промяна не е настъпила и Apple продължава да се възползва от данъчен режим, който е обявен от еврокомисията за незаконен. Компанията обжалва решението и комисията направи в сряда последната от възможните стъпки за санкциониране, като поиска да се произнесе Съдът на Европейския съюз в Люксембург.

Финансовото министерство в Дъблин заяви, че никога не е приемало анализа на еврокомисията по казуса, но потвърди, че ще си търси парите в зависимост от решението по обжалване на санкцията от Брюксел, което е започнало и правителството на Ирландия. Дъблин настоява, че непрекъснато е в контакт с еврокомисията и Apple и е близо до регистрирането на ескроу сметка, за което е необходимо наемането на поне един инвестиционен мениджър за управлението ѝ. "Изключително много съжаляваме, че комисията предприе това действие, особено свързано със случай за възстановяване на толкова огромна сума", се казва в официалната реакция на министерството.

Вестагер припомни, че в други сходни казуси с данъчни преференции като този на Fiat и Люксембург, на Starbucks в Холандия и на 35 компании в Белгия парите са били възстановени още преди да е изчерпана процедурата за обжалване. В тези случаи сумите бяха значително по-малки.

Еврокомисията казва, че Ирландия е напреднала в изчисляването на конкретната сума, която би трябвало да си иска от Apple, но продължава да си поставя като краен срок не по-рано от март 2018 г.

Amazon трябва да върне на Люксембург 250 млн. евро

Американският гигант за онлайн търговия Amazon е бил уведомен в сряда от Европейската комисия, че незаконно се е възползвал от данъчно облекчение в Люксембург и трябва да възстанови невнесени около 250 млн. евро (над 298 млн. евро). Сумата е далеч по-малка от очакваните от анализатори 400 млн. евро Вестагер заяви, че "не са били обложени почти три четвърти от печалбите на Amazon. Компанията обмисля да обжалва и заяви, че смята, че не е получила никакво специално отношение от Люксембург и че си плаща данъците в пълно съответствие с люксембургското и международното данъчно право. Разследване на комисията е установило, че размерът на данъчните облекчения е бил раздут и "не отразява икономическата реалност". Конкретната сума, която Amazon трябва да върне, ще бъде изчислявана тепърва от властите във Великото херцогство. Компанията е създала там близо 1500 работни места и е един от най-големите работодатели в страната с половин милион души население. През 2016 г. за "Амазон" в Европа са работили около 50 000 души, а в ЕС компанията е спечелила 2.4 млрд. долара при глобални печалби от 136 млрд. долара.

Изпратиха в затвора майка, отказала да ваксинира детето си

Предишна новина

Защо Брендо няма да лежи в италиански затвор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.