Европа затяга още мерките заради COVID-19


Редица европейски страни продължават да отчитат трайна тенденция за ръст на новозаразените с коронавирус. Унгария, Полша, Словакия и Великобритания удължават ограничителните мерки, а Франция, Чехия, Украйна и Русия регистрират рекорден брой случаи за денонощие.

Заради скок на случаите на коронавирус в Мадрид e в сила строга карантина. Според новите ограничения хората не могат да влизат или излизат от града без уважителна причина. Барове и ресторанти трябва да затварят по-рано, предаде NOVA.

"Продължаваме да плащаме същите данъци. Говорят ни за ограничения, но не и за помощ за бизнеса. Оставени сме изцяло на произвола на съдбата”, каза Марсело Бенитес, жител на Мадрид. Мерките важат за още девет населени места в автономната област. Очаква се те да остана в сила две седмици. Карантината беше наложена, въпреки оспорването й в съда от регионалното правителство. Франция преживява напрегнат уикенд в очакване решение в понеделник дали Париж и околностите му ще бъдат обявени за зона с най- високо ниво на опасност от коронавирус. Ако това стане, ще бъдат въведени строги ограничения, като затваряне на барове и ресторанти. И тъй като културата на хранене и кулинарните традиции представляват истинска институция във Франция готвените нови мерки предизвикват силно недоволство. Собственици на ресторанти и техни служители се събраха пред заведенията си в Париж, настоявайки френското правителство да не въвежда по-строги ограничения.

„Имаме голям спад на посещенията. За щастие имаме и редовни клиенти, които ни подкрепят. По отношение на посетителите положението е много тежко, след като отворихме отново. Чувстваме се малко като изкупителна жертва”, каза Андреа Винченци, управител на ресторант в Париж. „В Париж ни третират все едно сме прокажени. Вероятността да се заразите с коронавирус тук е по-малка, отколкото в Белгия или на много други места”, смята Марсел Бензе, представител на синдикат на ресторантьорите. Ресторантьорството е сред най-засегнатите сектори от вируса навсякъде по света.

В град като Ню Йорк, където има над 25 000 ресторанти и където работят едни от най-известните шеф готвачи, карантината се отрази изключително тежко. Въпреки увеличаването на новите случаи в Съединените щати от началото на месеца на ресторантите в Ню Йорк е позволено да отворят 25% от площта на закрито. „Прекъсването от 7 месеца, даже почти 8, беше много болезнено и трябва да празнуваме, че излизаме от този период. Въпреки че 25% въобще не е за голям празник”, каза Даниел Булю, ресторантьор в Ню Йорк. Въпреки разхлабването на мерките, ресторантьорите очакват тежки месеци, тъй като със застудяването ще могат да посрещат много по-малко клиенти навън.

Цветан Василев ще обжалва екстрадицията си

Предишна новина

Размисли и страсти за ЕИСС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.