Eвропарламентът призовава за незабавно приемане на Истанбулската конвенция

Eвропарламентът призовава за незабавно приемане на Истанбулската конвенция

Европейският парламент (EП) осъжда насилието и дискриминацията, основани на пола, нарушенията на върховенството на закона и езика на омразата в оценката си на основните права в ЕС през 2017 г. В незаконодателна резолюция, приета в сряда с 390 гласа "за", 153 "срещу" и 63 "въздържал се", евродепутатите призовават институциите на ЕС да оценят ефективното спазване на върховенството на закона от държавите членки и осъждат ограниченията, наложени на свободата на словото, както и нарушенията на основните права на мигрантите и търсещите убежище, в някои страни от ЕС, съобщава пресслужбата на ЕП.

Дискриминация и насилие срещу жени

Текстът осъжда всички видове насилие срещу жените и призовава държавите членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да направят това "незабавно". Той подкрепя демонстрациите от 2017 г. година срещу отстъплението по отношение на сексуалното и репродуктивното здраве и правата на жените, както и широкото медийно отразяване на случаите на сексуален тормоз.

Правова държава

Евродепутатите категорично осъждат действията, предприети в някои страни от ЕС, за отслабване на разделението на властите и независимостта на съдебната система, и осъждат институциите на ЕС за "тяхната неефективност за прекратяването на сериозните и постоянни нарушения" на ценностите на Европейския съюз. Върховенството на закона трябва да се оценява редовно и безпристрастно въз основа на обективни критерии във всички държави членки, подчертава резолюцията.

Свобода на словото

ЕП осъжда нарастващите ограничения на свободата на словото и свободата на събранията в ЕС и подчертава, че подаването на сигнали за нарушения е от решаващо значение за разследващата журналистика и свободата на печата. Той също изразява дълбоката си загриженост относно заплахите, натиска и рисковете, пред които са изправени журналистите в ЕС.

Реч на омразата и миграция

Евродепутатите предупреждават, че езикът на омразата се омаловажава и категорично осъждат възхода на крайнодесните движения. Те също така подчертават необходимостта от борба с нарастването на антисемитизма и ислямофобията, както и с продължаващата дискриминация и стигматизирането на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните лица (ЛГБТИ) в ЕС. Парламентът също изразява съжаление, че през 2017 г. не е имало "никакво значително подобрение" по отношение на интеграцията и основните права на ромите.

В заключение, ЕП призовава Съвета на ЕС да сложи край на сегашния застой в реформата на Регламента от Дъблин. Евродепутатите също насърчават националните органи да улеснят предоставянето на хуманитарни визи на лицата търсещи международна закрила. Те посочват нарушенията на правата на мигрантите и търсещите убежище в някои страни от ЕС, като например неосигуряването на ефективен достъп на мигрантите до процедури за даване на убежище или непредоставянето на ясна информация относно правните средства за защита след решение за връщане.

Още по темата

Адвокатът на Харви Уайнстийн отказа да го защитава

Предишна новина

Въвеждат софтуера voice-to-text в съдебната система

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  ,,,,,,, | нерегистриран
  1
  0

  разговор след подписване на конвенцията

  -знаеш ли, че снахата на Пена родила момченце.

  -знам,ама какъв пол е.

 2. 9
  Нека приемат незабавно конвенцийката | нерегистриран
  0
  0

  ...веднага ша престана да я пердаша жената...така не може вече да се продължава само с този закон за защита от домашното насилие!... не издържам, да приемат конвенцията веднага и веднага преставам!!!

 3. 8
  | нерегистриран
  12
  -2
  До коментар #1 от "112 | нерегистриран":
  Да посрещнем призива с високо вдигнат... безименен пръст!

  що бе? Среден не е ли по добре?

 4. 7
  факт | нерегистриран
  10
  -1
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  Гласувалите "за" тази резолюция в частта за Истанбулската конвенция да си я разпечатат "незабавно" и да си я заврат в изхода на хранопровода!

  То за тях е вход, а не изход. Много сте добронамерен.

 5. 6
  Анастас от Ямбол | нерегистриран
  9
  0

  И кво прайм ся - ще пишем ли.

 6. 5
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 4
  Велик магистър на масоните и масажистите | нерегистриран
  10
  0

  "Евродепутатите категорично осъждат действията, предприети в някои страни от ЕС, за отслабване на разделението на властите и независимостта на съдебната система"  Дано си остане само словесно осъждане, а не спиране на еврофондовете. Че иначе няма да има нищо за крадене в една държава, дето кадровия орган на съдебната власт вече 1 година не може да изпълни закона и поне частично да индексира заплатите за натрупаната 30% инфлация за периода. Спрат ли еврофондовете няма да има пари за консултантски договори, което ще рече, че мен и един хидроенергиен философ ни чака голям глад. Пък аз имам да поддържам и апартамента на Кръщелника.

 8. 3
  RRR | нерегистриран
  13
  -2

  Съвсем ни взеха за роби.

 9. 2
  Неандерталец | нерегистриран
  13
  -2

  Колко от гласувалите участват редовно в парадите на “дискриминираните”?

 10. 1
  112 | нерегистриран
  18
  -2

  Да посрещнем призива с високо вдигнат... безименен пръст!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.