Европейският съд: Децата на сурогатни майки заслужават гражданство


Франция не е била права да откаже регистрацията на дете, родено от сурогатна майка, реши Европейският съд за правата на човека в Страсбург, цитиран от Асошиейтед прес.

Франция забранява ражданията от сурогатни майки, но някои французи заобикалят забраната, като отиват в други страни, където те са законни. На семейство Лабасе се е родило законно от сурогатна майка в САЩ. След като се върнали във Франция, те опитали да го регистрират като свое дете, но властите и съдилищата отказали. В резултат родителите са отнесли случая пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Днес съдът постанови, че Франция е нарушила правата на детето, и две други деца в аналогична ситуация, като е отказала да признае връзката между родител и дете. Френската държава ще трябва да плати 5000 евро обезщетение. Париж може да обжалва решението. Ако обаче решението бъде потвърдено, то ще влезе в сила и Франция ще трябва да вземе мерки, за да адаптира законодателството и съдебната си практика. Същото ще трябва да направят и други засегнати страни, за да избегнат да бъдат осъдени по аналогични дела. Ищците от своя страна ще имат правото да искат признаване на връзката им с децата им, отбелязва Франс прес.

Решението на съда не се отнася до самото сурогатно майчинство и правото на страните да го забраняват. Съдът признава, че в Европа няма консенсус по въпроса, силно свързан с етиката. Според проучване на Европейския съд, обхващащо 36 европейски страни, 24 от тях признават връзката между родителите и децата, родени от сурогатна майка, въпреки че 11 от тях забраняват тази практика на своята територия.

Съдът изгони пушач от дома му в Германия

Предишна новина

Комисията за финансов надзор с предупреждение към медиите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.