Европейският съд ще решава дали "Гугъл" нарушава авторските права на германски медии


Берлински съд препрати към Европейския съд делото между германски издатели и "Гугъл", в което издателите настояват онлайн търсачките да им плащат за публикуването на откъси от съдържанието на статии.

Най-големият издател на вестници "Аксел Шпрингер" и 40 други издателски къщи обвиняват "Гугъл" в нарушаване на авторските им права. Сега съдът в Люксембург ще трябва да анализира германския медиен закон в контекста на европейското право. Магистратите трябва да решат дали въпросният закон е трябвало да бъде представен на Европейската комисия, преди да влезе в сила през 2013 г. Процесът може да отнеме около година.

"На мнение сме, че искът има поне частично основание", гласи решението на берлинския съд. Ако европейските съдии преценят, че Еврокомисията е трябвало да оцени новия германски закон, е възможно издателите да изгубят основанието за иска си, твърдят експерти, цитирани от агенция "Ройтерс".

Т.нар "второстепенно авторско право за издателите на преса" бе предложено през 2012 г. от управляващата коалиция на Ангела Меркел и влезе в сила през 2013 г.

Подобен закон бе приет и в Испания през 2014 г., а компанията реагира, като спря услугата Google News на територията на страната.

Законът практически задължава Google да плаща на испанските сайтове и медии за това, че показва части от техните публикации в Google News. Ако услугата дори представя само заглавието на новината, това отново би било достатъчно, за да провокира плащане.

"Тъй като Google News не изкарва пари (в този сайт няма реклами), за нас не е икономически целесъобразно да предлагаме услугата, ако трябва да плащаме", коментира говорител на Google.

Почти всички бразилски вестници също отнеха правата на Google News да публикува заглавия и извадки от статиите.

Основната причина за решението им бе, че Google News води до намаляване на трафика към основните уебсайтове на вестниците. По този начин те губят ценни посещения, което води и до спад в рекламните им приходи.

Искат справка за делата срещу момчето, което си купи лотариен билет, а възпитателят му взе печалбата

Предишна новина

Още един германски войник е задържан за подготовка на атентати

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.