Европейските съдилища ще могат да премахват съдържание и да блокират Фейсбук

Европейските съдилища ще могат да премахват съдържание и да блокират Фейсбук

Компанията "Фейсбук" получи сериозен удар от висшия съд на ЕС, който постанови, че националните съдилища в Европа могат да наказват онлайн платформи с премахване на клеветническо съдържание от цял свят.

След внимателно разглеждане Европейският съд постанови, че ЕС "няма да пречи на съдилищата да постановяват "премахване на информация или да блокират достъпа до мрежата по цял свят", се казва в изявление.

Решението се разглежда като победа за регулаторите на ЕС, които са амбицирани да накарат американските технически гиганти да отговарят пред затегнатите европейски стандарти за реч на омраза и обидно съдържание.

Междувременно Турция глоби гиганта Фейсбук за нарушаване на изискванията за поверителност на личните данни на потребителите. Санкцията е на стойност 1,6 милиона турски лири (над 281 000 долара), предава Анадолската агенция.

Компанията е направила публична информацията за пола, рождената дата, семейното положение, образованието, религията, родния град и местоживеенето на близо 281 000 потребители. A глобата е наложена от местната служба за защита на персоналните данни. 

През май тази година турският орган за защита на личните данни глоби Фейсбук с 1,65 милиона турски лири ($ 289 566) заради предишно нарушение на данните.

Ръководството на ВКС наруши Правилата за случайното разпределение на делата заради Джок Полфрийман

Предишна новина

Делегация от Върховния областен съд – Нюрнберг гостува в Апелативен съд – Варна

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.