Европол: Северна Македония е ключовата точка за разпространение на афганистански хероин в Европа

Европол: Северна Македония е ключовата точка за разпространение на афганистански хероин в Европа
снимка:БГНЕС

По данни на Европейската полицейска служба (Европол) Северна Македония е ключовата държава на Балканите, която всички смятат за единствената точка за разпространение на афганистански хероин в Европа, отбелязва скопското електронно издание „Слободен печат“.

Тъй като географското местоположение позволява връзка с пет държави, т.е. България, Турция, Косово, Сърбия и Албания, Северна Македония е отбелязана като основна точка на главния хероинов път. По-голямата част от хероина се внася контрабандно в Швейцария и Нидерландия, тъй като там има и най-голям брой потребители на този вид дрога.

Според Европол македонските контрабандисти преопаковат и съхраняват големи количества хероин, идващи от Турция, за по-нататъшна контрабанда в страни от Западна и Централна Европа.

Експертни данни показват, че първите директни доставки от Афганистан са регистрирани през 2010 г. Престъпните групировки от Западните Балкани купуват сериозно големи количества хероин директно от тази страна. Според Европол значително количество от дрогата влиза в Албания през Северна Македония, по-точно в Елбасан. В този град, който е четвъртият по големина в страната, остава малко количество наркотици. По-голямата част от тях тръгват по пътя към Европа.

Още по темата

Прокуратурата се самосезира и разпореди проверки на биоцентралата в село Труд

Предишна новина

EUIPO с анкета до българските младежи, за да проучи нагласите им към интелектуалната собственост и защита й

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.