Facebook блокира стотици фалшиви Instagram профили, разпространяващи невярна информация за протестите в подкрепа на Навални

Facebook блокира стотици фалшиви  Instagram профили, разпространяващи невярна информация за протестите в подкрепа на Навални
Снимка: Pixabay

Facebook съобщи, че е премахнал стотици фалшиви акаунти в Instagram, които целят да объркат хората в Русия, които протестират срещу ареста на критика на Кремъл Алексей Навални, съобщи Euronews.  Фалшивите акаунти публикували неподходяща информация, използвали хаштагове, местоположения и ключови думи, за да се намесят и объркат про-Навални потребителите, търсещи информация за демонстрации, казват от най-популярната социална мрежа.

„Премахнахме 530 акаунта в Instagram, които произхождат предимно от Русия. Всички те бяха насочени към местната аудитория, която е заинтересована да проследи последните протести в подкрепа на антикорупционния активист и опозиционен политик в Русия - Алексей Навални.“, заявиха още от Facebook в своя публикация.

Става ясно, че много от фалшивите акаунти са имали снимки на профили на известни личности. Нереалните лица, ползвали хаштагове, писани най-често от поддръжниците на Навални, и оповестявали местата, на които са планирани демонстрациите. В изявление пред Euronews Facebook заяви: „Тези акаунти бяха премахнати като част от текущата ни работа за намиране и спиране на координирани кампании, които се стремят да манипулират публичния дебат в нашите приложения. Това обаче не е казус, при който следва да премахнем акаунтите на автентични лица, протестиращи в подкрепа на Навални ", добавиха тогава те. Facebook отказа да спекулира с произхода на кампанията.

Някои от публикациите в Instagram предполагат, че хората са получили Covid-19 и са умрели в резултат на присъствието на протести, според информации, предоставени от Facebook, пише RTL.  Фалшивите акаунти също слагат хаштагове с реклами за дамски дрехи или дамски чанти, съобщи още технологичният гигант. Facebook съобщи, че 55 000 души са следвали един или повече от фалшивите акаунти в Instagram.

За случая с Instagram, Навални използва своя профил там, за да каже, че „всичко е наред“ и да се пошегува с живота в затвора в център за задържане извън Москва. Най-видният критик на президента Владимир Путин заяви, че се намира в ареста в Колчугино в район североизточно от руската столица.

Любопитна бе реакцията на руския онлайн регулатор, който след премахването на тези акаунти от Facebook, поиска списък с профилите, до които достъпът е ограничен, както и да бъдат обяснени причините за блокирането им от гиганта. През януари руски надзорен орган призова социалните мрежи като Facebook да бъдат подведени под отговорност за участието на юноши, които са симпатизанти на Навални, в "неразрешени митинги на 23 януари".

Както е известно, Навални прекара 5 месеца, възстановявайки се в Германия, след като беше отровен с нервно-паралитичен агент. Той обвинява за атаката срещу себе си руските власти, но още тогава, Кремъл отрече всякаква отговорност.

Опозиционният лидер бе арестуван при пристигането си в Русия, като се твърди, че е нарушил условията за условно освобождаване, като не се е явил за срещи с правоохранителните органи, когато се е възстановявал в Германия. Той беше осъден на две години и половина затвор, което предизвика протести в цялата страна.

Още по темата

Делото срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти тръгва на 12 април

Предишна новина

IN MEMORIAM: Почина следователят от НСлС Магдален Маринов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.