ФБР е включено в разследването на отравянето на Гебрев

ФБР е включено в разследването на отравянето на Гебрев
Прокуратурата публикува записи от охранителните камери в гаражите на "ЕМКО", които са предоставени на ФБР в опит за установяване на маскираното лице, снимка: ПРБ

Прокуратурата разкри, че по нейно искане в разследването за опита за убийство чрез отравяне на Емилия Гебрев, неговия син и служител в компанията на оръжейния търговец "ЕМКО" през 2015 г., е включено американското Федерално бюро за разследване (ФБР). Именно ФБР ще трябва да извърши видео-техническа експертиза, която да установи самоличността на лицето, за което се предполага, че е поставило отрова на дръжките на автомобила на оръжейния търговец. Според разследващи журналисти маскираното лице, заснето в гаражите на "ЕМКО", е предполагаем агент на руското ГРУ. 
 
Преди седмица журналистът от сайта "Белинкат" Христо Грозев коментира, че отравянето на Гебрев вероятно е дело на специален отряд руски агенти от военното разузнаване. Грозев не допуска, че отравянето на Гебрев има връзка с "Дунарит", а по-скоро, че то е извършено заради преплитане на интереси при търговията с военна продукция в чужбина. 
 
Междувременно, вестниците "Монитор" и "Труд" съобщават, че подпомагани от съдии от Окръжен съд - Русе, тандемът Цветан Василев и Емилиян Гебрев се опитват за поредет път да овладеят окончателно "Дунарит".
 
За целта е задействан старият сценарий за увеличаване на капитала на оръжейния завод и по този начин да се изместят наложените от държавата запори върху дружеството. Още преди няколко години дуото беше решило да задигне завода, като увеличи капитала от 8 млн. лв. на 68 млн. лв. с цел запорираните от държавата акции да загубят значение и по този начин фирмата на Гебрев - "Емко", на практика да влезе във владение на завода.
 
Тази сделка обаче засега не се осъществяваше именно заради възбраните върху дружеството. Акциите на "Дунарит" са запорирани още преди 5 години по искане на КПКОНПИ и НАП и това възпира засега опитите на бившия агент на Държавна сигурност и укриващия се в Сърбия финансов фараон да откраднат завода и да ощетят държавата с милиони. "Дунарит" дължи над 100 милиона лева на КТБ, като синдиците на банката водят множество дела в опит да ги съберат. Същевременно акциите на предприятието са предмет и на мегаделото за отнемане в полза на държавата на над 2 милиарда лева незаконно имущество на Цветан Василев.
 
Съществена подробност в целия случай обаче е обстоятелството, че Комисията за защита на конкуренцията изрично забрани през 2019 г. това увеличение, а според документите в Търговския регистър нейното разрешение е задължително условие. Сега се оказва, че Гебрев тихомълком и вероятно в съучастие със съдии от Окръжен съд – Русе, прави пореден опит да завземе дружеството и да впише увеличението на капитала.
 
Видно от Търговския регистър в началото на 2020 година съдия от Русенския окръжен съд е изпратил съобщение до Агенцията по вписванията с приложени две решения на софийски съдилища, с което на практика е поискал длъжностното лице по регистрацията да погази закона и да впише увеличението.
 
Веднага обаче в съда са внесени възражения. Оглавяваната от Сотир Цацаров КПКОНПИ веднага е възразила, като е посочила, че срещу замесените лица са повдигнати наказателни обвинения, а, ако увеличението бъде вписано, държавата ще бъде ощетена. Синдиците на КТБ също остро са възразили и са наблегнали на обстоятелството, че Комисията за защита на конкуренцията изрично е забранила подобно действие.
 
Прилагайки закона, Търговският регистър е отказал вписването, като така отново е порязал мераците на Гебрев и Василев и е защитил интереса на държавата. Аферата обаче не приключва дотук, защото само няколко дни след това, на 15 януари, е пусната жалба против този отказ до Окръжния съд в Русе. А предвид обстоятелството, че новата процедура тръгва всъщност от съдия именно от този съд, вероятно целта на цялата операция е да се напише съдебно решение, с което отказът да бъде отменен, а увеличението да стане факт - въпреки забраната на Комисията за защита на конкуренцията и въпреки наложените от държавата запори върху акциите.

Още по темата

Прокуратурата започва проверки на всички криминално проявени с две или повече висящи дела в цялата страна

Предишна новина

1000 лв. глоба и година без книжка за Ангел Джамбазки, шофирал пиян с 1,55 промила

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  RRR | нерегистриран
  3
  0

  На шега прилича, но е трагично.

 2. 1
  , | нерегистриран
  1
  0

  Около Русе има фирма, занимаваща се с оръжейно производство, чиито работници получават заплатите си в плик, а ги осигуряват на много по-нисък доход. Това не е ли в сивия сектор?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.