Федерални агенти ще потушават насилието в Чикаго и Албъкърки


Американският президент Доналд Тръмп обяви в сряда, че ще изпрати федерални агенти в Чикаго и Албъкърки, Ню Мексико, за да подпомогнат борбата с престъпността и насилието, съобщи Асошиейтед прес. С тази стъпка Тръмп ще разшири намесата на правителството в местните сили за сигурност.

В Белия дом Тръмп заяви, че през последните седмици се наблюдава радикално движение за разбиване на полицейските управления, в резултат на което е имало "шокиращ взрив на стрелби, убийства и отвратителни насилствени престъпления".

"Кръвопролитието трябва да спре. Кръвопролитието ще спре", заяви Тръмп.

Решението за изпращане на федерални агенти в американски градове идва в силно политизиран момент, в който Тръмп се опитва за покаже, че той стои на страната на силите на реда, като същевременно обрисува демократите като проявяващи слабост пред престъпността.

Федерални агенти вече бяха изпратени в Канзас сити, Мисури, за да помогнат за овладяване на насилието, което избухна след смъртоносното прострелване на момче в града.

Агенти от Департамента за вътрешна сигурност бяха изпратени и в Портланд, Орегон, както и на други места, за да охраняват федерална собственост и паметници, свързани с Конфедерацията от времето на Гражданската война. Безредиците в Портланд обаче ескалираха, след като федерални агенти бяха обвинени в отвеждане на хора с автомобили без обозначителни знаци и без основателна причина.

Кметицата на Чикаго Лори Лайтфут, която е от Демократическата партия, каза, че е говорила с федералните власти и са достигнали до разбирателство. "Бях ясна, че ние приветстваме истинското партньорство. Но ние не приветстваме диктатура. Ние не приветстваме авторитаризма и не приветстваме противоконституционния арест и задържане на нашите жители."

В Ню Мексико демократически представители предупредиха Тръмп срещу плановете му да изпрати федерални агенти в щата.

Долната камара на Конгреса подкрепи законопроект за премахване на свързани с робството статуи от Капитолия

Камарата на представителите на американския Конгрес гласува законопроект за премахване на статуи, свързани с Конфедерацията на южните щати и с робството от Капитолия (седалището на Конгреса), съобщи Асошиейтед прес.

Законопроектът предвижда да бъде премахната статуята на председателя на Върховния съд Роджър Тони, известен с решението по делото на Дред Скот от 1857, с което е определено, че чернокожите не могат да бъдат американски граждани.

Другите статуи, които е предвидено да бъдат премахнати, са на главнокомандващия на армията на южните щати генерал Робърт Лий, на президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис и на други личности, свързани с робовладението или проповядвали превъзходство на бялата раса.

Камарата на представителите, в която демократите имат мнозинство, е приела законопроекта с 305 гласа "за" и 113 гласа "против". Следващата стъпка е гласуването в доминирания от републиканците Сенат, където изходът от вота е по-несигурен.

Дори и двете камари на Конгреса да приемат законопроекта, той трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп, който засега се противопоставя на движението за премахване на статуи на исторически личности.

Арестант избяга от сградата на полицията в Благоевград

Предишна новина

Представители на казина и игрални зали протестират против промените в Закона за хазарта

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.