"Фигаро": "Зелен паспорт" за ваксинация - сегрегация, основана на здравен критерий

"Фигаро": "Зелен паспорт" за ваксинация - сегрегация, основана на здравен критерий

Ще ни задължат ли да се ваксинираме, за да се ползваме от свободите си? Миналия понеделник френският премиер Жан Кастекс представи законопроект за въвеждане на дългосрочен режим на управление при извънредни ситуации в здравеопазването, който включва член, позволяващ да сe обвържат някои свободи с прилагането на ваксина. Депутатката от Съюза на демократите и независимите Валери Сикс предложи да се въведе “зелен паспорт” за всички ваксинирани лица.

Според политическия анализатор Матийо Слама подобни разпоредби убиват свободата и създават две категории граждани, които нямат едни и същи права. Това е сегрегация, основана на здравен критерий, категоричен е той. 

Бихме могли да вземем пример от Израел, който издава на всяко ваксинирано лице зелен паспорт, позволяващ му да посещава културни места, ресторант… В крайна сметка, да се върне към нормалния живот, посочи тя.

Трябва да отбележим, че Жил Симеони, председател на Изпълнителния съвет на Корсика, защитава подобна мярка, която би позволила на хората с отрицателен тест за Covid да отидат на красивия остров, снабдени със “зелен пропуск”, който свидетелства, че не са носители на вируса.

Не знаем дали Валери Сикс, парламентарната група на Съюза на демократите и независимите, която подкрепя това предложение, или пък Жил Симеони схващат плашещия демократичен регрес на подобни мерки. Ако това е така, тогава има утежняващи обстоятелства и можем с основание да смятаме, че тези хора вече не принадлежат към републиканския лагер.

Защото какво означава конкретно тази идея за здравен паспорт?

Тя всъщност включва две неща. Първото е, че в света на коронавируса вече ще има две категории граждани, които нямат едни и същи права: гражданите, които се ваксинират, и гражданите, които не се ваксинират. Гражданите, които се ваксинират, ще имат достъп до местата на възстановения социален живот, при условие, че представят доказателство за ваксинация (паспорт). Те ще могат да се хранят в ресторант, да посещават музеи, да ходят на концерти. Да се върнат към нормалния живот, както хубаво го каза Валери Сикс. Гражданите, които решат да не се ваксинират (независимо по каква причина), няма да имат достъп до тези места на цивилизоваността и следователно ще живеят в почти пълна социална изолация.

Нека изречем думата: сегрегация, основана на здравен критерий.

Ако не сте ваксинирани, това означава, че сте потенциално опасни; следователно ще ви отстранят от публичния и социалния живот.

Второто нещо, което предполага тази мярка, е почти пълното задължение да се ваксинирате. Разбираме добре залога: според едно ново проучване над 50 на сто от французите се противопоставят на идеята да се ваксинират срещу Covid. Това означава, че трябва да се свърши работа по убеждаването им. В Израел е още по-лошо, тъй като тази цифра достига 75 на сто, което обяснява решението, взето от израелското здравно министерство.

Аз абсолютно уважавам онези, които не искат да бъдат ваксинирани. Мога да ги разбера. Казвам само, че да бъдеш ваксиниран и да не си ваксиниран не са едно и също нещо… Ако сте ваксинирани, имате право да живеете нормално, заяви шефът на Съюза на демократите и независимите, Жан-Кристоф Лагард. Колегата му Валери Сикс добави: Нашата група смята, че подобна мярка може да подтикне французите да се ваксинират и да осъзнаят, че ваксинацията позволява да защитят себе си, но и другите.

Да се мисли, че мярка като зеления паспорт може да накара французите да се ваксинират, е абсолютна безсмислица. Дори е почти сигурно, че ще се случи точно обратното. Недоверието на огромна част от французите към ваксините ще нарасне още повече и конспираторите от всички страни ще имат нов аргумент, за да задвижат машината на недоверието. Трябва да си много наивен или напълно откъснат от реалността, за да мислиш обратното.

Но тази история с ваксините е второстепенна. Основният проблем е другаде. Той е във възможността толкова варварска и антидемократична идея изобщо да се появи в нашата демокрация, в нашия парламент и да бъде защитавана от хора, които априори са умерени и демократи.

Това е поредният знак за невероятния демократичен регрес, който безпомощно наблюдаваме от март в почти пълно политическо мълчание. Бяха наложени най-безумните и убийствени за свободата мерки без никакъв демократичен дебат, под влиянието на един научен съвет, който не е избран и следователно няма никаква демократична легитимност.

Новият пост-ковид свят е “безконтактно общество” (по израза на журналиста Франсоа Салтиел), свят, в който страхът и медицинският дискурс направиха възможно това, което би изглеждало немислимо преди епидемията. Всичко това е оправдано от морализаторското и вменяващо чувство за вина говорене на правителството за дълга за солидарност на всички нас, макар че по ирония на съдбата от три години то не спира да се подиграва и да потъпква този императив за солидарност.

Не всички спънки са премахнати, но за колко време? Няколко лекари се обявиха публично срещу зеления паспорт, смятайки, че това би било контрапродуктивно в перспективата да бъдат убедени възможно най-много хора да се ваксинират. Наскоро СЗО обяви, че не препоръва въвеждането на имунизационен паспорт (но през октомври подписа протокол за сътрудничество с Естония за разработването на дигитален ваксинационен сертификат…).

Англичаните изглежда също се отказаха от тази мярка, след като хипотезата бе повдигната от новия им министър на ваксините, Надим Захауи. Да се надяваме, че Франция също ще устои, въпреки натиска, който несъмнено ще бъде упражнен от политическите и медицински среди. Още по-тревожното във всичко това е изчезването на всякакъв критичен дух и фактът, че толкова шокиращи мерки, като всеобщата карантина или пък зеления паспорт, не предизвикват истинско възмущение.

Източник "Гласове"

Още по темата

КАТ хвана 80 пияни и дрогирани по Нова година

Предишна новина

Три дела за корупция срещу Нетаняху

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Д-Р Илия Илиев, психиатър | нерегистриран
  1
  0

  Антиутопията продължава и през 2021-а
  08.01.2021
  Предстои отчаян опит налудното да победи завинаги чрез формиране на мнозинство от агресивна сбирщина от малцинства
  САЩ станаха страна на победилите абсурди, полето на правото прилича на минно поле
  Финансовият капитал и демократите прецакаха Тръмп. С решаващото съдействие на медии и мрежи, чрез небивали в историята на САЩ избирателни измами, цензура и манипулации. Каквато я имаше, фасадната демокрация се сгромоляса пред очите на целия свят. Заедно с нея и претенциите за законност и свобода на словото. Остана да се премете идеологическият боклук и да се поеме по илюзорния път към силово установяване на световна неолиберална диктатура.
  Изчерпани са ресурсите за прилагане на „мека сила“. САЩ стават отчаян и много зъл противник, вече не се харесват дори на повечето американци. Пълна липса на гъвкавост за приспособяване към нови условия, склерозирали елити, обезумели от троцкистка полуда активисти. Ослепели от хищническа страст за свърхпечалби банкери и корпорации. Джо Байдън на тях съответства – объркан, с видими проблеми в мозъчното кръвоснабдяване, насочен да плаши и наказва.
  Демократите още в началото на 2020 година заплашваха с употреба на крайни средства при избиране на Тръмп. Отидоха на много остри варианти за политическо насилие, включително към бунтове в редица градове, окупации, уличен терор, неподчинение на властите. Много голям процент от американците, включително и сред гласувалите за Байдън, считат изборите за фалшифицирани.
  Здравото ядро в Америка се убеди, че демокрацията в страната не е средство за прилагане на власт, а метод за налагане на тясногрупови интереси. В доскорошния си вид се е пречупила под тежестта на огромните капитали на незначителен процент техни притежатели. Силно обезпокоени от вероятен решителен отпор, за да го задушат, са готови на всякакви престъпления. За целта готвят Great Reset – „Голямото рестартиране“ -, чрез което да въведат света в „новата реалност“.
  В описан от прозорливи писатели антиутопичен свят, чиито очертания вече се виждат. В „Ние“ през 1920 г. Евгений Замятин пише за свиреп тоталитарен контрол през 32 век в общество, управлявано от безалтернативно „избран“ Благодетел. Имената щели да се изписват с букви и цифри. Наскоро Илон Мъск обяви, че иска да кръсти детето си X?A-12…
  През 1932 г. в „Прекрасният нов свят“ Олдъс Хъксли предсказва, че през 26 век всички ще бъдат щастливи чрез хипнопедия, евгеника и изкуствено възпроизводство. Като заплатят за пълното си безгрижие със загубата на разнообразието в културата и изкуствата, на силните чувства и топлите семейни връзки. В САЩ и някои страни в ЕС тази цена вече се плаща, щастието нещо се бави.
  През 1948 г. в „1984“ Джордж Оруел прави прогнози, повечето от които вече са факти. „Във времената на повсеместна лъжа да казваш истината – това е екстремизъм“. Днес цензурата шества. Учени, журналисти и просто честни американци са оплювани, уволнявани и преследвани за отказ да целуват обувки на нарушители на закона.
  „Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото“. Ето, събарят се и поругават исторически паметници, драстично са променени видът и съдържанието на герои от приказки, фалшифицира се дори най-близката история на света.
  Барак Обама започна като нобелист за мир и завърши двата си мандата като единственият президент, по чието време САЩ непрекъснато са били в състояние на война. Ако се съди по обкръжението на Байдън и първите назначени лица в екипа му, предстои същото. Тръмп не води нито една война, но го сатанизират.
  Времето е безмилостен фактор, когато го пренебрегват чрез имитация на реформи, фатално препятства осъществяването на неизбежните промени. Това смятат да правят елитите зад политическата класа във Вашингтон след влизането на Байдън в Белия дом. Вярват, че пандемията може да бъде Прозореца на възможностите на Овертон и немислимо доскоро за общественото съзнание поведение да стане приемливо и нормативно закрепено.
  Много цели постигнаха с тази технология в условията на огромен информационен контрол, чрез холивудската машина за сънища наяве и подривните гнезда на Сорос. Крайно неприемливи само допреди 30-40 години заблуди, днес там са приети и дори узаконени. Дори противни на човешката природа „ценности“ с очевидно противодържавен, разлагащ обществото характер. Предстои отчаян опит налудното да победи завинаги чрез формиране на мнозинство от агресивна сбирщина от малцинства.
  Но условията вече са съвсем различни. Холивуд излинява, контролът видимо отслабва, съпротивата се засилва. Неолибералите с ужас проумяват, че предстои да загубят не само пари и капитали, но и институциите под свой контрол, осигуряващи престиж и огромна власт. Натиквани в ъгъла хищници с оголени зъби внушават решителност, че ще се бият до смърт.
  Тръмп беше симптом, Байдън с видими симптоми за нарушено мозъчно кръвообръщение е самата болест на западния глобален проект. Насочен да унищожава не само семейството, нацията, демократичния оптимистичен дух в предишната Америка, но и човещината. Държавата се превърна в страна на победилите абсурди, полето на правото прилича на минно поле.
  Днешната война е без фронтове, преди всичко информационна, кибернетична и когнитивна, за умовете на хората. В доларовата система политиците не са елит, а временни мениджъри. Предстои им повсеместна и скорошна смяна, също и в ЕС. За да се монтират още по-нефелни, но по-нахъсани да вредят на страните и народите си управници. Лишени от разумяването, че общочовешкото се постига само чрез опора в националното.
  Русия и Китай са вражески, защото САЩ не могат без враг. Шампионът по карате се страхува само от шампиона по стрелба. Болестно са пристрастени към ролята на полицай, прокурор и съдия в едно. Все по-трудно е да изобразяват други страни с по-лош образ от своя. На страните от НАТО предстои по-енергично да ръмжат срещу Русия, да гонят китайците, да не допуснат национализъм. Но става все по-скъпо и опасно.
  В ЕС пак искат да правят свърхчовек с нова идентичност. Насила да откажат европейците от тях си до почти пълна липса на воля за живот. Без обща идеология и водачи, без градивни лични цели дори. „Западът, някога земя на смели завоеватели и авантюристи, изглежда се превръща в страхливо малко нещо, забравило за великото си минало“, пише във „Фигаро“ Ерик Земур.
  Ваксинацията е отличен тест за доверието спрямо управляващите. Касае се за еднозначно необходимо и исторически доказано полезно мероприятие. Ако бъде посрещнато с масово недоверие или с откази сред около половината население, перспективите в информационната и за умовете на хората войни са слаби. Значи хората не желаят да се подчиняват, а властите не разполагат с нужните за диктатура инструменти и кадри.
  Остава кибернетичната форма. С цифровизацията в различните области на живота, на която в САЩ вече се набляга яко. Разбрали са, че и американците в мнозинството си ще се съпротивляват. Ще усилят докрай денационализацията в културата и дехуманизацията в образованието. В условия на продължаващи карантинни мерки и прочие забрани.
  Това чака и Европа – „новата реалност“ се задава като поредната ненормалност. Кошмарният сън не свършва с 2020-а, шантавото едва започва!

 2. 5
  Гатанка | нерегистриран
  0
  0

  Доброволно, безплатно и (почти) неизбежно. Що е то?
  1. Мрежата;
  2. Ваксината;
  3. 666
  Демокрация или демоНОкрация?!

 3. 4
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #1 от "льольо | нерегистриран":
  Ще ни задължат ли да се ваксинираме, за да се ползваме от свободите си? - Правата за тези свободи свършват там, където започват правата на другите.

  И сега определени права изискват наличие ваксини за упражняването им - детска градина, пътуване в определени държави.

  Изкушавам се да те нарека обикновен простак. Можеш ли да сравниш ваксина срещу жълта треска с ваксина срещу ковид? Във всяко едно отношение......И много интересно, Германия не може да убеди родителите да ваксинират децата си срещу морбили, не прави и опит да ги задължи, на база на какви наблюдения направи такива генерални заключения?!

 4. 3
  хетеро | нерегистриран
  1
  -4
  До коментар #2 от "ГОСТ | нерегистриран":
  ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ СТАРАТА СЕНТЕНЦИЯ, ЧЕ: ВСЯКО ИДИОТСКО ДЕЯНИЕ СИ ИМА СВОЕТО ФИЛОСОФСКО/ МЕДИЦИНСКО/ ОПРАВДАНИЕ! АЗ ОТ СВОЯ СТРАНА ПРИЗОВАВАМ, ЩОМ ЩЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОВИДА, ДА СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕТО НА ГЕЙОВЕТЕ СРЕЩУ СПИНА, КОЙТО РАЗНАСЯТ! ВСИЧКИ ОБЯВИЛИ СЕБЕ СИ КАТО ХОМОСЕКСУАЛНИ, ДА ПОДЛЕЖАТ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ИЗОЛАЦИЯ И ВАКСИНАЦИЯ!

  Голяма мисъл и логика вкара. Неуместен паралел с хомосексуалните. Ето я и моята логика. Мъж съм и не спя с мъже. Следователно няма как да се заразя със ХИВ от мъж (освен при кръвопреливане). Но пък ежедневно общувам професионално и битово с мъже. Следователно от тях мога да се заразя с Ковид. Хайде сега ми кажи кой подлежи на изолация и ваксинация?

 5. 2
  ГОСТ | нерегистриран
  8
  0

  ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ СТАРАТА СЕНТЕНЦИЯ, ЧЕ: ВСЯКО ИДИОТСКО ДЕЯНИЕ СИ ИМА СВОЕТО ФИЛОСОФСКО/ МЕДИЦИНСКО/ ОПРАВДАНИЕ! АЗ ОТ СВОЯ СТРАНА ПРИЗОВАВАМ, ЩОМ ЩЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОВИДА, ДА СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕТО НА ГЕЙОВЕТЕ СРЕЩУ СПИНА, КОЙТО РАЗНАСЯТ! ВСИЧКИ ОБЯВИЛИ СЕБЕ СИ КАТО ХОМОСЕКСУАЛНИ, ДА ПОДЛЕЖАТ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ИЗОЛАЦИЯ И ВАКСИНАЦИЯ!

 6. 1
  льольо | нерегистриран
  2
  -6

  Ще ни задължат ли да се ваксинираме, за да се ползваме от свободите си? - Правата за тези свободи свършват там, където започват правата на другите.

  И сега определени права изискват наличие ваксини за упражняването им - детска градина, пътуване в определени държави.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.