Фирма на Прокопиев ощетила с милиони държавата заради ЕВН


Пазарна манипулация, извършена на Българската фондова борса, е ощетила държавата с милиони при продажбата на остатъчния пакет акции от ЕВН, заяви пред Специализирания наказателен съд бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Цифрата е изчислена от експерти на самата финансова комисия. Мавродиев бе разпитан като свидетел по делото за продажбата на 33% от "ЕВН България Електроразпределение" АД на неизгодна цена, която според прокуратурата е ощетила хазната с близо 21 млн. лв. Подсъдими по него са разградският олигарх Иво Прокопиев, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков и трима от фирмата на Прокопиев "Булброкърс" - управителят Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев. Дянков и Трайков са обвинени за продажбата на държавния дял в ЕВН на занижени цени, а Прокопиев – за подбудителство.
 
Става въпрос за сделка в края на 2011 г. на Българската фондова борса. На 21 декември бил проведен първият смесен закрит аукцион, на който били продадени 51 022 акции, купувач бил мажоритарният собственик на "ЕВН България Електроразпределение" АД в лицето на ЕВН Австрия, а инвестиционен посредник "Булброкърс" ЕАД. На следващия ден били продадени останалите 531 акции отново на същия купувач. В нарушение на Закона за приватизация "Булброкърс" е участвал като довереник и посредник както от страна на държавата в лицето на Агенцията за приватизация, така и от страна на мажоритарния собственик ЕВН Австрия. Парите от продажбата пък отишли вместо в Сребърния фонд, в специално създадената Държавна консолидационна компания и така според прокуратурата били ощетени българските пенсионери.
 
Разплитането на аферата започна след сигнал на Мавродиев до главния прокурор. Пред съда Мавродиев разказа, че тогавашният вицепремиер Дянков многократно му звънял по телефона по време на подготовката на приватизационната сделка и настоявал по-бързо да приключи процедурата по одобряване на проспектите в КФН, за да бъде проведен търгът на борсата преди коледните празници през 2011 г. За същото активно настоявали и от "Булброкърс". "Имаше активен натиск от всички страни КФН да одобри проспекта, а в него имаше доста пропуски и неточности, констатирани от нашите експерти, и затова се бавеше одобрението", каза Мавродиев. Според него е било важно проспектът да бъде наред, за да информира бъдещите инвеститори добре, да има прозрачност и да бъде постигната добра цена при продажбата. Проспектът бил одобрен от КФН със забележки и на 8 декември била проведена презентация в Лондон, на която той не бил преведен на английски. Преди нея зам.-председателят на КФН и шеф на управление "Инвестиционен надзор" Димана Ранкова поискала Мавродиев да я командирова в Лондон, но той отказал с изрична резолюция. Мотивът бил, че е конфликт на интереси представител на независим финансов надзор да присъства там заедно с хора от изпълнителната власт, на борсата и на "Булброкърс". Тогава Ранкова си подала молба за отпуск и все пак отишла на презентацията. "Това е особено скандално. Интересно е да се разбере кой е платил командировката й?", попита Мавродиев. И допълни, че подал сигнал в Комисията за конфликт на интереси срещу Ранкова, която се произнесла с решение, че има нарушение.
 
След като акциите на "ЕВН България Електроразпределение" АД били продадени през борсата на мажоритарния собственик на компанията ЕВН Австрия, КФН през 2012 г. започнала проверка. Екипът от експерти на КФН се запознал с документацията и на "Булброкърс" и чак тогава станало ясно, че фирмата на Прокопиев е била едновременно инвестиционен посредник и на Агенцията по приватизация, и на ЕВН Австрия. "Нито Агенцията по приватизация, нито ние знаехме предварително това. Това е огромен проблем за честността и прозрачността на процедурата и ако го бяхме разбрали, щяхме веднага да спрем борсовата търговия. Държавата е искала да продаде на висока цена, а ЕВН Австрия да купи на ниска цена. "Булброкърс" е защитила интересите на купувача, макар че Агенцията по приватизация й плати милиони левове за посредничеството. Скандално нарушение е да си посредник и на двете страни в една сделка, в който и да е бизнес, още повече на чувствителния капиталов пазар", каза още Мавродиев. Експертите на КФН установили, че на 21 декември 2011 г. пълномощникът на ЕВН Австрия Г. Райдингер наредил на "Булброкърс" 34 броя лимитирани поръчки (с цени на акциите и обеми). При търга посредникът ги пускал по определения от Райдингер ред – през една минута и така цената се увеличавала само с 1% и в някои случаи с по 1 стотинка. По този начин била пресечена възможността други инвеститори да участват и да наддават, за да се получи по-добра цена.
 
Тъй като през 2012 г. пазарната манипулация не е била криминализирана, а санкционирана като административно нарушение, КФН издала 3 акта – 2 на "Булброкърс" и 1 на представителя на ЕВН Австрия Г. Райдингер. Актовете на посредника са, че не е спрял нарежданията на Райдингер за очевидно манипулативната поръчка, както и че не е подал сигнал в КФН за констатираните пазарни манипулации.
 
Мавродиев коментира и използването на старата и отхвърлена руска платформа за борсова търговия РТС вместо немската "Ксетра", която позволява прозрачност при търга. "Имало е два сценария – при първия мажоритарният собственик ЕВН Австрия да купи всички акции, както и стана, и вторият – търгът да бъде блокиран и никой друг да не може да купи предлаганите акции", обясни Мавродиев.
 
Показания пред съда даде и свидетелката Красимира Антонова – Вълкова, която е била част от екипа експерти на КФН за проверка на сделката след приключването й. Съдът прочете показанията й в досъдебното производство, в които тя подробно разказва за констатираната пазарна манипулация и че с извършеното от "Булброкърс" и Райдингер са били застрашени интересите на Агенцията по приватизация.
 
Междувременно разградският олигарх Иво Прокопиев разпрати отворено писмо до медиите, в което твърди, че разбрал от МВР за "заплахите" срещу него. Преди няколко дни стана ясно, че има подаден сигнал до прокуратурата, че Прокопиев щял да стане жертва на заговор на Алексей Петров, Христо Ковачки и влиятелни фигури от ДПС. Сигналът обаче не бил подаден до българските разследващи, а минал първо през външни лица. Според запознати целта на целия този фарс бил опит на Прокопиев да си осигури задграничен билет до Сингапур, след като отново потънал в борчове у нас и така да се спаси както от дълговете, така и от течащите срещу него разследвания.
 

Случайно съвпадение - в деня на делото EVN бизнесменът Прокопиев отрича да е заплашван и благодари на Цацаров

Предишна новина

Великобритания спира свободното движение на граждани от ЕС през 2021 г.

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Николай | нерегистриран
    0
    0

    "След като акциите на "ЕВН България Електроразпределение" АД били продадени през борсата на мажоритарния собственик на компанията ЕВН Австрия, КФН през 2012 г. започнала проверка. Екипът от експерти на КФН се запознал с документацията и на "Булброкърс" и чак тогава станало ясно, че фирмата на Прокопиев е била едновременно инвестиционен посредник и на Агенцията по приватизация, и на ЕВН Австрия. "Нито Агенцията по приватизация, нито ние знаехме предварително това. Това е огромен проблем за честността и прозрачността на процедурата и ако го бяхме разбрали, щяхме веднага да спрем борсовата търговия." Е тия за какво са взимали големите си заплати?Не били знаели.... ""Имало е два сценария – при първия мажоритарният собственик ЕВН Австрия да купи всички акции, както и стана," Всеки който искаше можеше да си купи акции на пазарна цена.По-къно ЕВН направиха търгово предложение и изкупиха акциите на останалите акционери.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.