50 Коментара

 1. 50
  атестация за ЧСИ-та от изпитни комисии издън камарата! | нерегистриран
  4
  0

  Темата е актуална, и е необходимо законодателят да реагира-с приблизително следната законодателна промяна за въвеждане на атестация за ЧСИ-та:


  "Ежегодно ЧСИ се атестират под формата на изпит по ред и уловия, уредени в наредба, издадена от МП.
  При оцена добър, мн.добър или отлична ЧСИ-то може да продължи дейността си до следващата атестация.
  При оценка слаб и среден ЧСИ-то може еднократно да се яви на повторен изпит, като до явяване на повторен изпит се суспендира дейността му по принудителна изпълнение, а взискателите могат да прехвърлят делата ,без да внасят повторно вече внесени такси при избран от него ДСИ или ЧСИ. Събраните такси по прехвърлените дела ЧСИ-то превежда на ЧСИ-то, където са превърлени делата, акот това е извършено.
  При слаба или средна оценка на повторния изпит се прекратяват правомощията на ЧСИ-то по принудително изпълнение, и МП извършва ревизия на всички изпълнителна дела водени от въпросния ЧСИ, по ред и условия определени в нарочна нареда на МП.
  ЧСИ с отнети правомощия поради слаба или средна оценка няма право в 5-годишен срок да се впише като адвокат, да работи като магистрат или юрисконсулт. Това лице следва да се яви наново на държавните изпити за абсолвенти по право, като при оценка слаб-дипломата му се анулира. "


  накратко-подготвения не се страхува от изпит, и атестацията под формата на изпит за ЧСИ-та и нотариуси няма да е проблем-те всики са знаещи, и ще изкарат шестици. Но сегашното положение-веднъж инсталиран да е завинаги, и да няма атестация -под формата на изпитне може да продължава.

 2. 49
  В.К. | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #42 от "Нотер | нерегистриран":
  Пишещият упорито за нотариусите неуспял адвокат или юристконсулт очевидно си противоречи.след като нашата професия е с ниска правна сложност,то кое налага преатестация? За да може лицето,или неговото детенце завършило ПУЦ в ЮЗУ,БСУ,ВСУ,УНСС или ВтТУ Русе да седне в разработена с години кантора? Между впрочем всички нотариуси над 50 години са завършили СУ и то когато се учеше сериозна наука и не беше лесно,а и всички изпити бяха устни.

  Без значение е, дали сте с ниска или висока правна култура и знания, масово НАРУШАВАТЕ законите, особено НК !!!
  И за сега, "втълпяването" от ваша страна, че отговаряте само по ГПК ставаше, но вече почва и по Наказателния кодекс!!
  Примерно: чл. 209 от НК - въвеждане в заблуждение с цел лично облагодетелстване...
  А като добавим и антидатиране, фалшифициране на документи и още...И още...

 3. 48
  А конкурс кога? | нерегистриран
  0
  0

  Кога ще е тоя конкурс за ЧСИ?

 4. 47
  до 44 | нерегистриран
  5
  -1

  Каква отговорност се носи? При нищожност на нотариално действие гражданите се съдят помежду си, нотариус пари не връща.

 5. 46
  анонимен | нерегистриран
  7
  -1

  Чудят се къде да поставят свои хора.Особено актуални са чси,осточно сега,след кризата,когато ще има яка продажба на имущество.Келепир има в тия работи.Хората пари натрупаха!

 6. 45
  нотер | нерегистриран
  6
  -2

  До коментар :43. Нямаме нищо против да се открият досиетата на нотариусите и ЧСИ и това да стане законова норма. Само че частният нотариат се създаде пре3 1998 година.Малко аритеметика и ще стане ясно ,че агенти и вербувани едва ли са рискували да пробват частно да вложат средства в кантори.Към момента те търгуваха с петрол и оръжие,амфетамини и наркотици,захар,бяла техника и компютри.

 7. 44
  Арабела | нерегистриран
  7
  -8

  Всеки ден е атестация, всеки ден се работи, всеки ден се носи отговорност и т.н.

 8. 43
  | нерегистриран
  5
  -3

  До коментар [#42 #undefined] от "Нотер":

  За нотариусите над 50 г. е необходимо в ЗАКОНА за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност ДА СЕ ПРЕДВИДИ ОТВАРЯНЕ НА ДОСИЕТАТА ИМ. В чл. 3 от закона очевидно са пропуснати нотариуси и ЧСИ-та. Изключително всеобхватен закон, но необяснимо защо не се отварят досиетата на нотариуси и ЧСИ-та.

  Да се отворят досиетата, и да се види,че агенти към бившата ДС няма. В това аз нямам съмнение, така,че проблем да се отворят досиетата -никакъв, нали.  Твърдението,че всички нотариуси над 50г са завършили СУ е ...неточно. Има и завършили в академията на мевере... До около 1995 там се произвеждат и юристи.

 9. 42
  Нотер | нерегистриран
  5
  -5

  Пишещият упорито за нотариусите неуспял адвокат или юристконсулт очевидно си противоречи.след като нашата професия е с ниска правна сложност,то кое налага преатестация? За да може лицето,или неговото детенце завършило ПУЦ в ЮЗУ,БСУ,ВСУ,УНСС или ВтТУ Русе да седне в разработена с години кантора? Между впрочем всички нотариуси над 50 години са завършили СУ и то когато се учеше сериозна наука и не беше лесно,а и всички изпити бяха устни.

 10. 41
  Ясна ми е идеята | нерегистриран
  13
  -5

  До коментар [#40 #undefined] от ".!.":

  Атестацията на един нотариус не интересува никого.Целта е чрез нарочно подбрани комисии да се отстраняват нотариуси под предлог,че са непригодни, за да освободят места за други ,от категорията на "калинките".

  Не съм Нотариус и никога не съм искал да съм такъв.Смятам за скучна нотариалната работа.Уточнявам това,за да е ясно ,че не коментирам защото искам да ставам нотариус или да атестирам нотариуси.

 11. 40
  .!. | нерегистриран
  8
  -3

  До коментар [#39 #undefined] от ":)":

  Аргументът ад хоминем не е аргумент. Такива врътки-като преместване,заместване, замяна ги няма никъде, това и в Албания го няма. По правило има и пределна възраст. Експериментът частен нотариат се провали, ефектът е стотици милиони лв годишно да не отиват в държавния бюджет, а при частника, при неносене на отговорност(посочено вече-при нищожност-страните се съдят помежду си, нотариус пари не връща).

  Темата е за периодичната атестация, и личните нападки не са аргумент против провеждането.

 12. 39
  :) | нерегистриран
  6
  -2

  Три пъти те скъска на конкурсите! Боли, нали? Ами да беше се подготвил!.... Сега ще продължаваш да пишеш глупости, докато някои хора градят кариера, развиват се и тн. Успех! Колкото до нотариалната професия в България и нейното устройство и функциониране, , то тя отговаря на най-високите европейски и световни стандарти. Успех в деградацията!

 13. 38
  | нерегистриран
  7
  -5

  До коментар [#37 #undefined] от ".":

  Неточно. Атестирането на магистрат е периодично, и няма първопричинна връзка кариерното израстване му развитие. Чл. 196 т. 3 .Дори и магистрат да няма мераци да расте кариерно атестация пак му се извършва. Защото обществото има интерес магистратът да е подготвен, знаещ и квалифициран, да постановява актове в срок, които да не "падат" на горна инстанция.

  Обществото има интерес нотариусите да са подготвени, квалифицирани, и да бъде проанализирано в годините дали имат прогласени за нищожни нотариални актове. Да напомня,че при нищожност на НА страните се съдят помежду си, нотариусът пари не връща, нито пък се отразява на правоспособността му. Нищожен нотариален акт в общия случай значи разбити човешки съдби. Жилище се купува веднъж в живота, и се изплаща по десетки години, драмата на купувач, който е дал едни пари, а нищо не придобил е огромна. А без средства за съдебни спорове -и проблемът му е нерешим.  При огромните приходи на нотариус за дейност с ниска правна сложност, липсата на отчисления за бюджета, възможността за доживотно държане на мястото,възможността да инсталираш роднина за помощник по заместване(странно защо няма забрана), неизвършването на проверк от комисията по досиетата за агентурно минало-проверка ,която се извършва за всички общественозначими професии, врътките с преместването, врътката с размяната на места,лимитирания брой места, неносенето на лична отговорност-дори и при нищожност на актовете му, липсвата на възможност за оспорване на начислените такси по съдебен път, показва,тази слободия трябва да бъде лимитирана в някакви граници-чрез държавен периодичен атестационен изпит. Без съмнение този изпит ше е формалност, понеже мнозинството нотариуси са знаещи в материята си. А щом са знаещи, значи нямат причина да се тревожат за от този изпит. С цел обективност е редно изпитът да е от комисия извън камарата им-от действащи съдии, адвокати и университетски преподаватели. Даването на нотариален лиценз не може да е безконтролно вечен. Периодичен атестационен изпит е неизбежно да има, въпросът е не дали, а кога ще се случи.

 14. 37
  . | нерегистриран
  6
  -7

  Атестациите в съдебната система касаят кариерното израстване на магистрата, както и възнаграждението му, при нотариусите и ЧСи няма такова нещо, така че темата въобще не е актуална.

 15. 36
  | нерегистриран
  5
  -8

  Сега е перфектна ситуацията за провеждане на първия периодичен атестационен изпит за нотариуси и ЧСИ-та.

  Въпрос точно на едно изречение в съсловните им закони, плюс една наредба която да уреди подробностите(а изпълнителната власт бързо пише наредби...).

  Атестационния ипит може да бъде проведен дистанционно по интернет, без физическо присъствие. Тест и решаване на казус плюс устен изпит, проведен чрез видеоконферентна връзка. Нотариусите и ЧСИ-тата са честни хора, те не биха преписвали, и не биха ползвали помощ от трето лице, и други подобни методи, и затова такъв изпит ще е честен и обективен.

  Без съмнение всички са добре подготвени, така,че проблем в атестирането няма да има.

  Самите ЧСИ-та и нотариуси с радост следва да поддържат атестацията, подготвения не се страхува от изпит, а ако случайно има неподготвени(което изобщо не го вярвам)-те ще отпаднат-а професията има интерес това да се случи.

 16. 35
  | нерегистриран
  2
  -4

  Сега, докато доста кантори не работят ,освен дежурните е добър период за атестиране на нотариусите чрез изпит в електронен вид.

  Редно е нотариусите да бъдат изпитвани с цел атестация на знанията им. те са подготвени, така,че ще издържат изпита блестящо.

  Необходимо е изпитващи да са лица, извън камарите им-с цел обективност. Например магистрати, адвокати , университетски преподаватели да изпитат нотариусите.

 17. 34
  Ама .. | нерегистриран
  5
  -6

  Къде приравнихте правно неграмотното хванато от гората ЧСИ-та и нотариуси с прависти, полагали изпити и учили и зубрили чинно право бе колега.Нерде ЧСИ- Нотариат гюбре компания нерде Стамбул бе колега. Та ЧСИ и нотариат това са едни създадени с лобистки интереси абсолютно професионални крадци и измамници.Абсолютно безотговорни никаква отговорност за нищо примери да давам ли.Нямащи нищо общо с правна материя и закон изначало те трябва да бъдат закрити със закон.

 18. 33
  | нерегистриран
  2
  -6

  Къде го има това-огромни приходи-и то без бюджета да задържа процентни отчисления, ниска правна сложност на вършената дейност*, а инсталираните не подлежат на атестиране под никаква форма-нито изпит, нито атестационен периодичен анализ на качеството на дейността им(и то от орган, извън камарата).

  * В САЩ заверки на документи може да върши всеки, и рядко юрист го върши-това е неквалифицирана дейност. Заверки на документи се правят напрмер дори в дрогериите. Не ми излизайте с мантрата другата правна система-правните същност на заверка на препис и подпис по света е една и съща. В Норвегия имоти се продават с обикновен писмен договор, като правната сигурност е далеч по-висока. Тоест-продажбана на жилище е евтина, без паразитни разходи, но за сметка на това с висока правна сигурност. В България-ако нотариалния акт бъде прогласен за нищожен-страните се съдят помежду си, нотариусът пари не връща, нито пък нищоност на нотариален акт му се отразява на правоспособността на нотариус-дори и нотариалните актове на даден нотариус да са често нищони, нали няма атестация, и бизнесът си върви, а гражданите-да се оправят сами -като се съдят помежду си.

 19. 32
  Да | нерегистриран
  6
  -4

  Много ще изгорят ми се струва или пак ще трябва да си плащат.

 20. 31
  | нерегистриран
  4
  -4

  Магистратите са периодично атестирани. Но не е въведена атестация за ЧСИ и нотариуси. Откъде следва,че квалификацията им не следва да бъде проверявана периодично, и че веднъж инсталиран, завинаги, до пенсиониране ще продължи инсталацията, и то без никакви проверки на знания и квалификация.  Всеки ЧСИ и нотариус следва да преминава на периодичен атестационен изпит в интерес на правната сигурност. Това важи и за помощниците-нотариуси и помощник ЧСИ.Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.