3 Коментара

 1. 3
  въпрос | нерегистриран
  0
  0

  Здравейте,

  имам въпрос, и ще използвам темата-носи ли се отговорност ако поискаш обществена информация чрез въпросната платформа с невярно посочено име. Желая да задам въпрос по реда на ЗДОИ, относно стойност на инфраструктурен ремонт и допълнителни разходи в нашата малка община, но тук назначаването на работа, както и уволненията изцяло зависят от кмета-вклч и в частния сектор, а този кмет със сигуроност ще е същия и на следващите избори.

  Да предположим,че пуснат айпи трейс, и разберат,че лицето задало въпроса е с друго име, предвидена ли е отговорност, престъпление ли е да питаш по ЗДОИ с невярно име? Документ с невярно съдържание ли е питане по ЗДОИ, ако питащия се е представил с друго име, поради опасения от местната власт, тук не се толерират тези, които много питат?

 2. 2
  по-скоро е като да работи | нерегистриран
  0
  0

  Платформата работи и почти всички отговарят на нея. Имали сте малшанс първия път - дерзайте !

  Ако не получите отговор - има си съд за тази цел !

 3. 1
  . | нерегистриран
  1
  -1

  Три месеца по-късно-със съжаление следва да бъде казано,че администрацията много често не отговаря на въпроси по ЗДОИ, зададени чрез платформата. Разбира се, има и изключения, но по принцип-към момента - администрацията не счита платформата за равнозначен начин на подаване на питания по ЗДОИ, като подадено на място-на гише.  Редно е при липса на отговор, да се прилага законът-и да се налагат санкции по чл 42 и 43 от ЗДОИ . Като изтече срокът за отговор, лицата администриращи платформата за достъп до ОИ да уведомяват компететния субект да състави АУАН-и то без нарочно искане от гражданина задал въпрос чрез платформата. Актосъставянето е без значение от наличието или не на съдебно обжалване!  Предлагам Правен свят да изпробват системата чрез питане(но не от името на Правен свят-като юридическо лице а от името на журналисти-като физически лица-без да посочват,че са журналисти) по ЗДОИ, а после да напишат статия за опита си по темата. Кой знае-на вас може и да се отговори?

  Не е редно администрацията да се държи като комунист на разпит-и да мълчи на въпроси зададени чрез платформата(сравнено с това,че администрацията вече се научи отговоря на питания по ЗДОИ, входирани на място на хартиен носител).  Да заработи платформата зависи и от гражданите-като оспорват пред съда отказите, или поне изрично изискват налагането на административна санкция, предвидена в ЗДОИ.

 4. 0
  . | нерегистриран
  0
  0

  https://pitay.government.bg/PDoiExt/  По-добре късно, отколкото никога.

  Ползвайте платформата, питайте активно администрацията и чрез платформата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.