28 Коментара

 1. 28
  | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #27 от " | нерегистриран":
  С проект на законодателна промяна втората част от искането в заглавието на темата ще бъде изпълнено-ще може да се прави справка за запорите. Сега остава да се отмени и нотариалната заверка при сделките с коли(и заверките на паразитните декларации), и темата може да бъде затворена. ИзоБщо, този много четен и дълбоко влиятелен форум отново доведе до промени в законодателството :)

  Форумът се чете, и държавата реагира на предложения в този форум:

  https://legalworld.bg/ministerstvoto-na-pravosydieto-predlaga-syzdavaneto-na-nacionalen-registyr-na-zaporite-za--dvijimi-veshti
  "Министерството на правосъдието предлага създаването на Национален регистър на запорите за движими вещи
  (...)Към момента в българското законодателство съществува нормативна празнота по отношение на възможността за информиране на заинтересованите страни преди извършване на покупко-продажба на движими вещи (пътно-транспортни средства, селскостопанска техника, пътностроителна техника и др.) относно наложени запори върху тях. "


  А сега, след като е изпълнено половината, като е казано А, да се каже и Б-да се премахне заверката при продажба на коли.

 2. 27
  | нерегистриран
  2
  -3

  С проект на законодателна промяна втората част от искането в заглавието на темата ще бъде изпълнено-ще може да се прави справка за запорите. Сега остава да се отмени и нотариалната заверка при сделките с коли(и заверките на паразитните декларации), и темата може да бъде затворена. ИзоБщо, този много четен и дълбоко влиятелен форум отново доведе до промени в законодателството :)

 3. 26
  от загриженост за нотариусите! | нерегистриран
  2
  -8

  Тежък е трудът на нотариусите. Затова е редно законодателят да ги облекчи, от към излишни и паразитни дейности. В частност, и далеч не само-коли да се продават без нотариална заверка на подписите.Както е навсякъде по света. Никъде по света не се ходи при нотариус за продажба на коли. Да не коментирам,че е странно,,че велосипед струва повече от масовата 20 годишна трошка по 1500 лв(велосипед от средно качество е между 2-5000 лв), но се продава свободно, бижутатата се продават свободно, телефоните по 2000 лв. също се продават свободно, въпреки,,че са доста по -крадена вещ от колите.
  Също и:
  Въвеждане на пределна възраст за нотариусите-от загриженост за тяхното здраве-също се самоподразбира. Съдиите задължително се пенсионират на 65г, дори и да имат сили и желание да правораздават още. Тъй като трудът на нотариусите е изключително изтощителен- е редно пределната възраст за нотариусите да е по-ниска. Същото е и за по-младите нотариуси - редно е да има временен лиценз-примерно 8 години, а после мястото да се пуска на конкурс, а те, ако не издържат новия конкурс да могат да намерят призвание в друга област-например като юрисконсулт на някоя община с 1200 лв заплата.

 4. 25
  notary | нерегистриран
  6
  -1

  До коментар [#24 #undefined] от "

  Напълно споделям загрижеността!

  Здравето е безценно, дори и за нотариусите!

  Независимо, че няма пенсиониран нотариус! (Всъщност има един единствен, до сега) , "но една птичка пролет не прави!"

  И аз не приемам в деня "Х", н-ския нотариус да прехвърли 10, някои 12 , а още по някои 15 МПС-та на ден! При това в режим на извънредно положение!

  Законът гласи : "Ограничават се нотариалните производства до неотложни такива" !

  Нека Министъра да изиска от нотариусите справка за извършените "неотложни" нотариални производстава по време на извънредното положение. Това може да стори и Съвета на нотариусите и да се онагледи спазването на Закона.

  Да не споменавам Указанията или по образно наречини "Препоръки на Съвета на нотариусите във връзка с прилагането на чл.5, ал.3 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение" ! Няколко популярни четива за Нотариуси, където СН , знайно и незнайно как се изживява в орган по тълкуването на Закона (било то:лингвинистично,функционално, автентично, систематично и т.н., че даже автентично и граматично) си придава значимост! В момент на безтегловност!

 5. 24
  | нерегистриран
  12
  -4

  Сега е момента за отмяна на заверките.

  Освен с посочените аргументи , например и далеч не само-че го няма НИКЪДЕ по света да продаваш кола пред нотароиус-дори и в Албания го няма.  А това е в интерес и на нотариусите-ще се редуцира човекопотока, ако не се налага да се продава кола с печат на нотариуса. Тоест е здравословно, и изцяло в интерес на нотариусите. Здравето на първо място. Обществото дължи загриженост към нотариусите, и техния тежък като на миньор труд, и затова, в интерес на нотариусите, като основна причина нотариусите следва да бъдат освободени от бремето да извършват заверки при продажби на коли.

  Затова-отменете заверките при продажба на коли!

 6. 23
  няма да стане | нерегистриран
  2
  -1

  Няма политическа подкрепа.

 7. 22
  НОТАРИАЛНА ЗАВЕРКА НА ДОГ ЗА ПП НА МПС | нерегистриран
  11
  -7

  В никоя друга държва нотариусите не трупат такива несметни богатства. Особено от бързо ликвидни сделки, каквито са МПС. Толкова ли е нужно 700 човека в държавата да лапат и от това перо. Сделките за имот са едно, въпреки, че в Португалия имотите ги прехвърлят съдиите по вписване и таксите ги събира държавата. В България таксите- нотариуса (без местен данък и такса за вписване) и защо през 1998 г. г-н Костов ги направи частни??? И сега, за да станеш нотариус, всички знаем, че изпита е формален. ПАРИ и ставаш. Та за колите, толкова ли не може да се направи система да се прехвърлят тези ДВИЖИМИ вещи, а и само в България от цяла Европа, МПС е особен вид движима вещ и попада под СИО (съпружеска имуществена общност) - невероятно, но факт. Пост комунистически модел. Не може ли държавата да събира таксите за МПС. Има ноариуси с по 30 и повече сдделки само за коли на ден. С промените в застрахователните оценки лапаницата е огромна ПРИМЕР на 5000 лв. таксата е 115 лв. Сметнете по 30 = 3450 - 10% данък печалба = 3105 лв. чисто за нотаиуса и то, ако са на по 5000, мже и да са по малко, НО може и повече........

 8. 21
  | нерегистриран
  2
  -1

  Другарки и другари,

  темата имаше резултат.

  Проектът изглежда "падна". Няма да го бъде. Критиките бяха чути

  http://legalworld.bg/83474.zakonyt-za-dvijenie-po-pytishtata-prerastva-v-kodeks.html  Победата е пирова. До появата на новия проект, за евентуален кодекс, остават недостатъците на сегашния закон(по проекта нещата бяха зле, и по сегашния закон е зле). Вклчи, и далеч не само за нотариалната заверка на договорите за продажба на коли.  2020г ще е поредната година, в която ще влязат несметни суми при слагащите печати, от заверките на договорите за продажби на коли(нещо невиждано другаде по света).  Никъде не се говори за отмяна на заверките при договорите за продажби на коли(обещание на властта от 2013г!), или поне за въвеждане на отчисления към държавата, или поне за въвеждане на обикновена , фиксирана такса, а не да се прилага процентаджийската тарифа-ако пък толкова е немислима за законодателя отмяната на нотариалните заверки на договорите за продажби на МПС.

 9. 20
  . | нерегистриран
  6
  -2

  Нотариусите имат голямо лоби и това няма да стане

 10. 19
  | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#17 #undefined] от "...":

  Днес-масови арести в ДАИ. Отново. този път в Пловдив. Според битиви-ще има и още арести.

  https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Aresti-v-DAI-Plovdiv-902664

  Цинизъм е този законопроект, даващ нови правомощия на организирана група като ДАИ.  ДАИ е организация, опасна за правовия ред и законността. Явно и това е причината очевидно престъпната дейност там да се толерира от властта-с новите правомощия на ДАИ по проекта. Просто и властта е част от беззаконието. Вклч и съдеблната(спомнете си разправата на съдебната власт с Босия-когато подаваше сигнали за престъпни схеми в ДАИ-той беше арестуван, пратен на съд, глобяван-заради подадени ВЕРНИ сигнали за беззакония в ДАИ) 11. 18
  ... | нерегистриран
  1
  -1

  Утре изтича срокът за становища по посочения законопроект. Настоятелно съветвам, който е против участието на нотариусите при продажбите на коли да изрази становището си сега-сега е краят на срока на обсъждането, последния влак, последния вагон, последната врата :) .

  Съветвам ви настоятелно становищата да бъдат на имейл-посочен е какъв е в портала, при конкретното обществено обсъждане за този законопроект-вж линка по-отдолу на общестевното обсъждане, там е посочен имейлът за становища. Имам съмнения дали коментирате по линия(каквито доста се появиха в портала) ще бъдат изобщо обсъдени със същата тежест, като коментар по имейл. Строго погледнато в закона(ЗНА) е посочено ,че се обсъждат становища на граждани, а не "коментари" по проектозакон, макар,че тези коментари аз ги намирам за становища. Въпреки,че повечето негативни коментари са аргументирани-вклч и със становища против участието на нотариуси(даден е и примера с телевизорите-те струват повече от масовия 20 годишен автомобил, да допълним покупка на бижута, велосипеди и тн-вещи струващи по-скъпо от коли, но продадани свободно-без заверка).

  Съветвам заинтересованите лица-недоволни граждани от лобисткия законопроект-посочено неизчерпателно и в тази тема защо, дори и вече коментирали под линия в портала да изпратят повторно становището си и като имейл, преди крайния срок-с цел да са сто процента сигурно, че предложенията им ще бъдат обсъдени.

 12. 17
  ... | нерегистриран
  1
  -2

  Притеснителни и нелогични до абсурност са новите, и запазването на старите правомощия на ИА Автомобилна администрация по проекта. Особено, като се има предвид доказаните случаи на срастване на беззаконието с тази агенция.  Напишете в гугъл "арести в автомобилна администрация" например за да стигнете до статии по темата(няма проблем и аз да ви посоча линкове, но този форум позволява по едни линк на мнение).

  Например можете да почнете от тук "Арести и корупция в ДАИ"

  http://news.bnt.bg/bg/t/koruptsiya-v-dai

  Вместо тази организация-станала на държавно ОПГ да бъде закрита(и учредена на ново-ако толкова смятате,че е нужна подобна структура) се дават нови властнически правомощия на ДАИ. Това е абсурд.  А да-да напомним и друго-когато Босия сезираше прокуратурата заради нередности в ДАИ-беше арестуван...Босия. В последствие оправдан в съда, и осъди и прокуратурата и милицията заради беззаконието-да бъде арестуван този ,който подава верни сигнали, а не лицата, срещу които са подадени верни сигнали. Арестите в ДАИ се случиха, след като Босия сезира немското посолство...  Очевидно даването властническите правомощия на ДАИ, предвидени по проекта далеч не са случайни.

  Накратко-новния проект за пътните превозни средства е сбъркан, той не прави реформа, той засилва проблемите в сектора, това е закон в подкрепа на разни съсловни лобита. Извод: властта ще приеме този закон.

  Все пак-както се казва-да правим каквото трябва , да става каквото ще. Имате още време да изразите недоволството си от този проект в портала за обществени консултации.

 13. 16
  ... | нерегистриран
  1
  0

  Остават още няколко дни до крайния срок, в който можете да дадете вашето становище по проекта. Становищата би следвало да бъдат обсъдени.

  После ще е късно за обструкции, възражения ,недоволства.  Както вече беше посочено становище можете да подадете на посочения имейл, или директно като коментар под проекта в портала за обществени консултации.  https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=4521

 14. 15
  ... | нерегистриран
  3
  -6

  До коментар [#14 #undefined] от ":)":

  Ако не си забелязала, по тези ширини скандалите са правило, а не изключение. Ако не са за 5 млн лични данни, скандалът щеше да е за американските железа за 2 млрд лв(при положение,че в началото на процедурата печеливш беше друг, но не-състезанието беше незаконно рестартирано), или за милиардът за реакторите за Белене, или за откраднатите 5 милиарда от банката-като в добавка-няма вкарани в затвора, или за заменките, или за застрояването на крайбрежието, или за жилища по 600 евро в кв Изток(при поне тройна пазарна цена),или за предизвестения избор на Главния прокурор. Тоест винаги има скандали, задкулисие и тн.

  Сигурно за теб е пълна радост като купуваш автомобил да преминаваш през никъде невиждана в световен мащаб процедура-никъде, ама никъде по света нотариуус не участва по какъвто и да е начилн при сделки с коли. Както вече казах(за твоя радост)-прогнозата да отпадне заверката е силно песимистична, и то не заради текущия и пореден скандал , а заради мощното нотариално лоби. Приходите за нотариусите са няколкостотин милиона лева годишно от такси, а веднъж отпадне ли тази процедура пред нотариуса, ще се постави и въпроса и други паразитни процедури за разни печатчета и заверки да отпаднат, както и за процентни отчисления за бюджета от таксите, въвеждане на пенсионна възраст от 65г-както е при съдиите, забрана на преместването, уредено по ЗННД, забрана на "вечното" заместване от помощник-нотариуси по заместване , връщане на държавен нотариус, паралелно с частника, вевеждане на временен лиценз за частна нотариална дейност, след което лицето да ходи на нов конкурс и тн.  Както се вижда законодателството по темата сбъркано, то е типичен пример за лобизъм, за законоотворчество, което е не в интерес на суверена, а против интереса на суверена(от гражданите се очаква да плащат-каквото им се сведе презминаваават през излишни бюрократични процедури при елементарни сделки, и си траят). Странна е твоята радост от това,че има закони в интерес на няколстотин лица, и против интереса на цитираните от теб 5 млн, за които даваш вид,че си се загрижила. Особено, като се има предвид,че не си от това съсловие, и никога няма да те допуснат да станеш част от тях...

 15. 14
  :) | нерегистриран
  7
  -4

  Точно в момента, в който държавата се тресе от кражбата ба 5 млн лични данни....едва ли блановете ти да се осъществят. Но нищо де, поне пошеш по форумите! :))

 16. 13
  ... | нерегистриран
  6
  -7

  Другарки и другари,  напомням ви,че темата е актуална сега, и още съвсем не дълго време, докато тече общественото обсъждане на законопроекта. След приемането на закона промяна е възможна-разбира се, но далеч по-малко вероятна в средносрочен план.

  Използвайте останалото време да изпратите аргументирано становище до портала на обществени консултации-консултацията за самия законопроект(намирате в портала обществената консултация конкретно консултацията по законопроекта за пътните превозни средства, и можете да посочите становището си на място там, или на посочения имейл там).  -Не е ли достатъчен аргумента,че никъде по света коли не се продават така? Ние явно сме третирани по-зле и от аборигени,че в България има специален, уникален начин за продажба на коли.

  -Рискът от измами и злоупотреби съществува и при нотариалното, и при прехвърляне на коли с обикновен писмен договор. И днес може да има измами, и днес могат да възникнат правни спорове. Работа на разследващите органи е, ако се случат такива измами да разкият измамника, тук става дума за писмен документ, копия от договора ще се съхранява и в органа по регистрация. При злоупотреби, подправки и тн-ще се прилага НК. както и сега. При гражданскоправни спорове въпросът ще се изяснява ,като и сега се изясняват споровете. Това с оглед зададен въпрос по-отдолу какво правим при правиен спор. При правен спор въпросът се уреждса по начинът, уреден от закона :) . Както и сега,, така и при евентуалана законодателна промяна . Има си адвокати,те ще ви кажат какво се прави при правен спор. Все пак при подобна несложна сделка спорът, потенциалните усложнения са изключението, а не правилото.

  -Прехвърлянето с участието на нотариус утежняма процедурата , и води до паразитни разходи. Както се казва-за страните са разходи, за полагащия печат-приходи.

  -Други движими вещи се продават с обикновен писмен договор. Дори и вещи с по-голямва стойност. Велосипеди-среден клас велосипед цената почва от 1500 лв, тоест струва повече от 20 годишен автомобил. Примерът с телевизорите вече беше даден. Бижута-могат да струват повече дори и от нов автомобил, но се продават свободно. Що не въведете продажбата на бижута, и последващото им подаряване на лицето за ,което ги купувате да са и в двата случая пред нотарус-нали целите правната сигурност,защо сте оставили сделките с бижута да не преминават през нотаруси?

  -За сведение-в България има и практика да се продават автомобили и без да се "минава" пред нотариус. Нерегистрираните автомобили се продават с обикновен писмен договор. При нотариус се отива при продажба на регистриране автомобили.  -Като алтернативен вариант , като компромис законодателят може да предвиди-да остане временно сегашния вариант за прехвърляне на коли пред нотариус, но ако страните се явят в органа по регистрация лично, и там положат подписите под договора, или заявят ,че подписите са положени от тях пред договора, закоднодателя да предвиди,че не е необходима нотариална заверка. Защо да е необходима-нали ще се подпишеш в КАТ(ако КАТ остане като орган по регистрация). Даже може да въведете и там някакви такси-предпочитам да си дам парите на държавата, а не на частника.

  -Ако пък толкова държите непременно сделката да е пред нотариус, поне да се предвиди ниска сума, по обикновената тарифа-примерно 10 лева, и толкова.

  -Ако бъде прието предложението за въвеждане на обикновен писмен договор , считам ,че законопроекта изобщо не следва да бъде внасян, преди изготвяне на точни проектотекстове как да става прехвърлянето. Следва да бъде анализирано законодателството на запад, вклч и в САЩ. Варианти са (неизчерпателно посочено)например-предложения сложен фактически състав-договор плюс регистрация, и едва тогава да настъпва прехвърлянето на собствеността. Възможно е и само по силата на договора, но тогава няма как да се избегне антидатиране на договора, и усложненията, ако страните не се явяват в органа по регистрация да заявят прехвърлянето. При всички случаи да се уреди уведомяването на общината-с цел данъчно облагане на автомобила да е служебно-от органът по регистрация ,с цел улеснение на страните. Тоест до изясняване на конкретната процедура проектозаконът изобщо не следва да бъде внасян в парламента. Има и държави, където собствеността се прехвърля с предаването на ключа, последващата регистрация не е част от ФС,, а административно задължение за купувача. Не препоръчвам този вариант. Накратко-ако бъде прието предложението за въвеждане на обикновен писмен, незаверен от никого договор , законопроектът да не бъде внасян в НС, до изясняване в подробности на процедурата за прехвърляне, защото виждате има доста възможни варианти. Просто да бъде проучен опитът на други държави, а не да откриваме топлата вода.  И накрая отново-понеже считам,че нотариалното лоби е силно, силна и инерцията, ако все пак остане нотариалната заверка-което засега изглежда много силно вероятно, поне да бъде предвидена ниска такса за нотариуса, а не таксата да зависи от материалния интерес, и да не се минава по "процентаджийската " таблица.

  Допълнителен вариант е-тъй като управляващите приемат предложениете от тях законопроекти , поне да приемат ангажимент, дори и временно да остане нотариалната заверка, в определен период от време въпросът да бъде подложен на евентулано преразглеждане. Тоест ако непременно държат да бъде приет този закон бързо и сега, да си го приемат в сегашния вид, но да оставят въпроса за правна дискусия по темата, с цел евентуална промяна в средносрочно бъдеще, като на подходящ форум бъдат изслушани аргументирани становища и на двете страни.

 17. 12
  До № 1 - Анна | нерегистриран
  3
  -5

  Алооо Анна :)))

  Можеш ли да ни поучиш нас лаиците как така в другите 27 странои от ЕС, плюс други извън ЕС и още 50 щата с индивидуално за щата законодателство си препродават автомобилите без нотариус, защото познанията нещо ме смущаваш. Явно не познаваш как се гарантира или минизира злоупотреба при продажби и без нотариус, а в България преди години бяха прехвърлили абтомобилите на Филчев и Първанов. Личи си, че не си в час. Чувала ли си за арестувани българи предишни собственици в Гърция, заради криминални деяния от новите собственици. Мога да ти обясня как го правят хората и не се прави на разбирач и да поддържаш хранилка за нотариуси.

 18. 11
  селяниногражданин | нерегистриран
  4
  -2

  Вземи и си направи справка , за едно и също ...примерно изготвяне на договор , консултация ..каква е цената(за плащащия) / таксата при адвокат и щемпъломайстор. Разликата е в пъти по-ниска при нотарито , твърдо ФИКСИРАНА сАс сметко-фактура ....

 19. 10
  ... | нерегистриран
  4
  -3

  До коментар [#9 #undefined] от "селяниногражданин":

  Не знам какво пушиш, ама е много яко.

  А да-това за адвокатурата с план приема го позна-вж проекта за изм на ЗАдв. Ще си има и план, и прием, и новите адвокати като пионерчета ще дават "обещания" за вярност към адвокатурата-каквото и да значи това и тн(ако "мине" проекта). Та внимавай какво си пожелаваш,че може да се сбъдне.

 20. 9
  селяниногражданин | нерегистриран
  3
  -2

  Исаш да върнеш т.н. "държавен нотариат" ? Ок /нЕма лошо да искаш. А кое по напред ще върнеш ? В Добруджа ще вземеш , до размер 300 дка, земята от арендаторите ; ВТО от някоИ съС наличностите към 1983/5 г. ; ТКЗС взимайки земята от собствениците , нотариата на държавата, адвокатурата в адвокатки колектив с прием по план ; приватизираното - на народа ??? СънЪЙт на разума ражда чудовища , а реалността поражда когнитивен дисонанс...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.