6 Коментара

 1. 6
  112 | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#4 #undefined] от "До 112": Абсолютно уместна забележка. Благодаря.

 2. 5
  | нерегистриран
  0
  0

  В унисон с темата

  https://www.youtube.com/watch?v=P9sQZLtsfp8 (+21)

 3. 4
  До 112 | нерегистриран
  3
  -1

  Французойката има право на престой в България като гражданка на страна членка на ЕС, но не и австралийката, освен като "законна съпруга" - точно тук е проблемът. Със или без Истанбулски конвенции, се прокарват определен тип разпоредби. Преди време ми се мярна пред очите статия в Дир.бг относно регулации за гражданските бракове и, забележете, ГРАЖДАНСКИТЕ СЪЮЗИ (евфемизъм за гей браковете), които уреждат наследствени и други права между съпрузите и съпругите от различни страни членки на ЕС. България се е присъединила към тези законодателни промени. Тоест покрай едното нещо се прокарва и другото. Относно ИК, там нямаше текстове за гей браковете, а за болните от джендър дисфория. Остава отворен въпросът при хетеро брак, ако мъжът реши, че вече не е мъж, и си смени пола, какво правим тогава. Иначе в препоръките на комитета на министрите на Съвета на Европа относно ИК се говореше за изравняване на "правата" на ЛГБТИ и хетеро хората. От там би могъл да се направи изводът, че трябва да се легализират гей браковете.

 4. 3
  112 | нерегистриран
  4
  -1

  До коментар [#2 #undefined] от "Само че": Свободното движение на хора (заедно с това на стоки, услуги и капитали) е в основата на ЕС. В него се корени решението на ВАС (институция, към която аз изпитвам дълбоко презрение, по принцип). В областта на семейното право доминират националните законодателства. Истински проблем ще изникне, когато страна по Истанбулстана конвенция стане ЕС, като самостоятелен субект, както обеща новият Председател на Комисията.

 5. 2
  Само че | нерегистриран
  5
  -1

  Се признава една от последиците при сключването на брак, а именно правото на постоянно пребиваване на съпруга/та. Ако се тръгне по този път, какво пречи да се признаят и родителските права и правото на наследство на съпрузите/гите и по този начин да се заобиколи конституцията? Тоест в България ще продължи забраната да се сключват гей "бракове", но ще се признават последиците от сключените еднополови бракове в чужбина. Преди някой да е казал "няма да стане", напомням, че вече има заведени дела за признаване на родителски права от еднополови двойки.

 6. 1
  112 | нерегистриран
  8
  -3

  Излишна истерия. Признали са й правото да пребивава тук; не са казали, че законът и институциите ще ги третират, като семейство. У нас само гражданският брак е валиден, но ако мъж и жена са сключили църковен брак в държава, в която само той е достатъчен, не е редно да ги разделяме, само заради това, нали? Колкото до тези две женици - те са болни и объркани. Онзи горе ги е наказал достатъчно.

 7. 0
  Лукова глава | нерегистриран
  5
  0

  Какво мислите за решението на ВАС за признаването на правото на постоянно пребиваване на австралийка, оженена/ омъжена (???) за французойка, като и двете жени живеят в България?  Отиваме ли към признаване на гей браковете въпреки конституцията? Или поне на тези, сключени в чужбина?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.