3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  2
  -2

  Темата всъщност представлява само и единствено въпроса-

  ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ЛУСТРАЦИЯ?  В цяла източна европа имаше лустрация, а в Чехия са лустрирани и низходящите на "кадрите".  Факт-преди 1989г за да станеш съдия се изисваше одобрението на военния отдел на ЦК на БКП-което включваше проверки за вярност към Партията(с гл.б.) и режима, преди да се стигне до финалния подпис на другаря Тодор Живков.

  Факт-назначени за съдии, отпреди 1989г са далеч от пенсия и днес. Поколението не се е сменило, а и нещо повече, тези верни кадри на предишния режим днес са в конкурсни комисии, или имат познанства и влияние с лица от тези комисии.

  Как пък в цяла източна европа имаше лустрация, но това не се случи по тези ширини?

  Чехи, Унгарци, Източногерманци не позволиха на съдии , инсталирани от предишния режим да продължат да правораздават(и да заемат всякакви общественозначими професии-в държавна администрация, нотариат, адвокатура, дипломация, служби за сигурност, чешкия закон за лустрация им позволява работа в производствени фабрики и мини, а пенсионерите-заемали позиции в бившия режим са лишени от пенсия в определени случаи), а в някои държави-забраната касае и децата им.  Две са държавите без лустрация от бившия комунистически блок-България и Русия.

 2. 2
  ММПГПП НА ООН | нерегистриран
  2
  -3

  НАРУШАВАХА ПРАРАТА НА ЧОВЕКА.ОСЪЩЕСТВИХА СЪВЕТСКО РОБСТВО В НРБ ЧРЕЗ СЪДИЛИЩАТА ЧРЕЗ ПРОИЗВОЛ.ДЕЙСТВАХА ЗА ИНТЕРЕСА НА СССР

 3. 1
  | нерегистриран
  2
  -2

  Ето накратко за военния отдел към ЦК на БКП. Няма съдия тогава , да не е проверяван и одобряван от този отдел до 1989г.  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB_%E2%80%9E%D0%92%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD%E2%80%9C_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%A6%D0%9A_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D0%9A%D0%9F

 4. 0
  | нерегистриран
  4
  -4

  До 1989г за да станеш съдия трябваше да получиш разрешението и одобрението на Велко Палин-от военния отдел към ЦК на БКП. Затова-този човек трябва да получи заслуженото си място, и на негово име в съда да бъде кръстена съдебна зала. Предлагам зала тържествена да се казва зала Велко Палин. Инсталираните нв систевата му дължат благодарност, а кадри, одобрени от Велко Палин има и до днес, даже са на години от пенсия.

  Да -за да станеш съдия-трябваше финалния подпис на Тодор Живков(вж чл 61 ЗУС, напомням за младите,че шеф на Държавния съвет беше др. Живков), но предварителното одобрение кой ще бъде съдия са даваше от военния отдел на ЦК на БКП, с шеф другарят Палин.

  На този човек му се дължи уважение и признание-чрез кръщаване на съдебна зала.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.