12 Коментара

 1. 12
  Тест | нерегистриран
  1
  0

  Някой може ли да преразкаже някои от въпросите от теста? Благодаря, ако го направите.

 2. 11
  Кандидат | нерегистриран
  4
  0

  Както и чл. 60а от ЗОС гласи "За вписването в службата по вписванията на актове за общинска собственост и актове за поправка на актове общинска собственост не се заплаща такса".

  Кое ли са счели за най-правилно? Това ще остане класифицирана информация с гриф "Строго секретно". Но здраве да е! :)

 3. 10
  отговор | нерегистриран
  9
  0

  ЗДС

  Чл. 74а. (Нов - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) За вписването в службата по вписванията на актове за държавна собственост и на актове за поправка на актове за държавна собственост не се заплаща такса.

 4. 9
  uspeh kolega | нерегистриран
  5
  0

  До коментар [#8 #undefined] от "да":освен ГПК и практика, също така има и ЗДС и ЗОС....където какво пише???!!!???

 5. 8
  да | нерегистриран
  1
  -3

  До коментар [#6 #undefined] от "а дано ,ама надали": Да, колега - дължи се такса при вписване на актове за частна държавна и общинска собственост. Погледни ГПК. Има и съдебна практика по въпроса.

 6. 7
  Участник | нерегистриран
  5
  -2

  До коментар [#1 #undefined] от "Нерегистриран":

  Вие най-вероятно сте член от комисията съставила теста или имате съдържанието му преди или след провелия се конкурс. :) Изпитната комисия нека има смелостта да покажете официално целия тест с всички въпроси, заедно с правилните им отговори. Всички имаме право да ги знаем. Над 700 участника, които обединим ли се може да постигнем всичко, включително и да обжалваме конкурса !

 7. 6
  а дано ,ама надали | нерегистриран
  3
  -3

  До коментар [#5 #undefined] от "да": а за частна-държавна собственсот дължи ли се ?

 8. 5
  да | нерегистриран
  0
  -3

  според мен не се дължи такса за вписване на актове за публична държавна собственост.

 9. 4
  Naglasena rabota | нерегистриран
  4
  -3

  Ясно е че конкурса пак е нагласен за "нашите хора".

 10. 3
  нерегистриран | нерегистриран
  1
  0

  Всъщност, отговорите на посочения въпрос бяха:

  а/ актове частна общинска собсвеност

  б/ актове държавна публична собственост

  в/ актове държавна собственост

  г/ освободените, по чл. 83 от ГПК...., но определено верният отговор в случая не е един!!!

 11. 2
  нерегистриран | нерегистриран
  1
  0

  Всъщност, отговорите на посочения въпрос бяха:

  а/ актове частна общинска собсвеност

  б/ актове държавна публична собственост

  в/ актове държавна собственост

  г/ освободените, по чл. 83 от ГПК...., но определено верният отговор в случая не е един!!!

 12. 1
  Нерегистриран | нерегистриран
  0
  -1

  Младите напористи юристи неправилно са ви изброили отговорите на въпроса за недължимите такси за вписване. Пропуснали са отговор "вписване на актове държавна собственост" :)

 13. 0
  Петя Николова | нерегистриран
  12
  -5

  ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРСА ЗА СЪДИИ ПО ПИСВАНИЯТА  Научих от млади юристи за провелия се конкурс. Разказаха ми за част от въпросите от теста, който са им дали да решават. Разбрах, че нещата са абсолютно същите, като преди десет години, когато последно се явявах на такъв конкурс. Тестовете продължават да се изготвят от преподаватели - теоретици по право, заради което и съдържанието им е твърде далеч от материята, с която се занимава съдията по вписванията. От такъв вид бяха тестове и предишните години, като приличаха повече на кръстословици и въпроси от предаването "Минута е много", с които може да се справи само Димо Падалски или чрез налучкване, като игра на Тото. Тогава тестовете също бяха съставяни имагинерно от теоретици, като проф. Марков. Последният, поради фактическа невъзможност, не може да участва повече в проектирането на тестове от този вид, но негови колеги може би продължават в същия творчески и научен стил. Представянето на варианти за отговор в теста, чрез посочване само на отделни членове от закони предполага наизустяването от участниците не само на съдържанието на правните норми, но и на номерата на членовете и алинеите от тях, което е абсолютно ненормално и още повече излишно! За всяка не теоретична, а практична работа и професия като юристи, всеки имат свободен достъп до законите и другите нормативни актове, за да ги чете и прилага. При конкурсите за съдии и прокурори се дава използването на нормативни актове. За пример ще посоча един от въпросите от последния тест, които ми бяха преразказани от младите и амбицирани юристи.

  "Не се дължи държавна такса за:

  а) вписване на актове за частна държавна собственост,

  б) вписване на актове за публична общинска собственост,

  в) вписване на актове за частна общинска собственост,

  г) вписване когато страната е освободена по чл.83 от ГПК в исковото производство от заплащане на държавна такса."

  За отговор "г)", от т. 10 на Тълкувателно решение № 7/2012г. на ОСГТК на ВКС е ясно, че освобождаването от заплащане на държавна такса в исковото производство не освобождава от внасяне на държавна такса за вписване. С Тълкувателно решение № 1/2008 г. на ОСГК на ВКС се прие, че общините дължат държавна такса за вписване на актове за частна общинска собственост на основание чл.540 във вр. чл.84 т.3 от ГПК. С последвалите изменение на правната уредба от 2010 г., в чл.60а от ЗОС и в чл.74а от ЗДС се определи, че за вписването в службата по вписванията на актове за общинска, съответно държавна собственост не се заплаща такса. Законодателят е посочил общо за всички актове за общинска и държавна собственост, без да е направил разграничения на публична и частна. От това следва, че всеки от отговорите: а), б), в) може да бъде правилен, което е повече от един верен отговор и противоречи на регламента на изпита. Различен е въпроса дали изготвилите теста са имали в предвид или са искали да направят някаква връзка с разпоредбата на чл.84 имаща отношение за освобождаването от държавни такси държавата и общините за права върху вещи публична държавна и публично общинска собственост. По този начин зададен въпроса с възможни отговори са зададени некоректно и неточно. Ако е имало такъв въпрос зададен по този начин се вижда, че се дава възможност за посочването на повече от един верен отговор. Участниците в конкурса обясниха, че много от въпросите и възможните отговори са били зададени двусмислено, некоректно и неясно. Нека се провери дали участниците казват истината, защото може те също да не дават достоверна информация. Някога питали ли сте се "защо не се публикуват тестовете с верните отговори"? Всички искайте и настоявайте Министерството на правосъдието да публикува на интернет страницата си публично всички въпроси от теста, с дадените като възможност отговори, като посочи и правилните отговори. Всички страни имат интерес от тази публичност, за да не останат съмнения в никой за провелия се изпит под формата на тест. При конкурсите за съдии и прокурори, ВСС публикува въпросите с верните отговори и казусите с тяхното правилно решаване. Участниците са повече на брой в конкурса за длъжността "съдия по вписванията", която със закони и тълкувателни решения на ВКС е приравнена на деловодител, без да има никакви правомощия, освен даване на публичност и поредност на вписваните актове.

  Имате права! Искайте и се борете за тях, като юристи! Ако сте избрали да вървите по този път, това ще е част от вашето ежедневие да устоявате вашите права и тези на другите и да се борите с неправдата! Нали сме в правова държава. Нека не само участниците в конкурса, а както е при тези организирани от ВСС, всички да видят и се уверят какви въпроси и по какъв начин са задавани, като и възможните варианти за отговори, предложени от комисията. Публичност и прозрачност! В противен случай вероятността да станете жертва на опорочен за пореден път конкурс е огромна! Все повече се убеждавам, че направих правилната стъпка преди години, като избрах частната практика.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.