29 Коментара

 1. 29
  ! | нерегистриран
  2
  0

  Да го кажа така-шумния провал на кандидатите-вписани-адвокати, на организирания от държавата изпит за съдии по вписванията прави атестационния изпит за неизпитани адвокати неизбежен(или може би изпитът за съдии по вписванията не е бил обективен, а някой го е нагласил?-това ли ще е мантрата?). И доказва,че изпит е необходим. Вярвам,че двойкаджиите са си научили-та проблем да бъдат атестационно изпитани-няма
  Какво си правил 5 години в Университета, та поне тройка да не изкараш, особено в материя, по която консултираш граждани и юридически лица? Опасно е за правната сигурно лица, които консултират по вещно право да имат двойка на този изпит за съдии по вписванията. Следва да кажем,че двойкаджиите на изпита за съдии по вписванията масово са с отлични дипломи.
  Необходимо е държавата , а не съсловната организация да организира изпита атестационно -за вписаните адвокати, които са неизпитвани. Това не е намеса в независимостта на адвокатурата а защита на правната сигурност-независимост не значи, да си затваряме очите пред доказано незнание-каквото се случи на изпита за съдии по вписванията-80 процента от адвокатите, явили се на този изпит с двойки и тройки.
  Редно е надявам се-малцината незнаещи да отпаднат, и да останат-надявам се мнозинството знаещи от вп исаните адвокати-а това може да стане на изпит, с цел атестация на всичи вписани без изпит-по привилегията на новия закон, или слободията на стария.
  Освен изпита на съдии по вписванията не искам да ви напомням резултатите на действащи адвокати на изпит за пър воначално назначаване в...много горен съд преди години, където дадоха същия казус, вече даван на изпит за младши съдии-тоест изненада с някакъв мега сложен казус-нямаше . Ми тогава резултатите също не бяха гордост за адвокатурата... говорим за лица, с поне 12 г стаж как се изявиха на този изпит. Или и този изпит е бил нагласен?

 2. 28
  ! | нерегистриран
  3
  0

  В проекта а концепция за нов закон за адвокатурата лобисти са записали,че ще има тежки изпити ,за да станеш адвокат-не един, а два(абе направете ги направо три изпита!). Но предложилите изпита са станали адвокати без изпит-тарикатско е, подличко е предложението -изпити, но за другите. На чужд гръб и сто тояги са малко. И с цел йота справедливост е необходимо предложилите изпита да бъдат атестационно изпитани, да бъдат изпитани всички ,които са участвали в изпитни комисии досега, да бъдат изпитани началниците в адвокатурата, да бъдат изпитани всички вписани без изпит-наещия не се страхува от изпит. За това е необходимо точно 1 изречение в закона за адвокатурата.
  Изпитът, с цел обективност трябва да бъде проведен също на два етапа-който го издържи, да бъде изпитан после и втори път(както е по проекта за бъдещи адвокати), изпитът да бъде проведен и организиран извън съсловната монополна адвокатска организация, и изпитващи да са действащи магистрати и университетски преподаватели. Практика магистрати да изпитват има-те изпитват на изпита за правоспособност.
  По време на атестацинния изпит трябва действащите адвокати-с цел обективност да бъдат изпитани заедно с кандидат адвокатите, и проверяващия да не знае дали проверява писмената работа на кандидат адвокат, илирвписан такъв.

  Изобщо никой не си и помисля,че при атестационен изпит на действащите адвокати ще се стигне до резултатът-80 процента двойки и тройки, какъвто се случи на изпита за съдии по вписванията с кандидатите действащи адвокати.

 3. 27
  ! | нерегистриран
  0
  0

  Крайно време е да има периодични изпити за адвокати! Паодготвения не се естрахува от изпит, а Ленин. В. И. в събрани съчинения, том трети стр 423, ред 9 се казва,че проверката е Висша форма на доверие.
  С провеждането на изпити ние доказваме,че имаме доверие в знанията на адвокатите!

 4. 26
  | нерегистриран
  0
  0

  В отговор на въпроса, защо няма подобно предложение за атестация на ЧСИ и нотариуси-чрез изпит-разбира се,че има-никой не е пропуснат. Ето темата

  http://legalworld.bg/forum.php?topicid=359867#forumtopics

 5. 25
  водолаз | нерегистриран
  1
  -1

  Оспамихте темата, и вместо дискусия за промяна в Закона за адвокатурата-за провеждане на изпити, с цел атестация спамерът отклони дискусията в различна посока.

  Точно сега се обсъждат промените в ЗАдв и темата си е навременна, и на място.

 6. 24
  Юрист | нерегистриран
  0
  0

  Радулов изобщо не е юрист и затова не може да се яви на изпит.

 7. 23
  до спамера-трол | нерегистриран
  0
  -1

  До коментар [#22 #undefined] от "малиии":

  Абе бързак-спамаджия, палячо е възходящия ти,че не е взел мерки, и си се пръкнал ти.

 8. 22
  малиии | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#21 #undefined] от " ":не, не съм аз, но щом толкова бързо изрови тема от 2015, явно добре познаваш форума. Тоест, редовно пускаш теми-не знам само на тема ли ти плащат, на коментар ли. Хайде у лево с темичката ти-видяхме колко ти стиска. Що нямали тройки-ами яви се и ти на изпит и ще разбереш, палячо.

 9. 21
  | нерегистриран
  0
  -1

  До коментар [#20 #undefined] от "съгласен съм":

  Че кой те е питал, за да се съгласиш, или ти си като вица за Иванчо и Марийка-съгласната.

  Като те вълнува късането на дипломите, тук има организатор, който периодично организира такива прояви, освен, ако това не си ти -отиваш, късаш си дипломата,, и по пътя си. http://legalworld.bg/forum.php?topicid=260190&p=1&p=  Престани да спамиш темата. Инсинуациите интуиту персоне не са аргументи по същество. И темата не е за това кой има по-висок успех-това е напълно без значение(освен за тебе), темата, е защо не могат 90 процента от кандидатите да имат тройка, като това вероятно са лица с шестици в дипломите. Не шестица, не петица, не четворка, а тройка.

  Нагласени са изпитите ли? Нечестни ли са? Или какво ?

 10. 20
  съгласен съм | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#19 #undefined] от "Да се върнем на темата":Съгласен съм да се явя заедно с пусналия темата на изпит, във всяка област на правото. Просто когато "смае" комисията с своите знания, въпросното лице/трол, спамер или както там са самоопредели/ да се задължи да си скъса публично дипломата, ако има такава де. Аз отсега декларирам, че ако въпросното лице се представи по добре от мен-ще направя същото. Хайде форумен писачо, ръкавицата е хвърлена.

 11. 19
  Да се върнем на темата | нерегистриран
  3
  -1

  Отново следва да се върнем на темата, след опитите на троладжии да оспамят, самоподразбиращо се не с аргументи по същество, такива нямат.  Изпитите са неизбежни, очевидно е,че квалификацията на вписаните в адвокатурата е добре да бъде подложена на атестационна проверка-чрез периодичен изпит, видно и от:

  -резултатите от изпита за съдии по вписванията-90 процента двойки. Какво си правил 5 години в университета, Каке възможно поне тройка да не ти пишат? Или е имало "конспирация", и резултатите са необективни?

  -резултатите от изпита за адвокати, за тези, които не са освободени-масови слаби резултати. Има цели колегии, от които подалите докуменети са скъсани, тоест с оценка двойка, има колегия, от която от около десетина кандидати, писмената фаза е прескочена от един-двама. А от София-само на писмената фаза вече са отпаднали над 60 процента от кандидатите. Питам-този изпит обективен ли е, или е имало нечестна конспирация, и скъсаните са необиктивно оценени ?Кое от двете?

  -резултатите от конкурса за младши съдии-провеждан ежегодно. Сами проверете колко са двойките и тройките. Представяте ли си, ако двойкаджиите все пак се бяха промъкнали по някакъв начин, и бяха допуснати да правораздават, да решават чужди съдби?! Двойкаджии на магистратски конкурс обаче после вписани като адвокати-има, има и вписани адвокати, но оценени с двойка на мвагистратския изпит, вклч и за първонаално назначаване, не само за младши магистрати. Същите адвокати, оценени с двойка на магистратиски конкурс могат да дават консултации и да дават висококвалифицирани съвети на гражданите.

  -случилото се с наредба номер 1. В адвокатурата са затруднени да спазят елементарни процедурни правила, а при съдебното обжалване дори процесуалния представител(при предишно, не при сегашното оспорване) твърдеше,че наредбата им не била ПНА.Правното естество на собствената им наредба предизвиква неясноти за тях, явно е необходим атестационен изпит, за да бъде изяяснено кой колко знае. Да напомня,че текстове от Наредба номер 1 падат постоянно, и винаги при оспорване-който я е оспорил, той постига отмяна на текстове, няма случай адвокатурата да е защитила успешно текстове от наредбата при съдебно оспорване(проверете!).Няколко пъти тестове от тази наредба "падат" в съда.

  Адвокатурата една елементарна наредба не могат валидно да издадат, е това е аргумент в полза на необходимост от изпитване на всички в адвокатурата-атестационно.

  Без съмнение сред адвокатурата има много знаещи и добре подготвени хора-да приемем,че това са 99 процента от адвокатите. Но заради останали процент неподготвени-трябва да има атестацинен изпит.Подготвените имат интерес техните неквалицирани колеги да бъдят гласно и ясно посочени, след обективно оценяване, на проверовъчен атестационен изпит. В крайна сметка, сле подобен атестационен изпит, ако получиш двойка не настъпва краят на света. Ще отпаднеш от адвокатурата, но ще можеш за 2-3 години да седнеш, попрочетеш, и да се върнеш в бъдеще.

 12. 18
  до куку 17 | нерегистриран
  0
  -2

  До коментар [#17 #undefined] от "издръжал изпита":

  Абе куку, я се лекувай, ти съвсем почна да си проявяваш налудностите, писанието ти е напълно неадекватно. И не са ти виновни нито строителни инженери, нито одитори, тях пък откъде ги намеси.

  Отиди при личния си лекар, и си вземи направление за специалист, а най-добре удвои хапчетата, не са ти ефективни.

  Аман от спамаджии-тролове, не им се харесва неизбежния изпит, и почнаха с отролване.

 13. 17
  издръжал изпита | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#15 #undefined] от "до номер 14-взимащия капчета":

  Не само право може да се завърши, без да се ходи на лекции - всичко може днес да се завърши така, всъщност май само медицина не може.

  На изпитите за одитори също има голяма балтия, но никой не иска ежегодни изпити за счетоводителите.

  Ремонтът на центъра на София се провали заради строителния надзор - никой не е искал ежегоден изпит за строителните инженери.

  Постоянно има новини за лекарски грешки - никой не е искал ежегодни изпити за лекари.

  Такова чудо - ежегодни изпити - никъде по света го няма.

  Но се успокоих, че авторът-откачалник стесни кръга на изпитваните - щели да бъдат изпитвани само тези, които са станали адвокати по стаж, а не с изпит. То не че половината ЧСИ и нотариуси не са били преди ДСИ и държавни нотариуси и са станали ЧСИ и нотариуси без изпит и конкурс, но явно те не са във фокус групата на автора-откачалник.

  Горкият, вече си мисли, че тук пише само един опонент, а то всъщност са няколко...

 14. 16
  апеткаря | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#15 #undefined] от "до номер 14-взимащия капчета": Ами харесва ми да ви чета мозъчните напъни тук. Освен това вписаните без изпит адвокати ми плащат за всеки коментар под "невероятната" ви тема. Ей сега пак ще ми платят и така-генерирайки нови и нови коментари вие неусетно пълните джоба ми:))) Да ви кажа-има един начин да постигнете целта си-станете депутат, тогава ще можете да творите закони и ще въведете изпит за всичко живо под слънцето.

 15. 15
  до номер 14-взимащия капчета | нерегистриран
  0
  -1

  До коментар [#14 #undefined] от "Хапчетата, хапчетата":

  Абе спамер, ти тук висиш, и чакаш да се появи мнение за изпитите, и минути по-късно , като израз на психомоторна реакция си пускаш спама. Как го правиш, как разбра,че по темата има развитие,че се появи десетина минути по-късно, ма ти неотклонно си спамиш, днес дори минути след поява на мнение, защо трябва да има изпити?! Абе вас по това време не ви ли дават обяда,при специалното наблюдение на хората с бели престилки?

  -----------------

  При другите професии няма такова късане-огромен процент двойки на изпити и конкурси. Нито при лекари, нито при архитекти и тн. Проблемът е в правното образованошие -право може да бъде завършено и без ходене на лекции, упражнения и изпити, без да си прочел един учебник можеш да получиш диплом по право, или дори като запишеш друго-например да учиш за милиционер, ставаш юрист.

 16. 14
  Хапчетата, хапчетата | нерегистриран
  2
  -4

  Абе пийте ги бе хора, стига сте заливали форума с брътвежи. Няма да има такъв изпит, колкото и тролове да се явят ту за да го искат. Противното би значело, че всички, повтарям абсолютно всички свободни професии, конкурсни длъжности и прочие следва да се изпитват ежегодно-вие как си го представяте това. Пилеене на време и ресурси. Пазара отсява зърното от плявата, никой клиент не е отишъл при адвокат насила. Относно изпитващите неизпитвани-ами я вижте ВКС и ВАС, та половината хора там са от времената когато нямаше конкурси. хайде пийте си хапчетата и закривайте темата.

 17. 13
  | нерегистриран
  3
  0

  Голямо късане е паднало на адвокатския изпит-и то в писмената фаза до момента, до момента. От София-около 60 процента скъсани. Има градове чиито кандидати изобщо не отиват на устния изпит, а има градове с 90 процента скъсани кандидати.

  И какво-учил си 5 години, явил си се на няколко десетки семестриални изпити, ходил си на три държавни изпити, на още по-държавен теоретико-практически изпит, и тук някой си, неизпитван на същия изпит ти казва-не ставаш, не знаеш дори за тройка.

  Резултатите от адвокатския изпит потвърждават,че трябва да има атестационен изпит за:

  -вписани без изпит- по стария закон, или привилегията на действащия закон,

  -началници в адвокатурата(а началници-много, то и в прокуратурата началниците са по-малко)-началниците следва да бъдат изпитани, защото те са много знаещи, и да покажат на младите колеги как следва да се справят с този изпит-да са за пример на знание, висока квилификация!

  -участници във всички изпитни комисии. Странно е изпитващи да са неизпитвани. Ако и един изпитващ обаче бъде скъсан, това поставя под въпрос обективността на изпита. Но скъсани изпитващи няма да има-те са много знаещи.

  Удачно е изпитът да се проведе по същите правила , като има за адвокатския изпит, като проверяващия писмените работи да не знае дали проверява работата на кандидат младши адвокатк, или адвокат с дълъг стаж, и оценката да е цифрова, а не с "издържал" и "неиздържал".

 18. 12
  анти-спамер | нерегистриран
  0
  -9

  До коментар [#11 #undefined] от "до номер 10":

  И защо няма уважени искове за вреди срещу адвокати?

  Защо законът не предвижда възможност за оспорване на отказите за образуване на дисциплинарно производство и срещу магистрати, ЧСИ и нотариуси?

  Каква е разликата между адвоката като свободна професия и магистрата като заемащ държавна длъжност /и дори спрямо ЧСИ и нотариуси, които осъществяват публична функция/?

  Защо няма инспекторат и за други свободни професии, като счетоводителите например?

  Защо не се намали огромнияр прием на юристи, за да може по естествен път да се намали и броят на адвокатите?

  Защо не се набляга на повишаване на качеството на образованието в университета, а на санкцията след това /и то след издържан изпит за вписване/?

  Защо си се фиксирал само върху адвокатите?

  По какви обективни данни може да се заключи, че 90% от скъсаните на изпита за съдии по вписванията са действащи адвокати? А възможно ли е изпитът просто да не е честен и въпросите да не са поставени коректно /не съм се явявал и не знам какви въпроси е имало/?

  Адвокатът осъществява свободна професия. В адвокатурата са останали единствените свободомислещи юристи в тази държава, които не се страхуват да изразят свободно мнението си. В прокуратурата например никой не посмя да възрази срещу сегашната кандидатура за главен прокурор. Съдиите само мълчат, с изключение на ССБ, които са подложени на медийна репресия. Въвеждането на инспекторат ще доведе до създаване на репресия спрямо неудобните адвокати, както се случва в КЧСИ и НК, а не до повишаване на качеството на услугите.

  Аз съм издържал честно изпит за адвокат. Нито имам връзки, нито пари. Нямам нищо против да ме изпитват всяка година, но искам да съм сигурен, че това ще стане въз основа на обективни и ясни критерии. А опитът ми от доста изпити и конкурси показва, че изпитът може да бъде и крайно субективен. Тъй като правото не е физика или математика, всичко е въпрос малко или много на субективна преценка.

  Всичко това ще убие смисълът на адвокатурата като свободна професия.

  Това, че има адвокати, които само губят дела и въпреки това имат клиенти, е твърде малко вероятно. Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава. Клиентите в голямата си част са ниско образовани и без каквато и да е било правна култура, но с големи претенции и с мисъл, че винаги са прави. Сами са си виновни, че избират да ги представляват адвокати-мошеници.

  Спамер е този, който пуска верига от десетки идентични теми със злобно анти-адвокатско съдържание, а не този, който му отговаря. Човек с някаква лична драма, който е събрал много злоба и омраза, вероятно заради загубено дело. Човек, който има проблем със себе си и света, а не с адвокатите. Човек, който сигурно дори няма смелост да заведе иск срещу адвоката, който му е загубил делото. Но интернет не може да реши тези проблеми. Да циклиш върху едно и също нещо не води до разрешаването му. Няма да се почувстваш по-щастлив, ако продължиш да пръскаш злъч и омраза, а дори напротив-ще станеш още по-голям нещастник от това, което си в момента.

 19. 11
  до номер 10 | нерегистриран
  3
  0

  Хубаво е,че на публиката на сайта си се самоопределила-ти го каза, аз мислех да спестя на публиката на сайта изводите за здравословното ти състояние, полезна е и самокритиката ти като-трол. Публиката на сайта сама може да провери,че от 15 минути, до най-много 2 часа след мнение с аргументи се появяваш ти, и пускаш спамерски-и отклоняващи коментари, не с аргументи по същество, а със жлъч, омразаза и обиди(а,че сега няма да спазиш рутина та си-за да опровергаеш-това е самоподразбиращо се.). Стигна до там, да наричеш дори клиентите "ненормални". Осъзнай се,моме, плачеш за мерки по ЗЗ. Спри се.

  Темата е за необходимоста от атестация за адвокатите, е провокирана след случилото се на конкурса за съдии по вписванията, и след случващото се на встъпитълния изпит за вписване в колегията, за тези ,които го държат. Масови двойки-от 80 до 90 процента. Беше казано,че това значи, или че изпитите са или нагласени и необективни, или разултатите са поради причина- незнание, и тъй като аз не приемам теорията на конспирацията, по -скоро е второто, като проблемът е още от университетите(беше даден и пример).

  Атестацията може да не значи изпит, но може и да значи-атестационен изпит за съдебни помощници проведе СГС преди 4 години, с резултат-50 процента двойки,и то за тези, издържали конкурсния изпит за постъпване с шестица.

  И не, за адвоката губенето на дела не води до нетърсене-изобщо няма такава зависимост. В затвора ноторен адвокат по НП има в момента десетки клиенти, заплатили фантастамагористични хонорари,и е много търсен, въпреки,че по правило клиентите му "губят" наказателните дела... Също така при адвокатската помощ чрез НБПП лъсва и ниското качество на защитата, че правилото е -имаш ли служебен адвокат-отиваш на споразумение(изключенията потвърждават правилото), и че служебната защита по наказателни дела е по същество да те убедят да подпишеш споразумението с прокурора, да не задаваш въпроси и да не търсиш служебния адвокат за нищо, да се приключи и дойде заплащането(въпректи,че ако е чрез НБПП е за сметка на правноподпомогнатия-служебната защита е нискокачествена, но пък за сметка на това платена от гражданина, и както беше казано-няма къде да се "оплачеш" от служебния адвокат-няма инспекторат към НБПП за проверки на качеството на защитата, дали ,въпреки че и има аргументи в защита на клиента, пак се отива на споразумение).

  Ако се погледе в сайта на САК публикуваната практика за санкциониране по дисциплинарни дела, ще се види ,че 100 процента от дисциплинарните санкции са само и единствено заради неплатетени вноски към колегията. Няма санкциониран поради некачествена защита, некомпетентен съвет.

  Що се отнася, до това,че не подлежат на оспорване пред съд на санкциите-от дисциплинарнонаказан адвокат, напомням,че са безгласна буква и гражданите -подали сигнал срещу адвокат, и в резултат ако е неналожена санкция, или санкцията е недостатъчна, или изобщо е отказано отпочване на дисциплинарно производство и причината е в закона за адвокатурата. Не е тук темата да оспамваш конкретно тази тема за множеството слабости на съсловния закон, отвори си друга тема-щом изпитваш трепети и вълнения по темата, а не спами-силно неадекватно е темата за слабостите, лобизма в ЗАДВ да се поставя тук, в тази тема-тук се коментира предложение за бъдеща промяна, а не за текущото законодателство.

  И накрая-няма нито едни случай за успешно проведен иск за вреди от клиент към адвоката си-за да бъде даван подобен съвет. И не таксите са проблема.  Затова ,след този отговор, провокиран от спам-коментара ти за отклоняване на вниманието, да се върнем на темата-за необходимоста от периодична атестация на адвокатите, под формата на периодичен изпит. Тъй като нов закон за адвокатурата ще има е въпрос на законодателна реакция да въведе форма на атестация, чрез изпит, и да се въведе някакава форма и механизъм за подаване на сигнал срещу адвокат, от недоволни клиенти-с цел независима, и обективна проверка за основателността по сигнала-защо не създаване на своеобраезен "адвокатскии инспекторат"-който да върши проверки по сигнали на граждани? Магистратите са проверявани от инспекторат(бг инпектората за проверки на магистрати е уникален в световен мащаб-никъде по света няма подобен инпекторат, с правомощие да проверява магистрати), а гражданите няма къде да подадат сигнал срещу адвокат, ако са недоволни от качеството на защита или получен съвет. Например-без никакви имена, и без споменаване на колегията ,от която е определен адвокат-пример за вреден , неверен съвет, е че въпросния адвокат съветваше граждани с дългове, да фалират в...определена друга държава-в България няма възможност за личен фалит, но в другата държава -според този адвокат български граждани можело да фалират-и даваше подобни съвети на клиенти(и си беше търсен, въпреки неверността на съвета, неверен, некомпетентен и опасен за интересите на клиентите съвет). Подобен пример, за подобни съвети, показват,че необходимост от създаване на начин, механизъм за подаване на сигнали от граждани, за проверка на качеството на предоставен съвет или защита-са не просто необходими, но и силно закъснели.

 20. 10
  Престъпление и наказание | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#9 #undefined] от "Расколников":

  Троловете не трябва да се хранят, но за останалите, които не са запознати, че тук пише все един и същи ненормален хейтър:

  Има голяма разлика между изпити и атестация. Само незапознат човек може да поставя знак за равенство.

  За адвоката всяко дело е атестация. Губиш ли дела - няма да те търсят.

  Адвокатът носи дисциплинарна отговорност за много неща и дори няма право на защита пред съд. Дисциплинарните съвети са заринати със сигнали на отмъстителни ненормалници-клиенти или опоненти или от други колеги-адвокати.

  Делото може да бъде загубено или по вина на адвоката, или по вина на съдията, или по вина на клиента, или по вина на ответната страна. Много трудно е да се разграничат. Който може да го докаже - разполага с иск за вреди. Там може да защити правата си, дори и без адвокат. НО за това трябва и да платиш такси. Много по-лесно е да си клавиатурен интернет нинджа.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.