1 Коментара

 1. 1
  мнение | нерегистриран
  0
  0

  Обидно е, почти 30 години имаме нова Конституция,че още нямаме право да сезираме КС без посредник. Трябва да се молим да сезира някой си(ясно, ще се намери кой да сезира-но защо да не го направят гражданите и сами), а ни е забранено сами да го направим. При положение,че такава промяна-за неплащане на първия ден болнични, е очевидно протовоконституционна-отнемат се придобити вече осигурителни права, за които си внесъл осигуровки. Такава редукция на осигурителни права и в Чили не се допуска(там за 5 стотинки вдигане цената на билета-станаха мощни граждански протести, нестихващи ив момента).

  Допускам,че властта ще бие отбой, и няма да приеме промяната, но поантата е, че най-накрая следва да се позволи на гражданите и сами да сезират КС.

 2. 0
  ... | нерегистриран
  0
  0

  https://dnes.dir.bg/politika/upravlyavashtite-se-dogovoriha-za-250-lv-minimalna-pensiya-i-parvi-den-bez-plashtane-na-bolnichniya  Когато(ако) този текст, за неплащането на първия ден болнични бъде гласуван, ВАдвС да не се държи като комунист на разпит, а да използва рядко използваното си правомощие, и да сезира КС. Нали заради това ВАдвС получи това правомощие-да сезира КС в интерес на гражданите. Хайде-направете го , ако проектът бъде приет, и то с максимален прироитет и бързина-веднага ,след евентуалното приемане на подобен текст от НС.  Ако ВАдвС не сезира, ще бъде направено искане до Омбудсмана да го направи, и ще се докаже,че правомощието на ВАдвС да сезира е лишено от съдържание, и следва да бъде отнето, при бъдеща промяна на Конституцията.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.