2 Коментара

 1. 2
  .. | нерегистриран
  6
  0

  Прав е Николай, в КТ няма изискване 8-те месеца да са натрупани пре един работодател.

  Щом има сборно 8 м. стаж, има право и на платен годишен отпуск.

 2. 1
  николай | нерегистриран
  5
  0

  не,не е прав работодателят.

  Изисква се "сборно" стажът при различни работодатели да бъде поне 8 месеца, за да визникне правото на отпуск.

 3. 0
  Станимира Симеонова | нерегистриран
  1
  0

  Здравейте, моля за помощ да разтълкувам КТ относно чл. 155 КТ.

  цитирам : Съгласно чл. 155, ал. 1 от Кодекса на труда /КТ/, всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск. За да ползва това право е необходимо да е придобил най-малко 8 месеца трудов стаж. Без значение е дали този стаж е при един или повече работодатели. Веднъж придобито, правото на платен годишен отпуск се запазва до края на трудовата дейност на работника или служителя.  В ал. 4 на чл. 155 от Кодекса на труда е предвидено, че минималният размер на основния платен годишен отпуск не по-малко от 20 работни дни. Някои категории работници и служители в зависимост от особения характер на работата имат право на удължен платен годишен отпуск, в който е включен отпускът по ал. 4. Категориите работници и служители и минималният размер на този отпуск са определени с наредба на Министерския съвет.  Казусът е следния: Синът ми започна миналата година работа в една фирма, където работи 2 месеца и половина, имаше съкращяния във фирмата и най-новите работници бяха освободени. Понеже беше назначен със срок на изпитване, не му се полагат обезщетения и т.н при съкращение. От май месец тази година започна работа в друга фирма, и до момента работи там. Въпросът ми е полага ли му се отпуск, който може примерно да ползва декември месец по коледните празници.

  Към този месец, той вече има натрупан трудов стаж повече от 8 месеца, но са при различни работодатели и с прекъсване от няколко месеца от постъпването му на втората работа.

  работил е в първата фирма от август 2018 до октомври 2018 г. и постъпи на втората си работа от месец май 2019 до момента .

  Работодателят му е казал, че трябва да има 8 месеца непрекъснат трудов стаж при него за да ползва отпуск за тази година. Прав ли е?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.