9 Коментара

 1. 9
  Авторът | нерегистриран
  1
  -1

  Предложението ми за заповедните касае съдилищата, където има прекалено голяма натовареност, например СРС, ВРС и др. Би могло да се помисли да се даде възможност председателят на съда да възлага на съдебни помощници и/или стажанти да изготвят заповедите за изпълнение по чл. 417, респ. чл. 410 ГПК. Това обаче може да остане само като възможност, без да е задължително тези правомощия да се разпределят на тях, т.е. там, където председателят на съда прецени, че не е налице такава необходимост, да не се превъзлагат тези отговорности на несъдии.

  Не съм съгласен, че заповедните са с голяма сложност. Това особено се отнася до заповедните по чл. 410 ГПК. Ако законодателят прецени, че заповедните по чл. 417 ГПК са по-сложни, може да останат в правомощията единствено на съдиите. Но за заповедните по чл. 410 ГПК категорично не мога да се съглася, че са нещо особено - при правилно въведени данни от деловодителя те дори може да се изготвят автоматично от деловодната система, без да е необходима човешка намеса.

  Що се отнася до НАХД-пак трябва да е само възможност - за съдилищата, в които съдиите не могат да се справят. Разбира се, необходимо е известно обучение на съдебните заседател. Според мен касационните производства пред АССГ трябва да си останат в правомощията на съдии. На скептиците ще напомня, че административнонаказващите органи действат като първа инстанция в производството, а те не са съдии.

  Настоящата тема цели единствено да създаде дискусия и размисъл. Възможно е предложенията да не са удачни, но това не значи, че следва да се проявява грубост и неуважение. Проблемът със свръхнатовареността в големите съдилища е сериозен и не може да се реши с назначаване на нови съдии, защото просто няма повече място за тях, особено в СРС.

 2. 8
  умно село | нерегистриран
  4
  0

  До коментар [#6 #undefined] от "нерегистриран":Факта ,че служителите пишели заповедните е интересен.Ами тогава съкращавайте съдии и оставете съдебните служители да си вършат работата !Май нещо констатациите ви са нелогични КОЛЕГА!И не умаловажавайте натовареноста на районните съдилища от където започва всичко.

 3. 7
  кукубе | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#6 #undefined] от "нерегистриран":Ами както сте ги изредили то май няма нужда от правораздаване.Дайте да направим една АНАРХИЯ и готово.Имате претенции да коментирате нещо ,което май не ви е много ясно!

 4. 6
  нерегистриран | нерегистриран
  5
  -5

  до коментар 5, Колега Вие наясно ли сте колко съдии се падат на глава от населението в Бг, та искате още назначаване, а на всеки съдия по колко още съдебен персонал за да го обслужва. Половината съдилища са закриване или половината съдебен персонал съдии и съдебни служители. За заповедните производства, дето ги пишат секретарките не ми говорете, с тях всички съдии си вдигат бройката и процента на натовареност. Стига сте заблуждавали хората, че били много сложни за решаване,че не може един средно грамотен юрист да не може да се произнесе. Съдебната система не ни е подредена, РЕФОРМА СЕ ИЗИСКВА, само че 30 години вместо да оптимизираме, назначаваме, то не бяха втори съдии в РС за да иамло случайност в избора, съдебни помощници, административни секретари, съдебни секретари, говорители, системнии администратори, секретарка за всеки съдия, шофьори( по рано нямаха леки автомобили, когато населението беше 9 млн), парнаджии, по рано чистачките изпълняваха тази работа и т.н. и т.н. Питайте ги какво правят всеки ден в някой РС, където цял ден може да не влезе нито един гражданин.

 5. 5
  Докога | нерегистриран
  10
  -2

  Нека нещата останат така както са в момента. Не е нормално заради натовареността на четири съда в България да се разрушава цялата система и едни значително сериозни производства особено с оглед на последните промени да се изкарват извън системата или да се предават на хора които нямат нито опита нито подготовката Да ги разглеждат. Просто назначете достатъчно съдии в проблемите съдилища и всичко ще е наред Не е нужно да се дават пари за програми за интернет връзки и за разпечатки какафония и нищо повече има си правила и те работят добре Просто оправете проблемните няколко съда.

 6. 4
  Петя | нерегистриран
  9
  0

  Поредната недомислица със заповедните производства.Получаване в ЕПЕП по електронен път и разпечатване в съда на хартиен носител.Ами нали това увеличава разходите на съдилищата многократно за тонери,хартия и т.н.Ако това е икономия здраве му кажи.Да не говорим за последващата какафония по въвеждане и т.н. като дела.

 7. 3
  бзк | нерегистриран
  9
  0

  НАХД... на съдебни заседатели...?!?!?! (dull) Полудяхте съвсем!

 8. 2
  отговор | нерегистриран
  22
  -2

  В районните съдилища няма съдебни помощници!!! СРС не е България!!!

  Нека нещата останат така както са в момента. Не може заради СРС да се променя законодателството и да объркват системата!!!

 9. 1
  1 | нерегистриран
  15
  0

  Gluposti!!

 10. 0
  Предложение | нерегистриран
  5
  -19

  Във връзка с дискусията как да се разтоварят РС от заповедните производства, предлагам заповедните производства по чл. 410 ГПК да се дадат на стажант-юристите, а заповедните производства по чл. 417 ГПК - на съдебните помощници. И двете групи разполагат с юридическо образование.

  Що се отнася до НАХД - считам, че РС може да се разтовари чрез прехвърляне на част от НАХД-та на съдебни заседатели /например за глоби до 1000 лв./

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.