12 Коментара

 1. 13
  | нерегистриран
  0
  0

  На Витоша- не може да отидеш. В данъчната служба е дори задължително.

 2. 12
  | нерегистриран
  0
  0

  https://www.flagman.bg/article/213142 3. 11
  моля модераторът да "върне" изтритата тема-за" законодателната свинщина"-досежно неудължения срок за гражданите | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#10 #undefined] от "RRR":

  Очевидно.

  Срокът не е удължен за гражданите, които не са еднолични търговци, което е законодателен цинизъм и подигравка и СВИНЩИНА(както беше написано в изтритата тема по въпроса, тема, която без съмнение може да бъде въззстановена от модератора).  Законодателю, удължи сроковете и за гражданите за подаване на декларации по ЗДДФЛ!!!!! Повтарям-става дума в повечето случай за вече удържан данък. Фискът си е получил каквото му се следва, остава само формалноста по декларирането!!!!!!!!

  Да бъдат пратени гражданите, които имат -както се оказва-нещастието да имат хонорари миналата година e безобразие, извращение и нередно(факт: 100 лева хонорар по граждански договор е рисково за здравето, ако трябва да бъде декларирано в момента на място-с посещение в офис, или по пощата ). Не е и опция пращане на декларацията по пощата.

  Считам,че няма никакъв аргумент фирми и еднолични търговци да бъдат опазени от посещение в НАП, а гражданите да бъдат пращани , и то когато заразата е в стихията си.

  Защо го правите?

  А драги депутати?

  Защо не удължихте срокът и за гражданите, получили хонорари при декларирането. Пазите здравето на фирмаджиите, пазите здравето на едноличните търговци-удължихте им сроковете, но гражданите без фирми, заради получени хонорари в добавка към трудовите доходи са пратени в...НАП сега-да декларират(да потретя-данъците са платени ). Обяснете защо го правите

  Да се потрети: всички срокове в държавата са удължени или спрени(според зависи), но не и за гражданите да подават декларации по ЗДДФЛ

 4. 10
  RRR | нерегистриран
  0
  0

  Очевидно слабо се чете, повечко се драска без мисъл.

 5. 9
  | нерегистриран
  1
  0

  точен цитат от сайта на НАП

  "9. Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на данъка по декларацията остава непроменен – 30 април 2020 г. Срокът за ползване на 5% отстъпка от данъка за довнасяне е 31.03.2020 г"

  https://nap.bg/news?id=4207

  както се вижда-ВСИЧКИ СРОКОВЕ УДЪЛЖЕНИ ЗА ДЕКЛАРИРАНЕ И ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ, но не и срокът за гражданите. По ЗДДФЛ удължението е за тези, попадащи в чл 51 ЗДДФЛ. Гражданите ,длъжни ца подадат декларация (в масовия случай-0това са получилите хонорар) нямат удължение. пише го в закона, пише го НАП,, пише го правния анализ на Правен свят в цитираната статия.

 6. 8
  удължението е за лицата по чл. 51, ал. 1, а не за всички ФЛ! | нерегистриран
  1
  0

  от закона:

  § 27. (1) През 2020 г. срокът по чл. 47, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица се удължава до 30 юни.

  (2) През 2020 г. срокът за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2019 г. и за внасяне на дължимия по декларацията данък върху годишната данъчна основа от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон се удължава до 30 юни.

  Тоест помислено е за Едноличните търговци(удължени са и сроковете по ЗКПО-тоест и юридическите лица също ползват без изключение удължение), и лицата, които се облагат като еднолични търговци. Но не и за гражданите, получили хонорар, наем-те ще трябва да подават декарации без удължен срок(за всички удължен срок, ама за гражданите не-всички сме равни, ама други по-равни).

  За да бъде удължен срокът за всички следва да отпадне "от лицата по чл. 51, ал. 1". така удължения срок ще е за всички. Даже считам,че след датата 30 юни трябва да има запетайка , и текста да е "но не по-рано от отмяната на извънредното положенние"

  До коментар [#7 #undefined] от "Що не четете":

 7. 7
  Що не четете | нерегистриран
  0
  -2

  До коментар [#6 #undefined] от "безобразие": Я вижте закона-параграф 27 и 28 от преходните и заключителни разпоредби. Цитирате ми някаква си статия, дето кой знае кой я е списвал. И провокирате напрежение, там където го няма.

 8. 6
  безобразие | нерегистриран
  0
  0

  http://legalworld.bg/85867.nap-udylji-danychno-osiguritelnite-srokove.html  СРОКОВЕТЕ ЗА ПОДАВАНЕ НА ДАНЪЧНА ДЕКЛАРПАЦИЯ ОТ ГРАЖДАНИТЕ -НЕТЪРГОВЦИ по ЗДДФЛ НЕ СА УДЪЛЖЕНИ*. Това е законодателна свинщина. Всички данъчни срокове са удължени, но не и за гражданите, нетърговци. Граждани , получили хонорари трябва да бъдат набутани в НАП, въпреки,че масово тези хонорари са вече обложени, ОЩЕ ПРИ ИЗПЛАЩАНЕТО ИМ МИНАЛАТА ГОДИНА. Остава само декларирането им от гражданите. защо не удължен срока? За да бъдат набутани няколкостотин хиляди граждани в офиските на НАП, точно сега ли? За сравнение-сроковете за фирмите са удължени, а там се подава с електронен подпис. масово гражданите нямат електронен подпис.  ---------------

  * цитат от статията

  Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на данъка по декларацията остава непроменен - 30 април 2020 г. Срокът за ползване на 5 на отстъпка от данъка за довнасяне е 31 март.

 9. 5
  законодател | нерегистриран
  0
  0

  Готово, поръчката е изпълнена-вж брой: 28, от дата 24.3.2020 г.

  Други искания?

 10. 4
  | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#2 #undefined] от "въпроси":

  Призивът е към ЧСИ-тата е чут:

  https://news.lex.bg/%d1%87%d1%81%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%b7%d0%b0/  Остава да се приеме удължаването на всички течащи срокове, в т.ч. , но не само-да се удължи срокът на данъчната кампания за подаване на декларации. Да напомням , че в масовия случай всъщност данъците вече са платени текущо през миналата година, и остава само да бъдат декларирани, когато законът го налага това.

 11. 3
  | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#1 #undefined] от "112":

  Какви куриери, кави пощи, какви 5 лева. Ти още ли не схващаш какво се случва? Съветът, който засега е само препоръчителен, но се върви на н там да стане задължителен- пиша бавно, за да схванеш, е никакво излизане докато има извънредно положение, освен в краен случай(а подаването на данъчна декларация не влиза в дефиницията краен случай).

  Ама как дори и си мислиш някой да ходи до пощата за това, или да се вижда с куриер-дори и да е възможно посещение по домовете?

  Такъв съвет е безотговорен и опасен, вчера ти го казаха и директно и властите.

  Само удължаване на сроковете-и то спешно. А и да не бъде удължен срокът налагането на глоби и санкции за неспазен срок би следвало да падне в съда(когато съдът възобнови работата си) поради безпрецедентната извънредната ситуация. Лично аз поставям в приоритет здравето на близките си , пред пестенето от глоби и негативни последици от закъсняло подаване на декларация, дори и да не бъдат удължени сроковете.

  Сроковете следва да бъдат удължени(и то за всичко, за което има срокове и крайни дати), и ако това не бъде направено лицата не взели това решение ще си носят отговорността и последиците -по закон, когато ситуацията се успокои , и дойде време за търсене на отговорност кой какво и как направил в извънредната ситуция.

 12. 2
  въпроси | нерегистриран
  1
  0

  Ще се спрат ли и изпълнителните производства?

  Как пък длъжника ще пускай някой си в дома си? Че откъде да знаe здравния статус на ЧСИ-то-знаете ли какъв човекопоток е във вървежните кантори!

  И как ye се правят публичните продани?

  Как се изпращат призовки. Аз съобщения и разни хартиики-от вчера отказвам да пипам без поне три броя ръкавици и маска едновременно, а маски няма. И какво ще ми минете с номера,че лицето е уведомено ли,без да е уведомено-ако не посмее да вземе призовската?!

  И как длъжника ще чете папката с делото? Нито знаем кой преди това е влизал, нито пък кой е пипал папката. Що делата не са в електронен вид. дали причината не е за да може да се вмъкват разни книжа, за да се избегне перемция-например, а, или такива работи не се случват?  И как ще става уведомяването от съд, като пращането на хартиена призовка по призовкар не е опция в момента.

 13. 0
  ! | нерегистриран
  2
  0

  Не са малко гражданите, които нямат електронен подпис или ПИК. Те трябна да отидат лично до данъчната служба поне 2 пъти-да вземат физически декларациите, и после попълнени да ги подадат.

  Не е опция и получаването на ПИК-това също предполага посещение на място.

  В сегашната ситуация това е крайно нередно.

  Необходимо е да бъдат удължени всички срокове за подаване на данъчни декларации особено за хората без ПИК , или електронен подпис.

  Удължаването следва да стане НЕЗАБАВНО за да не се налага в следващите седмици хората да посещават данъчните служби, а точно сега почва струпването на хора. който има електронен подпис или ПИК му е решен проблема, но поне една трета от подаващите декларации нямат такива.  Удължаване следва да има и за плащане на местните данъци. Точно в петък вече почнаха опашките, и хората са държани пред офисите за плащане на данъци-на опашки, тоест за да изпълниш публичното си задължение да платиш данък се излагаш на риск за здравето си. Повечето хора плащат местния данък в брой, не по електронен път, и удължаване е необходимо и спешно.  Ако не удължите сроковете ще носите отговорност за здравето на хората по дългите опашки-за деклариране на данъки по ЗДДФЛ, и за плащане в брой на местния данък. Не може изпълнението на публични задължения да бъде с риск за здравето! Това удължаване трябваше да го направите, и като се сетите сами, без нарони призиви.  Удължаването, предлагам да е срок по-дълъг от срокът на извънредното положение-тоест ако извънредното положение е примерно месец, удължаването да е със по-дълъг срок.  Удължаване на срокове трябва да има по всякакви казуси-по съдебни дела, по административно обжалване(по преписки на НОИ,, по обжалване по административен и съдебен път на Ревизионни актове на НАП итн). Това следва да е с нарочен закон, който да уреди въпроса. Ако не го направите-текат срокове, и освен хора по опашки в сегашната ситуация , няма да постигнете друго.  Целта на удължаванията е да не се налага да се посещават администрации под страх от изтичащи срокове.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.