29 Коментара

 1. 29
  МОЛЯ ВИ | нерегистриран
  5
  0

  УСПОКОЙТЕ СЕ, след един месец нито един нотариус няма да има никаква работа, и не това е драматичното, а това, че ще има едно голямо НИЩО. Така че, споко!

 2. 28
  Недобросъвестен, нотариус | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#26 #undefined] от "До 25 ":

  Няма и логика да има пандемия в 21-век, но реалността е друга!

  Далеч сте от истината колега. Явно и вие, както и много други нотариуси сте подвласни-заразени от вируса "клиентелизъм" намерил невороятна среда сред нотариалната гилдия!

  Няма как да "тупкам топка" с вас, живеем в паралелни светове!  Впрочем последното решение на Министъра на здравеопазването е:  https://dnes.dir.bg/politika/ananiev-udalzhi-vsichki-protivoepidemichni-merki-do-12-april  И К"во праим сега!?!?!

 3. 27
  Адмирации | нерегистриран
  1
  -1

  За “недобросъвестните” работари! За хората, които продължават да поддържат икономиката с риск за живота си, разбеах, че в Казанлък, производствените обекти продължават да работят!

 4. 26
  До 25 | нерегистриран
  1
  -2

  Няма логика в това, което казвате. Почти е невъзможно клиентите да бъдат “прилапани” както твърдите от други нотариуси, тъй като голяма част от колегите затвориха. Освен всичко останало, мисълта ми за редовните клиенти не беше че ще бъдат прилапани, а че организацията на работа с нотариуса е утвърдена с годините, кореспонденцията и преди е била по пощата, познати са, не е необходимо да ги разпитвате за какво ли не. Мога да продължа, но как да ви кажа, много ви е ниска топката.... Хубав ден! Бъдете здрави!

 5. 25
  Недобросъвестен, нотариус | нерегистриран
  2
  -2

  До коментар [#24 #undefined] от "нотариус":

  И е така и не е така!

  Законодателят разпореди "Ограничават се нотариалните производства до неотложни такива...", без да определи кои са тези случаи. Остава на грамотността на нотариуса да прецени! Демек има му доверие!

  Целта е не да се спре нотариалната услуга, а да се ограничат социалните контакти и разпространяване на заразата. Няма как да ме убедите, че има нещо толкова важно и неотложно, в това фирма която обичайно търгува с ПС днес или утре (разбирай докото трае карантинния период), да продава въпросните ПС или МПС. Просто правилата важат и за тях и за вас като "добросъвестен" нотар, който няма да изостави редовните си клиенти да бъдат "приласкани" от друг още по "добросъвестен" нотар. Това е така защото процеса свързан с една елементарна нотариална заверка на договора от вас (това е всеобщото обществено мнение), предполага много предваритело осъществени социални контакти (среща-оглед, преглед от сервиз, преговори/пазарлъци, удостоверение от застраховател, данъчна служба, посещение на банка .... и др.) И чак тогава сте вие, но не приключва само с това, има и пререгистрация в КАТ дори и възможността само да си получите регистрационния талон. Ако един единствен участник в този процес е заразен!???

  К"во праим!!!:)

  Явно законодателя е надценил вашите правни познания и професионални отговорности при извънредна ситуация!

  Образно казано това е което исках да споделя. Умишлено се въздържам да коментирам "неотложността" на извършване на сделка с недвижим имот в режим на извънредно положение...независимо ,че е изтекъл срока на 24.03.20г.

  В този случай би трябвало вината да понесат професорите които са ви дали диплома за юрист и комисията допуснала ви до заветната нотариална професия!

 6. 24
  нотариус | нерегистриран
  4
  -1

  Не разбирам защо нотариусите да извършват нарушения. Аз затворих. Моите редовни дългогодишни клиенти ми се обаждат за важни и неотложни за тях сделки - например на 24.03.2020г. изтичаше срока на сключване на договора, на други- основната им дейност е прехвърляне на товарни ПС, и те продължават да работят, огромна фирма. Поради факта че отваряме два дни в седмицата, за тези два дни се натрупват повече заверки, но в никакъв случай не се струпват хора, не се засичат, всички са с маски и ръкавици. Не става въпрос за алчност, а за лоялност. Всеки може да работи в добри времена и да затвори в лоши, но не е лоялно към хората. Честито Благовещение, бъдете живи и здрави, смирени и нека всеки от нас получи така чаканата блага вест.

 7. 23
  Адвокат | нерегистриран
  5
  -3

  Много гнили ябълки има и сред вас. Алчността е вирус, който не се лекува!

 8. 22
  :) | нерегистриран
  5
  -2

  Абсолютно потъпкване на Закона от хора призвани да са му подчинени и независими в дейността си! Правен произвол и неадекватно поведение на съвета на нотариусите. Калпав текст на Закона, но пък си е закон. Нали всички нотариуси сте юристи? Или бъркам нещо...

 9. 21
  !!!! | нерегистриран
  4
  -2

  Хора спрете се малко, има извънредно положение, има Закон, който е доста ясен относно ограничението на нотариалните удостоверявания.

  И един месец не може да спазваме закона, разни увъртания и хитрувания на дребно.

  По две сделки дневно? Че мнозина нотариуси нямат толкова и при нормални условия, като някакъв пазар в храма сме.

 10. 20
  Шест нотариуса във Видин-всичките дежурни?! Ко? Не! | нерегистриран
  4
  -1

  “По две сделки дневно за недвижими имоти може да изповядва всеки нотариус, каза Надежда Ангелова, нотариус в град Видин:  "Публикуван е в Държавен вестник Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на НС от 13 март 2020. За нас е чл 5,ал 3, който гласи следното: " Ограничават се нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалната камара осигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители. На ден има ограничение сделки за разпореждане с недвижими имоти един нотариус може да изповяда най-много две сделки при спазване на всички изисквания."  Изискванията, които са задължителни при посещение в кантората на нотариус са:  " Клиентите да не са повече от двама души, особено тези, които са над 60 години, трябва да бъдат с маски, с ръкавици. Това касае само неотложни сделки, в нотариалната кантора трябва да влизат само лица, които участват в производството или страни или пълномощници на страните, придружители не се допускат, с цел да се ограничи разпространението на заразата."  Шест са нотариусите във Видин, в момента те са дежурни, някои работят с намалено работно време, други отговарят на личните си телефони. “ правете си сметката как се тълкува “извънредния закон”.

 11. 19
  Колега | нерегистриран
  6
  -3

  Цинично е да прехвърлиш 5-10 мпс днес, вкл. да имаш още няколко десетки удостоверявания.... и всичко това е “неотложно”! Тъжно е! Срамна работа.

 12. 18
  notary | нерегистриран
  6
  -2

  Срамувам се да споделя "препоръките" на Съвета!

  Жалко за всички нас!

  Знам , че не съм анонимен и не се прикривам.

  Срамувам се!

 13. 17
  notary | нерегистриран
  4
  -2

  Привет!

  Макар и с нежелание се включвам днес!

  Фактите говорят сами за себе си. Ако действително изложеното в сайта lex.bg е истина ви дължа извинение! Надценил съм колегите - нотариуси! Най-вече Съвета на НК. Съжалявам!

  Не споделям мнението на Съвета на нотариусите, че при създалото се положение на форсмажор ("force majeure"), неотложните действия предвидени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., публикуван днес и в сила от днес,са налице 141 на брой "неотложни действия" за извършване на сделки с недвижими имоти само и единствено в гр. София. Липсата на легална дефиниция на "неотложни нотариални производства" не оправдава! Вички ние сме в извънредно положение и следва да се подчиняваме само и единствено на Закона, най-вече нотариусите (това е нашето "Символ верую" - разбирай само и единствано Закона! Нормата предвидена в ЗМДВИП е императивна! Регламентира неотложни нотариални производства (действия)!!! Личното ми мнение на Нотариус, е че следва да се ограничат и да не се извършват сделките с недвижими имоти, МПС и т.н., тези неотложни нотариални производсва да се сведат до завещания, пълномощни, припознаване на деца .... до най -важното и неотложно!!! Друго не се сещам. Допълнете ме. Моя скромен опит и прочит се свежда до това.

  Не споделям препоръките на Съвета на нотариусите, сделките с недвижими имоти да се сведат до "минимум две" на ден, защото видете ли АВ и в частност Службите по вписвания работят при ограничен режим.

  Това граничи с цинизъм!!? "Пир по време на чума!" написан от Джон Уилсън "Чумавият град" (1816) .  https://bg.wiktionary.org/wiki/%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D1%80 14. 16
  Неотложност | нерегистриран
  7
  -3

  Днес по неотложност бяха прехвърлени 500 мпс при нотариусите!... за сделките и другите заверки какво да говорим.... Браво на закононарушителите-нотариуси!

 15. 15
  Яко се печата днес | нерегистриран
  7
  -4

  Печатослагателите работят яко! МП къде е?

 16. 14
  Абе | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#13 #undefined] от "Айде, айде!":  Абе, ти що не спиш? Магазинчето да не е денонощно и да нема кой да копа в него??

 17. 13
  Айде, айде! | нерегистриран
  2
  -1

  Да сте видели ограничение да се събират по домовете повече от 4 души. Кой знай какво станало. За какво са тези ограничения? Да не би нотариалните кантори да са стадиони? Туй ограничават, онуй ограничават! Остава и бензиностанциите да затворят, градския транспорт също. Да въведат забрана да излизаме от домовете си и тогава да не ревнем да ограничат куриерите и доставките. Министъра, че министъра. Оставете го човека и той се чуди какво да направи. Парламента също. Малей какъв бум се очертава за юристите в това извънредно положение? Няколко месеца има да седят из офиси и кантори и да се чудят за какво изобщо са ги отворили! А не ревете, че през това време голяма част от държавната администрация ще кара работата си като платен годишен отпуск. Аз пък искам да въведат отново държавния нотариат. Тогава ще настане рая на земята! Всъщност моето хранително магазинче работи на макс и изобщо не ми дреме за вас.

 18. 12
  До 10 | нерегистриран
  2
  -4

  “Като министър, който осъществява взаимодействията с нотариалната камара, ще кажа, че от обявяването на извънредното положение много пъти се сменяха решенията. Явно Нотариалната камара не може да вземе еднозначно решение - има нотариуси, които не искат да работят, има и други, които смятат, че обявяването на извънредното положение няма да им попречи да работят. Те обаче не работят сами - те са медитори. Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов по време на изслушване в пленарната зала.  Тъй като службите по вписванията са в съдебните сгради, неограничаването на нотариалните сделки противоречи на забраната за достъпа до съдбените сгради и носи заплаха за обществото, категоричен е Кирилов.  В момента, да речем в Смолян, определена етническа група се е върнала от чужбина и има желание да купува имущество, даде пример правосъдният министър.  Ще ме поставите като министър в ситуация аз да огранича потока от нотариални удостоверявания до най-необходимия минимум. Ако отхвърлите разпоредбата, ще издам заповед за спиране на работата на нотариуса и ще бъде по-зле, категоричен е Кирилов. “

  Това е от петък, при приемамето на Закона в НС. Това, което сте цитирали е от 17 март... В закона се говори само за неотложни заверки, министърът също го казва! Ако някой си мисли, че дейността на нотариусите ще продължи в извънредното положение по обичайния ред се лъже... Затова се чудя на това ЖЕЛАНИЕ ЗА РАБОТА....

 19. 11
  notary1 | нерегистриран
  2
  0

  Частично вето, което не касае текста отнасящ се за нотариусите. Ясно Ви е, Закона че ще влезе в сила! А дали законът е добър или лош, не е тема, закона се изпълнява! Но за Вас явно това са подробности! Респект към всеки нотариус, който би работил в рискова среда! Но кагото работят 70-80 % от канторите, не може да говорим нито за “поемане на отговорност”, нито за “кураж”! Напротив - може да говорим за съвсем други неща, недостойни и неморални! Ще видим утре неотложните заверки..... Поемането на отговорност в тази ситуация е ограничаване движението на хората, с което да се възпре заразата, но за някои явно нещата стоят по друг начин!

 20. 10
  notary | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#8 #undefined] от "Notary1":

  Това е апела на дайстващия министър на правосъдието, не измислица:

  http://kanal3.bg/news/118323-NA-DzIVO%253A-Danail-Kirilov%253A-Za-Sofiya-neka-rabotyat-vsichki-notariusi%252C-koito-imat-kuradza

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.