12 Коментара

 1. 12
  | нерегистриран
  0
  -1

  Законодателю?

  На пейка пред блока -не може. https://www.flagman.bg/article/210989

  В данъчната служба да подадеш ГДД по ЗДФФЛ-може?

 2. 11
  6:45 | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#10 #undefined] от "112":

  В пощите човекопотока е по-голям дори и от данъчните служби.

 3. 10
  112 | нерегистриран
  1
  -2

  До коментар [#8 #undefined] от " ": Подай я по пощата - 1.20 лева.

 4. 9
  ... | нерегистриран
  2
  -2

  Предлагам още в понеделник Омбудсманът да използва квазизаконодателната си инициатива(чл. 19, ал.1 т. 7 Закон за Омбудсмана) и направи необходимите предложения до законодателя за СПЕШНО и ПРИОРИТЕНО удължаване на сроковете. Предлагам срокът да е поне до 30 юни, но не по-малко от два месеца от край на извънредното положение, според зависи кое настъпи по-късно. Удължението трябва да стане незабавно, а не в края на април, когато хората вече ще са се "извървели " до офхисите на НАП.

  Дават ни съвети да не излизаме, има свирепи санкции за посещение на паркове, но пък законодателят ти казва,че до данъчната служба не само може, но и си длъжен скоро да отидеш-също под страх от санкции, при неспазен срок, ако дължиш да подадеш ГДД за хонорари и тн. от миналата година по ЗДДФЛ.

 5. 8
  | нерегистриран
  2
  -2

  Ето колко живее вирусът, върху различни повърхности

  https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8320803

  Власите заявиха, че пикът тепърва предстои(посочиха и кога се очаква да е пикът, по предположие).  При това положение да бъдат пращани хората сега в офисите на НАП ,ако не бъде удължен значително срока e ...(автоцензура, от уважение към читателите на сайта) !  Удължете срока. Незабавно. Веднага. Нямате право да рискувате чуждото здраве, и по веригата-здравето на хората, които са в едно семейство с отишлите до офисите на НАП.  Правен свят, съдействайте като журналисти, и поставете въпроса незабавно до председателя на НС. Ние нямаме достъп до парламента като граждани(и то не поради извънредното полежение, за разлика от Германия българския гражданин е нежелан да бъде допускат до собствения си Парламент, в сайта на Парламента няма иначин за обратна връзка с избраниците за поставяне на искания и петиции и тн.), но вие медиите имате достъп. Поставяйки въпроси и изисквайки срокове и незабавно решение можете да съдействате. Нямаше да се стигне до тези апели, ако Парламентът беше гласувал удължението за гражданите, както е удължено за фирмите.

  --------------------------------------------------------------------------  Да повторя искането-срокът за подаване на ГДД от гражданите е 30 април . Този срок трябва да бъде удължен, удължението да е за ВСИЧКИ задължени да подадат ГДД по ЗДДФЛ. Удължението трябва да е за всички ЗАДЪЛЖЕНИ ГРАЖДАНИ по ЗДДФЛ да подадат ГДД, А НЕ САМО ЗА СВОБОДНИТЕ ПРОФЕСИИ. Удължението трябва да е поне два месеца от вдигането на извънредното положение.

 6. 7
  RRR | нерегистриран
  1
  -1

  Не може.Не обичам невдяващи да пишат романи.

 7. 6
  +- | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#2 #undefined] от "RRR":

  Може ли да не си на "всяка манджа мерудия"?!

 8. 5
  ... | нерегистриран
  3
  0

  Във връзка с тадзи статия,че НС се саморазпуска

  http://legalworld.bg/85904.narodnoto-sybranie-se-samorazpusna.html  Ще предложа все пак депутатите да гласуват удължението на сроковете по ЗДДФЛ, досежно подаването на ГДД от гражданите. Значи вие се саморазпускате, но приемате стотици хиляди да ги пратите в офиските на НАП да подават декларации?  Не сте прави , струва ми се.  Все пак във вашето решение сте си оставили вратичка да заседавате "извънредно", -удължете сроковете по ЗДДФЛ, и то днес или утре. Не е добро решение или да не удължите сроковете, или да го направите някъде в края на април, защото ще има хора, които под натиска на бързо наближаващия краен срок ще отидат лично в офисите на НАП, а това е нередно и неправилно.

  Ако народното събрание няма намерение да удължи сроковете-нека председателят го заяви отговорно и директно и като израз на поемане на отговорност. Така, да се знае, а не хората да се надяват.

  Ако ще удължавате-направето го сега.

  Ако няма да го направите-кажете го сега!.

  Важно: ако все пак удължите срокът , нека удължението да е за всички задължени граждани, а не да се направи удължение за отделни съсловия или свободни професии, каквото лобиране има... ГДД се подават и от граждани на трудов договаор, неупражняващи свободни професии, за хонорарите. Тоест хипотезата е масова. За пореден път да подчертая,че данъкът за тези хонорари е вече ПЛАТЕН-по закон данъкът се уддържа от платеца ЮЛ ,когато плаща хонорар по ГД на граждани! фИСКЪТ СИ Е ПОЛУЧИЛ КАКВОТО МУ СЕ СЛЕДВА, ОСТАВА САМО ДЕКЛАРИРАНЕТО(това не важи за свободните професии-те си имат довнасяне).

 9. 4
  RRR | нерегистриран
  0
  -3

  Маргиналните сте така, Ваш батка Ви го каза.

 10. 3
  ... | нерегистриран
  3
  0

  Другарки и другари,

  народонаселението се усети какъв нереден номер им направиха законотворците-те не удължиха срокът за гражданите по ЗДДФЛ за подаване на ГДД, и пращат гражданите в разгара на заразата в офиските на НАП.

  Появи се и писмо на група адвокати, с което искат да се удлъжи срокът за адвокатите. Не за всички, а за адвокатите е апелът в писмото.

  Така ли ще се действа? Съсловие по съсловие, индивид по индивид да се борят за удължението?

  Беше редно адвокатите да поискат удължаване, но не само за себе си като съсловие на адвокатите, не само за свободните професии , а за всички задължене да подадат данъчна декларация по ЗДДФЛ.

  По ЗДДФЛ данъчни декларации подават не само ЕТ(за които е удължен срокът), не само свободни професии, но и гражданите-които не упражняват свободни професии, но имащи и доходи извън, или в добавка на трудово правооотношение-в общия случай получили хонорари, което е доста често срещано-става дума за стотици хиляди граждани, които са получили редовно или епизодично хонорар, и следва да го декларират(въпреки,че данъкът вече е удържан и платен).

  Предлагам въпросната адвокатска група да си допълни становището, и да поиска удължението да е за всички задължени субекти да подадат данъчна декларация по ЗДДФЛ в това време на зараза. Не е редно , след като проблемът със срокът от 30 април касае огромен брой лица съсловие по съсловие да се действа поотделно.

  По -добре ли ще се почувствате, ако адвокатите получите удължение и отлагане, но остане срокът за гражданите, които не упражняват свободна професия? Не е редно така самосиндикално да се защитават интересите на малка група хора, като проблемът касае не само 15 000 адвокати, а няколкостотин хиляди лиа, имащи задължение да подадат декларации по ЗДДФЛ. Още повече, че адвокатите имат електронен подпис, но гражданите, неупражняващи свободна професия подават декларация на хартиен носител, и това е масовата хипотеза , все още.

 11. 2
  RRR | нерегистриран
  1
  -2

  Нищо ти няма, малко ще походиш.

 12. 1
  ... | нерегистриран
  2
  -1

  Забранено ни е да ходим в паркове и градинки.

  Виж-до данъчната служба може да се струпваме, във връзка с бързо наближаващия краен срок(ако нсе благоволят да го удължат)

  Това е изводът от неудължения срок.

  Втората странност е удължения срок по ЗКПО. Фирмите си подават декларациите с електронен подпис или ПИК. Но не и гражданите, традиционния начин за подаване на декларации-"на хартия" се ползва масово от хората.

  Трета странност. Знаете ли,че броят на Едноличните търговци е много малък, а може да се предполочи,че повечето или всички имат ПИК, не ми се проверява, но май за тях електронното подаване е задължително? Нищо не налага удължението, след като за стотиците хиляди граждани-задължени да подават по ЗДДФЛ, не е удължен срокът. Излиза,че удължението за ЕТ е с цел популизъм.  Четвър та странност. Един от министрите мече заяви,че е силно вероятно извънредното положение да продължи и след 13 април. Ако това стане, в периода тогава, хората да бъдат пращани в офисите на НАП е не просто нередно, а е перверзия . Не мога да разбера, Наистина ли на управляващите не им пука за здравето гражданите,че с наближаването на 30 апраил не се прави нищо да се удължи срокът и за гражданите? Защо не беше удължено с извънредния закон?

  Да повторя и за пореден път.-по ДОД по принцип данъкът вече е платен! Рядко се получава да има за довнасяне, напротив, по този данък, след данъчните декларации са случаите на връщане на данък, ако ще ползваш данъчни облекчения, например. И най-чести са случаите -на точно начислен и платен данък. Тоест внасянето на хартииките с декларациите сега е излишно и опасно. Освен това, държавата има данни за почти всички наши доходи, с редки изключения(например-може да не знаят наемодателите какви приходи имат, но за хонорарите, изплатени от юридически лица по граждански договори-държавата знае)

 13. 0
  ... | нерегистриран
  3
  0

  Удължен е срокът за Едноличните търговци. Удължени са и сроковете за фирмите, задължени по ЗКПО, здравето на представляващите фирми бизнесмени и безнесменки е ценност, така и трябва да бъде.

  Не е удълржен срокът за гражданите, например получили хонорари, и задължени да ги декларират по ЗДДФЛ. Те трябва да отидат лично , и да си подадат декларацията на" хартия" или пък да отидат пак до офис на НАП ,за да си извадят ПИК. Повечето граждани нямат ПИК.

  Съдилищата не работят-щото е опасно за здравето в тази пандемия да си на обществено място. Администрации не приемат хора. Университети са затворени. Но пък гражданите, задължени да подават декларации по ЗДДФЛ са пращани да се струпат в НАП.  Това е законодателна изродщина.

  Това е нередно.

  ТОВА Е СВИНЩИНА. Без извинение.  Как е възможно депутаториума да прати гражданите в тези условия в офисите на НАП,, заради тези декларации по ЗДФФЛ. Още повече, че в масовия случай данъкът е платен! Хонорарите са обложени, още при изплащането им миналата година! Остава само декларирането, което е формалност, но формалост, подлагаща хората на риск в това време.

  Извънредно положение, пандемия, предохранителни мерки на всякъде. Но не-гражданите са пратени да ходят в НАП, заради декларадии по ЗДДФЛ.Не може спазването на публични задлъжения да е с риск за здравето.  Удължете сроковете за тези декларации, поне до 30 юни , но не по-малко от два месеца от срока на вдигане на извъредното положение(тоест с оглед което настъпи по-късно!).  Ако драги депутати и депутатки не го направите, ще отговаряте, ако дори и един човек се зарази , отивайки в НАП. Защото вие пращате хората в НАП сега. Вие налагате правилата.  Или удължете срока за тези декларации, или заявете,че няма да го направите, като израз на поемане на отговорност, за това ,което ще причините на хората после, пращайки стотици хиляди задължени да подадат декларации по офисите на НАП.  Ето законовия текст, който прецаква гражданите,, и подлага здравето им на неоправдан риск. Удължения срок по ЗДДФЛ се отнася например за едноличните търговци, не е за всички граждани, задължени да декларират ДОД:  § 27.(2) През 2020 г. срокът за подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2019 г. и за внасяне на дължимия по декларацията данък върху годишната данъчна основа от лицата по чл. 51, ал. 1 от същия закон се удължава до 30 юни.  --------------------

  В текста предлагам да отпадне изразът "от лицата по чл. 51, ал. 1", а след 30 юни да се добави запетайка и изразът ", ако извънредното положение не е отменено дотогава срокът се удължава с два месеца от отмяната на извънредното положение".  Ако отпадне "от лицата по чл. 51, ал. 1" удължението ще е за всички, задължени да декларират ДОД. А сега удължението е изключение, правилото , е че няма удължение.  Кой умник го измъдри-това искам да знам, да бъдат пратени сега гражданите в НАП?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.