16 Коментара

 1. 17
  15, | нерегистриран
  5
  0

  Доколкото знам глоби още няма, има само съставени актове. Съответно и АНО трябва да се съобразят с по-ниските санкции и да налагат тях, а не онези недомислици от няколко хиляди лева, които пък тези, нискограмотните, никога няма да платят.  За "Пловдивското право" не знам. Може и така да е. При НП процедурата приключва на местно ниво.

 2. 16
  до 15 | нерегистриран
  4
  0

  Правилото ,че се прилага по-благоприятния закон е ясен, и щеше да се приложи, дори и да не беше записано изрично в ЗАНН(основен прицип в наказателното право за приложение на по-благоприятния закон, което се прилага по аналогия в производствата по ЗАНН). Въпросът е,че немалка част от глобените са малограмотни лица от малцинствени квартали, и то глобени без да са нарушили нищо(лица от мацинствен произход в Пловдив, глобени за седене на пейка, намираща се пред къщите им-по описание в медиите), и тези лица няма да обжалват-порадиа незнания, липсва на средства, страх от репресивиния апарат. Глобите като нищо ще влязат в сила.

  Мисля,че всяка глоба ,влязла в сила следва да бъде поне редуцирана до минимума(ако не и изцяло опростена) със властнически акт на президента, или с нарочен закон.  Съвсем не е сигурно пълното "падане" на глобите при обжалване, конкретно в Пловдив. Там съдебната система прилага специфична санкционна политика по местно, "пловдивско право", и по правило актовете на полицията се потвърждават(ясно, ще бъдат редуцирани до новия минимум на глобата, но не и отменени-конкретно в Пловдив,в масовия случай е предположението ми)

 3. 15
  14, | нерегистриран
  4
  0

  Който обжалва НП, издадени за нарушения до този монет, най-вероятно тези НП ще паднат, защото е спорно колко законно са въведени задълженията. Със заповеди, публикувани поразни сайтове, не се управлява държава.

  А и в случая действа принципа, че когато до влизане в сила на НП последва изменение на закона, по-благорприятно за дееца, се прилага служебно по-благоприятната норма- чл.3, ал. 2 от ЗАНН. Така че закон си има, достатъчно добър, съществуващ от много години.

  Управляващипправно грамотни няма, обаче. За съжаление!

 4. 14
  | нерегистриран
  0
  0

  https://www.flashnews.bg/namalyavat-globata-za-razhodka-v-park/

  Намаляват глобата за разходка в парк.

  Законодателю, добре е ,че се вслуша в предложението. Но уреди в закон да се редуцират санкциите на вече глобените. Може да се направи.

  Алтернативно-президентът да опрости изцяло или частично глобите -до законовия минимум. И то без подаване на нарочни молби, а служебно.

 5. 13
  ? | нерегистриран
  5
  0

  Къде са обнародвани заповедите на МЗ в качеството им на общ административен акт?

 6. 12
  недоразбрал | нерегистриран
  3
  0

  Къде конкретно пише,че за "седене на пейка" пред блока следва цялата мощ на репресивния апарат,че чак и прокуратура да участва.  Ако е нужна подобна забрана-МЗ да я издаде. А не да се деейства по лична самопреценка.  Това законно ли е? https://www.flagman.bg/article/210989

 7. 11
  незапознат | нерегистриран
  5
  0

  Абе не знам какво пушат инсталираните във властта,, ама е много яко.

 8. 10
  Тино | нерегистриран
  5
  0

  Извинете ме, обаче като чета, че на някои юристи /даже магистрати/ им се струва ясна, обмислена и дори законна заповедта на здравния министър, да ви кажа или ми идва да се гръмна и да спра да се занимавам с право или да кажа стига с милиционерите в правото. Оскатяването в Симеоново не може да се оправи..

 9. 9
  | нерегистриран
  2
  0

  https://www.flagman.bg/article/211086  Поредната промяна, след тема в този форум.

  Предлагам форумът на правен свят да стане част от неофициалния размер на ДВ :) Виждате,че промените се случват.

  Това е най-периферния форум, силно непопулярен, не се чете , освен от 5-6 човека :) . Досега десетина пъти променяни закони, след теми във форума .

 10. 8
  | нерегистриран
  6
  0

  Проблемът е,и че има налагане на глоби от 5000 лв за действия, незабранени към момента. Покажете ми конкретно-къде има забрана да се намираш на улица? Глоби, обаче се налагат: https://www.novinite.bg/articles/187425/V-Plovdiv-ne-si-poplyuvat-Napisaha-155-akta-po-5000-leva-za-nyakolko-chasa

  Съдилищата не работят, а глобеното лице от примера в линка очевидно е и правно неграмотно, а и бедно да ангажира адвокат(я проверете по незаконната наредба на ВАдвС какъв е минималния хонорар за оспорване на подобна санкция). силно вероятно е незаконната глоба от примера да влезе в сила.  Ако следва да има забрана за излизане на улицата-да бъде ясно написана. Къде е написана такава забрана, към момента? Ако има такава забрана-хората ще я спазват, но пък да бъдат санциионирани, по преценка на милицията, и по целесъобразност идва в повече. Чакам конкретно да бъде посочено, за да сте полезни на читателите на сайта -къде пише,че лице не може да е само на улицата,към днешна дата?

 11. 7
  . | нерегистриран
  0
  -5

  До коментар [#6 #undefined] от "!":

  Отивай в Холандия /Нидерландия/...

 12. 6
  ! | нерегистриран
  9
  -1

  Тази заповед е правна недомислица. Неясна, неизпълнима в този си вид и с това си съдържание. Не може да се глобява по недомислен акт, като този, изобщо. Ако искам да ида на една поляна до града или в гората без маска, тогава какво? Ако само мина през парк, през алея, без да сядам? Какво тогава? Ако спазвам дидтанция защо да ме глобяват? В Холандия, например, не глобяват за такива неща изобщо.

  Но тук - не, събираме глоби в пъти по-големи от тези в белите държави, в които заплатите пък са в пъти по-големи от тук.

 13. 5
  6:53 | нерегистриран
  12
  0

  До коментар [#4 #undefined] от "112":

  Заповедта на министъра(която не е закон) е неясна. Може ли да се премине "транзит" през парк. Особено в София има места ,където няма друг начин, ако искаш да избегнеш обществения транспорт.

  Защо с куче може, а с дете-не може?

  Освен това, на запад не се забранява да спортуваш сам в парк, при спазване на правилата на дистанция. Спортът укрепва имунитета. Умерената физическа активност е полезна, вредно е домоседството.

  И също-държавата извозва лица от другия край на континента, вклч и от тежко заразени държави. В парка-не може. Да дойдеш от другия край на европа-може. 15 дни сме под изолация, и възникава въпроса какъв е смисъла да търпим това, докато пристигат цели кервани със самолети от запад. Нали преди 15 дни ни казаха-изтърпете две седмици, и всичко ще приключи. Оказа се лъжа. Особено при циничното извозване на субекти с неясно здравословно състояние от 2-3000 км. Очевидно заразата е привнесена от вън.

 14. 4
  112 | нерегистриран
  3
  -11

  Не нарушавайте закона и няма да ви пука колко висока е санкцията. В случая ви пазят от самите вас, и то - с вашите пари. Шимпанзета.

 15. 3
  ... | нерегистриран
  7
  -3

  Предлагам още в понеделник Омбудсманът да използва квазизаконодателната си инициатива(чл. 19, ал.1 т. 7 Закон за Омбудсмана) и да предложи редукция на санкциите до адекватен размер.

 16. 1
  | нерегистриран
  2
  -10

  Като са с 800 лева заплата, ще си стоят вкъщи, а няма да обикалят по парковете, когато има забрана за това. Тарикатите ще се научат именно по този начин да спазват правилата.

 17. 0
  | нерегистриран
  9
  -3

  https://dnes.dir.bg/varna/globiha-23-varnentsi-za-razhodka-v-morskata-gradina

  цитат: "В следобедните часове на петъчния ден, само няколко часа, служители на “Общинска полиция” състави 23 акта на варненци, нарушили забраната за посещение в паркове и градини във връзка с мерките за ограничаване разпространението на коронавирус.  На нарушителите са съставени актове за нарушение по чл. 63, ал. 1 вр. ал. 7 от Закона за здравето.  Санкцията, която се предвижда за това, е в размер на 5000 лв., допълват от пресцентъра на полицията в морския град."

  --------------------------------------------

  Това е безумие и абсурд. Санкцията следва да е пропорционална на нарушението и доходите на нарушителя. За подобно нарушение, извършено за първи път санкцията следва да е максимум 200 лв, а не 5000 лв. Това е нечовешко, абсурдно ,неадекватно. Особено, като се има предвид,че санкционираните хора във Варна едва ли са с повече от 800 лв заплата, а силно вероятно и са блезработни-във варна поминъкът е туризъм, а туризъм няма . Да отнемеш доходите им за половин година е перверзия, дори и санкционирания да е работещ.  За улеснение ето законовия текст

  "Чл. 209а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 13.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) (1) Който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 1 или 2, освен ако деянието съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер на 5000 лв."

  Така не се законодателства. Глоба без минимум, в твърда сума ,без възможност за преценка на конкретния случай. 5000 лв може да е за тежки нарушения, за рецидивиращо нарушение, но не и за първо нарушение. Размерът на глобата не трябва да е смазващ, и разсипващ икономическото съществуване на нарушителите. Освен това с такава глоба е наказан не само самия твърдян нарушител, но и семейството му.

  Предламам: парламентът да редуцира санкциите-спешно, вклчи за вече санкционирани, особено при първо нарушение, да има минимална и максимална сума(примерно от 100 до 1000 лв , при първо нарушение, в нетежки случаи на нарушение). Предлагам ВАдвС да оспори санкциите пред КС-тъй като са непропорционални, не предвиждат минимална сума, а твърда фиксирана сума, не отговарят на стандарта на живот в държавата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.