0 Коментара

 1. 0
  Miho
  0
  0

  Въпрос към уважавани експерти в областта на българското право. Моля, прочетох добре ЗБГ, разбирам всички формални изисквания и ще бъда благодарен за всякакви мнения и съвети от специалисти с реална практика и познания в областта, която ме интересува. Нямам нужда от аматьорски съвети или общи насоки на ниво студент по право.
  Самият аз съм чужденец, постоянно живеещ в България и въпросът ми е:
  1. Кандидатът (Аз) отговаря на всички изисквания на чл 12 и чл 13 ЗБГ, но има един важен нюанс: как да се тълкува изискването за 3 години в брак с български гражданин (съпругата ми), ако бракът ни продължава повече от 10 години, но съпругата ми е получила българско гражданство преди по-малко от 0.5 година чрез натурализация (чл 12). Лично аз като юрист по образование предполагам, че в този случай законодателят има предвид силата на семейните отношения, тоест общия срок в семейните отношения, а не официалния срок за приемането на българското ми гражданство от съпругата ми. Какво е вашето мнение и каква е правната практика?
  2. Ако моята ситуация категорично не е подходяща за чл 13, възможно ли е да се подаде молба в МП Болгарии по чл 12, да се получи положително становище от Съвета за гражданство и да изчакам точно три години след приемането на съпругата ми от БГ гражданство? И след това, помолете министъра на правосъдието да промени становището от Съвета за гражданство от чл 12 в чл 13? Причината за моя интерес е, че е невъзможно да се откажа от първото си гражданство!
  3. Възможно ли е да се обжалва в случай на отказ на МП БГ в точки 1 и 2 пред съдилищата и пред кой съд може да обжалва действията на МП България. Има ли реална перспектива за подобно дело срещу МП?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.