0 Коментара

 1. 0
  | нерегистриран
  3
  0

  Практика прокуратурата да дава препоръки на администрацията има-при питане мога да дам и примери. Не е тук мястото и значението да обсъждане на правната стойност на тези препоръки. Факт е-че се изпълняват.


  https://tvnovini.bg/novini/novinite-dnes/stolichani-otnovo-gratis-v-gradskiya-transport-zaradi-lipsata-na-butki-za-bileti
  Вчера бяха възобновени проверките в автобусите, а това е нередно по следните очевидни причини:
  -не се продават билети от шофьорите.
  -в цели квартали няма откъде да се купи билет. Съветите(давани от ДЛ от ЦГМ по медиите) да отидеш до пощата-където вече се продават билети(и то това не важи в неделите, и извън работно време) , която може да се намера на километър, и да се върнеш до спирката е абсурден.А нали идеята е да се стимулира пътуването в обществен транспорт, а не с личен такъв.
  -чака се съдът да се произнесе по делото за цената на билета, всъщност това чакане пр одължава вече над година-съдът е нарушил всякакви срокове, ама гражданите трябва да бъдат изрядни. Това е дело с предизвестен изход-цената на билета е очевидно незаконна(вж другата тема във форума по казуса).
  -Тежка фруструция предизвиква това,че на проверките на контрольорите незаконно присъства милиция. Дали пътник е с или без билет това са потребителски отношения основани на договор за пътуване, или неговото нарушаване, и място за присъствие на милиция няма. Още повече, че милицията незаконно има право да пътува безплатно с обществения транспорт, ама проверява дали другите пътуват с билет.
  -има тежка епидемична обстановка. Направо си има световна пандемия, а общината е пуснала разни лица да обикалят по автобусите, да се срещат със стотици хора, обмяната на... флуиди в тази обстановка е ...нередна. Докато проблемът с вирусът не бъде ликвидиран е редно да се върне старото положение за пътуване-без санкции. Санкции-може, ама след като се реши правния спор за законността на цената на билета, и след като шофьорите почнат да продават билети, а това в днешно време е невъзможно.
  Безотговорно и опасно е връщането на прfверките. Днешната статистика показва спад на заразените, след възобновяването на близкия контакт между контрольори и пътници дали след 2 седмици обстановката ще е същата? заради 1,60 (или 1 лев-ако се окаже,че билетът е с незаконна цена) никой няма право да рискува чуждото здраве.
  Затова е редно прокуратурата да даде препоръка на общината(както и друг път са давали препоръки), и проверките в ГТ и санкционирането на пътниците като временна мярка да спрат, до отмяната на извънредната обстановка. По евтино е за държавата лице да се качи без билет-както можеше месеци досега(поради липса на възможност да си купиш билет), отколкото да има близък контакт контрольори пътници, и да се поставя под риск чуждото здраве , в пандемичната обстановка. Или за общината 1,60 са по-важни от чуждото здраве?

  В добавка-общината можеше по европейски образец да постави автомати за продажба на билети. Имаме типична ситуация на забава на кредитора. ЦГМ не е предоставил ефективни възможности клиент да си купи билет .
  Няма да навлизам в теоретичния спор доколко е...редно търговско дружество, да извършва санкционна дейност по ЗАНН-не е тук темата за това.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.