0 Коментара

 1. 0
  | нерегистриран
  2
  -1

  По-добре късно, отколкото никога .
  В цяла източна Европа ,без България и Русия се случи лустрацията. Най-всеобхватен е Чешкия закон. Лустрирани в Чехия са всички, заемали каквито и да е властнически позиции в режима до 1989г, като лустрацията касае пълна забрана за работа в публичния сектор и общественозначими професии(например-ако магистрат, или който и да е , ако е лустриран няма право да бъде адвокат). Лустрираните в Чехия достигнали пенсионна възраст са с отнети пенсии, и имущество, периодът на заемане на позиции до 1989г в изпълнителна, съдебна власт, в партийни структури и номенклатурни структури не се зачитат за трудов стаж. Лустрацията в Чехия е до ниво внуци, дори и внуците да не са родени към 1989г. За греховете на дядото, поне в Чехия отговаря и внукът.

  Изумително е,че в България напоследък дават акъл и морализаторстват лица, които в цяла източна европа щяха да са лустрирани. Назначен като магистрат , преди 1989г , с подписа на другарят Т-. Живков(вж чл 61 ЗУС-Държавния съвет, начело с другарят Живков назначаваще съдиите, като преди това военния отдел към ЦК на БКП, начело с другарят Палин правеше проверките за вярност към режима), днес да дава акъл, или пр едставете си-да правораздава все още (знаете, ли че съдийката, осъдила Н.К.-Б. по политическите текстове на НК-преди 1989г е на около 6 години от пенсия-как е възможно да й се позволява да правораздава, дори и днес?! Къде в източна европа има подобна подмяна?)-примерно в Чехия, в Унгария-при аналогично назначаване преди 1989г?! Или назначен като социалистически прокурор, преди 1989г в ГДР-днес подобни лица търпят тежки лустрацинни ограничения-вклч са и без пенсии. Такава подмяна стана възможна само в България, в цяла източна европа тези лица са лустрирани, и търпят тежки ограничения на правата(не, не е противоконституционно.-в цяла източна Европа не е, тази мантра--не минава).


  Накратко-лустрацията в България трябва да бъде въведена чрез реципиране на чешките закони, при директен превод, без елемент на творчество. Ако е необходимо ще има и лека промяна в Конституцията-по никакъв начин репресивните-без съмнение са такива лустрационни закони не са противоконституционни никъде в източна Европа.
  Забрана за заемане на публични позиции, отнемане на пенсии, отнемане на имущество-това е поантата на чешкия лустрационнен закон. Значи можело да се случи. Лустрация се случи в бивша ГДР, Чехия, Словакия, Полша, Румъния, Унгария , Хърватия, дори и в Албания извършиха лустрация.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.