0 Коментара

 1. 0
  | нерегистриран
  1
  0

  https://news.lex.bg/вкс-осъди-себе-си-народното-събрание-и/


  По посочения казус основната поанта не е в това,че ВКС са се самоосъдили. Случаи съд да се самоосъди има, не е чудо невиждано.


  Основната поанта , приносът в правото е на това съдебно решение(браво на адвокатите-блестяща защита!, поканете ги да напишат статия по темата, браво и за смелостта на първоинстанционния от извънстоличен съд съдия!),че Народното събрание отговаря, ако приеме калпав закон. НС е осъдено заради "некачествен" закон-това решение е именно с това уникално-Парламентът отговаря, ако издаде "некачествен", калпав закон. Отговорността е реална-в пари-в казусът обезщетението е 1 млн лв-за което дължат солидарно обезщетение ответниците.

  От тук нататък, има съдебна практика и е ясно-Народното събрание отговаря -и то в пари за качеството на законите, които приема. Ако закон противоречи на европейското право, ако противоречи на Конституцията(защо не и при тази хипотеза?), и др подобни хипотези-парламентът отговаря. В Случая Парламентът отговаря, и ще плати обезщетение заради закон, противоречащ на Правото на Съюза*.


  * За сведение завършилите школата в Младост 2-няма се предвид съветския...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.