1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  0
  0

  Става дума за тази статия https://legalworld.bg/prokuraturata-razporedi-proverka-na-„ruskiia-pazar“-v-plovdiv

 2. 0
  | нерегистриран
  0
  0

  В тази статия-пише,че прокуратурата, по линия на "надзор за законност" e разпоредила извършването -цитирам на "пълномащабна проверка" на посочения в статията обект.

  Не знам как е по Пловдивското право, но по българското право прокуратурата вече няма правомощие да извършва надзор за законост-такова правомощие няма от 30 години-от приемането на новата Конституция. Такива правомощия имаше по старата конституция-изрично записано в чл. 133 "Член 133
  (1) Надзор за точното и еднакво изпълнение на законите от министерствата и другите ведомства, местните държавни органи, стопанските и обществените организации, длъжностните лица и гражданите се осъществява от главния прокурор."


  От 1991г. в България има друга Конституция-в случай,че някой неразбрал. Текст ,аналогичен на чл.133 от конституцията от 1971г, няма в Конституцията от 1991г. Прокуратурата няма правомощие да надзирава никого. В Конституцията от 1991г чл. 126 ал.2 пише,че Главния прокурор надзирава подчинените му прокурори но не и граждани и администрация-ето го текста: 126 (2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

  В чл 127 се говори за надзор, но само надзор при разследването, както и упражняване надзор при изпълнение на наказателните и други принудителни мерки. Други видове надзор няма, прокуратурата вече не надзирава администрация и граждани! Поне според действащото българско право.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.