Франция настоява за финансови санкции срещу страни, в които свободите са под заплаха


Франция ще настоява да бъдат налагани финансови санкции, в рамките на плана за икономическо възстановяване на ЕС след пандемията от Ковид-19 в размер на 750 милиарда евро, срещу държави, които подкопават основните човешки права. Това заяви в интервю за в. "Файненшъл таймс" френският държавен секретар по европейските въпроси към министерството на външните работи Клеман Бон, цитиран от Ройтерс.

"(Не можем да кажем) на френските, полските, унгарските и европейските граждани, че можем да имаме финансова солидарност в Европа и да не ни е грижа дали са спазвани основните правила на демокрация, свободни медии и равни права", заяви Бон в интервюто, публикувано късно снощи.

Европейската комисия, евродепутати и активисти заявяват, че свободите са под заплаха най-вече в Полша и Унгария, отбелязва агенцията.

По думите на френския политик, ЕС трябва да бъде по-твърд спрямо нарушенията, извършвани от тези страни.

ССЗБ изразява недоволство от неспазено обещание на премиера Борисов

Предишна новина

3000 магистрати и служители се обучават за работа с ЕИСС

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Истината не е в правен свят | нерегистриран
  1
  0

  Ако Борисов остане още малко на власт има голяма опасност да ни орежат европейските пари, след като вече светът се запозна с корупцията у нас!
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Това стана ясно днес от официалната позиция на Франция – да се орежат европарите на корумпирани държави. „Върховенството на закона ще бъде критерий за достъп на държавите до полагаемата им се помощ от фонда за възстановяване. Корумпираните може да не получат очакваните суми от общия възстановителен фонд от 750 млрд. евро“, предупреди новият френски министър по европейските въпроси Клеман Бон. Според него, „не можем да кажем на гражданите на Франция или която и да е страна в ЕС, че покрай финансовата солидарност в Европа не ни е грижа за нарушаването на основни правила на демокрацията, свободните медии и човешките права. Трябва да има нов силен европейски механизъм за контрол и строги санкции. Проблемни държави са България, Полша, Унгария, Чехия и Румъния, които предизвикват бдителност в Брюксел с корупционните си практики.Какъв да бъде този механизъм, трябва да се изясни много бързо в диалог между страните членки, ЕК и ЕП. Без него помощният пакет може да остане замразен, включително защото трябва да бъде одобрен от националните парламенти, а в някои от тях – Нидерландия, Австрия, Дания и Финландия са особено настойчиви за контрола кой и как в чужбина използва парите на данъкоплатците им. Финансовите санкции са нещо, което трябва да въведем заедно с правни и финансови мерки, които са най-силните инструменти срещу нарушителите на върховенството на закона. Ако има каквото и да е съмнение за силата, която ЕС може да приложи в защита на основните си ценности, всеки гражданин ще се усъмни в ползата от този проект. Уважението към върховенството на закона е екзистенциален въпрос за ЕС.“

 2. 1
  Аферист | нерегистриран
  0
  0

  ПРОКУРАТУРАТА ПОТВЪРДИ, ЧЕ СЛУЖИ НА МАФИЯТА! НЕ ГОНЯТ БОРИСОВ ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ, А ГОНЯТ РАЗПРОСТРАНИЛИТЕ И ПРАВИЛИ ЗАПИСИТЕ, СНИМКИТЕ И ВИДЕОТО, ПУБЛИКУВАНИ ОТ „АФЕРА“!

  „Във връзка с множеството запитвания от медии и с оглед на високия обществен интерес, Софийска градска прокуратура предоставя информация за образувано досъдебно производство по чл. 339а от НК. На 25.06.2020 г. е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в следните интернет сайтове: „Бивол“, „Афера“, „Е-вестник“. По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи. По случая са изискани и са постъпили материали от Национална служба охрана. В качеството си на директор на НСО е разпитан ген. Красимир Станчев. След изготвянето на назначените експертизи българската общественост ще бъде информирана за заключенията. По делото предстои установяване и разпит на лица, имащи отношения към проверявания случаи. Софийска градска прокуратура ще продължи да информира българската общественост за хода на досъдебното производство.“  Какво гласи чл.339 а от НК?

  Чл. 339 а: Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

  (2) (Предишна ал. 3, изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице във връзка със службата му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

  (3) (Предишна ал. 2 – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Специалното техническо средство се отнема в полза на държавата.

  И какво?

  Прокуратурата гони онези, които „произвеждат, използват или държат специално техническо средство“, А НЕ ГОНИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВАТА, КОЙТО ДЪРЖИ МИЛИОН ЕВРА В ПАЧКИ В НОЩНОТО СИ ШКАФЧЕ, КОЕТО Е ОЧЕВАДНО ПРАНЕ НА ПАРИ, И КОЙТО ПО НЕДОПУСТИМ НАЧИН ИЗВЪРШВА ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ, КАКТО И ОТПРАВЯ ЗАКАНИ И ЗАПЛАХИ, ВИДНО ОТ ИЗНЕСЕНИТЕ ОТ „АФЕРА“ ЗАПИСИ, ВИДЕО КЛИП И СНИМКИ!

  ТОВА Е АБСОЛЮТЕН ПОЗОР!

  ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПРОКУРАТУРАТА ПОТВЪРДИ, ЧЕ СЛУЖИ НА МАФИЯТА!

  НИКОЙ ДО ТОЗИ МОМЕНТ ОТ КАСКЕТ – ПРОКУРАТУРАТА НЕ Е ОБРАЗУВАЛ ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО ЗА КЮЛЧЕТАТА ЗЛАТО, ПАЧКИТЕ ОТ ПО 500 ЕВРО, НАД МИЛИОН, В ШКАФЧЕТО В ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА РЕЗИДЕНЦИЯ НА ПРЕМИЕРА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ.

  МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ СИ ИМА ПЕРСОНАЛНА ПРОКУРАТУРА!

  Сега следва да арестуват Веселина Томова, някой нещастник от НСО, или някой набеден „клошар“ за това, че е правил записите и видеото.

  Защото трябва „отпускане на парата“ и Каскета да се направи пак на луд. Също като Боса си Бойко Методиев Борисов. И за да го „изпере“ и спаси.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.