Функцията на адвоката не е достатъчно добре разбирана

Функцията на адвоката не е достатъчно добре разбирана

Двудневна конференция за ролята на защитника като гарант на справедливия процес и като общественик, организира Софийският адвокатски съвет. Така ще бъде отбелязан утрешния Празник на българската адвокатура, когато се навършват и 130 години от приемането на първия български Закон за адвокатите.

По този повод адвокат Валя Гигова коментира пред БНР, че според нея функцията на адвоката не е достатъчно добре разбирана. "Функцията на адвоката не е достатъчно добре разбирана, не е достатъчно добре популяризирана. Това може би е наша грешка, защото хората не знаят колко е важно да имаш добър доверен адвокат и го разбират само, когато нещата вече са стигнали до такава фаза от развитието, да речем, на техен правен проблем, когато вече адвокатската защита е толкова наложителна, че без адвокат не може. То е същата работа по начина, по който се грижим за здравето си, самолекуваме се, самоконсултираме се. След това разбираме, че тази работа изисква голям професионализъм, знание не само за закона, начините, по които той може да бъде приложен, защото много хора могат да си прочетат закона, но наистина, по който да го тълкуват и приложат, така че да могат да защитят правата си, е изцяло в сферата на компетентност на адвокатурата. Ценността на съдебната система, на добрата съдебна система, е да постави всички граждани да бъдат равни пред закона и това равенство се осъществява в рамките на съдебното производство. Адвокатът пък трябва да си знае нивото на компетентност и  знания и това е един от основните принципи в професията – никога да не поемаш дело, за което знаеш, че не си подготвен, заяви Гигова и отговори на въпроса дали адвокатурата също се нуждае от реформа:

"Проблемът за адвокатите и адвокатурата е много стар. Въпросът, дебатът у нас дали има адвокати и дали има адвокатура не е нов, но той има ново значение, защото адвокатурата в съвременния свят има много по-различна роля, отколкото е имала в миналото. Защото, ако отношенията между клиент и адвокат се развиват в сферата на конкретното договаряне, на конкретното правоотношение, ролята на адвокатурата, разбирана като общност на адвокати, е много по-различна и много по-значима и всъщност вторият ден на конференцията е посветен именно на това – за обществената роля на адвоката, разбирано като обществената роля на адвокатурата. Защото адвокатурата трябва да има активна позиция, не само когато се приемат закони да дава становища по тях, да дава становища по тълкувателни дела, когато Върховният касационен съд или Върховният административен съд трябва да се произнесе към тях, но тя е онзи двигател на обществото, който трябва да бъде общият защитник на човешките права – адвокатурата трябва да има активна разяснителна позиция, адвокатурата трябва да възпитава, тя трябва да разяснява на обществото онези нови явления, които досега не са били част от нашия живот".

Няма кандидати за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура

Предишна новина

Да, грантово зависими сме, полезно е за доверието в съдебната система

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.