ГДБОП принуди софиянец да се покае заради критики към Борисов

ГДБОП принуди софиянец да се покае заради критики към Борисов
Васил Коцев

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), чиято задача е разбиването на престъпни групи, реши да натрупа точки пред премиера Бойко Борисов, като привика с 4 месеца закъснение софиянец заради негов критичен пост във "Фейсбук", съобщи в. "Сега".

Потърпевшият Васил Коцев разказа, че полицаите се впечатлили от написаното през април съобщение: "Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи". Проверка на "Сега" в профила му, който е публичен, показа, че в началото на април има и друго съобщение: "До Бойко, това, което вършиш, ще те изхвърли не само от властта, а и ще ти отрежем главата! Това ли целиш! Българите да хванат пушките и ножовете! Денят идва!". 

Нито от ГДБОП, нито от МВР направиха официално изявление по случая. БНР обаче цитира информация от свой източник, че службата проверява публикации във "Фейсбук", съдържащи заплахи срещу висши държавници. "Няма задържани, но досега в рамките на разследването са издадени предупредителни протоколи на хора, публикували в профилите си коментари за един от първите мъже в държавата", съобщи радиото. 

36-годишният запален фен на ЦСКА е бил посетен в дома си от антимафиотите, разказа той в профила си в социалната мрежа в сряда. Това притеснило възрастната му майка. Коцев бил поканен и отведен веднага в ГДБОП на разпит. Там му обяснили, че разтълкували написаното от него през април като призив към бунт. 

Мъжът е държан в сградата на ГДБОП около час. Питали го дали познава и други хора, които псуват Борисов, и му поискали техните имена. "Давайте телефонния указател и там 95% сигурно го псуват!", отговорил мъжът. Питали го и дали познава човек с профил "Ванче Михайлов". Коцев попитал полиците откъде знаят, че профилът му не е бил хакнат, а те отговорили, че трябва да изземат устройствата му, за да установят дали има такова нещо. Той обаче отказал. Накрая го накарали да пише, че се разкайва за постъпката си. 

"И така те ме питат: защо пишете това срещу премиера? Отговорих - а на вас не ви ли се струва, че в тази държава нещата са объркани. "Фейсбук" е свободно пространство и по най-висшия закон, наречен Конституция на Република България, всеки има право да изразява и пише, каквото мисли! Това се нарича май свобода на словото! "Пишете всичко." Казах, добре. Писах, да, писах под тяхна диктовка. Че не желая да убивам премиера!?! Викам - ама наистина ли да го напиша? Те викат - не така, не е добре, напишете, че се разкайвате за думите си. Казах - ще го напиша, но не се разкайвам", разказа Коцев. 

След края на разговора полицаите казали, че срещата трябва да си остане тайна. Малко след напускане на сградата обаче мъжът се свързал със свой познат журналист, на когото разказал случката. След това започнали да му звънят от различни медии. 

Така и не стана ясно защо точно този човек е направил толкова силно впечатление на ГДБОП. В интернет форумите денонощно се пишат далеч по-крайни коментари, но досега не се е чуло антимафиотите да се занимават с авторите им. Не е ясно и защо, ако ГДБОП наистина е обезпокоена от поста във "Фейсбук", реагира едва с четири месеца закъснение. След случката социалните мрежи се напълниха с иронични призиви за оставки, въстания, ликвидиране на хора и др.

Това не е първият път, когато държавните институции се активизират, за да бранят Борисов.

През 2005 г. студент от УНСС бе осъден, защото писал заплашителен SMS на премиера, който тогава бе главен секретар на МВР. Текстът на съобщението гласеше, че Борисов не трябва да се бърка в далаверите, иначе го чака куршум. Момчето бе дадено на съд, като в материалите бе посоченото, че съобщението му предизвикало основателен страх у главния секретар на МВР. Съдът го освободи от наказателна отговорност и го глоби с 800 лв. 

На три пъти тогава Борисов отказа да отговори дали съобщението го е изплашило. Накрая уточни, че ако го е страх, ще поиска да го свалят от поста му.

Борисов не даде шанс на подсъдимия да му се извини и си тръгна веднага след като беше разпитан. В залата обясни, че акцията срещу студента е за назидание. 

НАП проверява Лозан Панов и съпругата му

Предишна новина

Морски общини незаконно са допускали до по-късно шум от заведения

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 16
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #15 от "Дългия | нерегистриран":


  Явно простотията ти идва в повече - дали има разлика между изразяване на мнение и извършване на престъпление, как смяташ ти. И не може да псувате, обиждате и се заканвате със смърт наляво и надясно - затова има модератори, не за да ви следят (кой ли е умрял пък!)

  Кой те заплашва теб?

  Кой те обижда?

  Простотията си е твой личен специалитет. Не отива да го транспонираш на другите. Много избива комплексът, затова.

  Ти първи почна тук с обидите към хора, които не познаваш.

  И изрично си писал, ще те цитирам, че сам не се четеш /то не че твоето става изобщо за четене/:

  "изявяването на несъгласие става на избори," - ми не, точно за изразяването на мнение, на "несъгласие" ти се и отговаря тук - това не се прави само на избори.Това си писал - такъв отговор имаш.

  Мисли, преди да пишеш, ако и да ти плащат за второто. Или точно за това - първо мисли. Че се излагаш. И няма дълго да ти плащат за подобни изпълнения. Макар че то зависи и от акъла на поръчителя ти - ако е малко - то нормално е такива неща да толерира.

  ...

  "Така и не стана ясно защо точно този човек е направил толкова силно впечатление на ГДБОП. В интернет форумите денонощно се пишат далеч по-крайни коментари, но досега не се е чуло антимафиотите да се занимават с авторите им. Не е ясно и защо, ако ГДБОП наистина е обезпокоена от поста във "Фейсбук", реагира едва с четири месеца закъснение. След случката социалните мрежи се напълниха с иронични призиви за оставки, въстания, ликвидиране на хора и др."

  Ми много добри въпроси има тук.

  Да видим, ще ли да отговори някой на тях - от боб, от леща, който ще.

  ..

  Айде "нема нужда" /да ти ползваме шопизъма/да ти четем повече глупостите.

 2. 15
  Дългия | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #13 от " | нерегистриран":
  Няма нужда, галош.

  Да видя сега модератор ли си, защото ако изтриеш това, а оставиш обидния коментар с цървулите, адресиран към сигурно 90 % от гражданите, все още живеещи на територията на т.нар. Република България, значи си платена мижитурка на работа в сайта.

  И да, не ми пука кой ми следи коментарите - то е ясно, че в тоталитарна България това се прави и се е правило винаги и далеч не си е отишло с Тато, а продължава в лицето на неговите наследници, поели властта от ръцете му и управляващи и до днес. Дори статии, като тази, често се пускат именно с цел да се сплашат хората и да спрат да изразяват свободно мнението си за управляващите.

  А мнение всеки има право да изразява, не само на избори.

  Да, знам, че и Конституцията за такива, като теб е нищо. Но грамотните са я чели и я знаят.  Явно простотията ти идва в повече - дали има разлика между изразяване на мнение и извършване на престъпление, как смяташ ти. И не може да псувате, обиждате и се заканвате със смърт наляво и надясно - затова има модератори, не за да ви следят (кой ли е умрял пък!)

 3. 14
  | нерегистриран
  3
  -1

  I da triete i ne triete nie sme vsichki naqsno , VIDOV DEN IDVA !

 4. 13
  | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #7 от "12345 | нерегистриран":
  Много ми е интересно долузходилите се опозиционни цървули ако на тях им кажат, че ще им пуснат куршум или че ще ги пукат пушките, какво ще направят - ща изприпкат при същите органи, които сега охотно псуват!

  Все пак никой не е влязъл в управлението, за да го плашат с метежи и куршуми, нали?

  И изявяването на несъгласие става на избори, а не чрез извършване на престъпления, каквото просташкото деяние на този чорбар безспорно е, по чл.144, ал.3 от НК!!!

  Айде нема нужда от разплакани жертви...

  Няма нужда, галош.

  Да видя сега модератор ли си, защото ако изтриеш това, а оставиш обидния коментар с цървулите, адресиран към сигурно 90 % от гражданите, все още живеещи на територията на т.нар. Република България, значи си платена мижитурка на работа в сайта.

  И да, не ми пука кой ми следи коментарите - то е ясно, че в тоталитарна България това се прави и се е правило винаги и далеч не си е отишло с Тато, а продължава в лицето на неговите наследници, поели властта от ръцете му и управляващи и до днес. Дори статии, като тази, често се пускат именно с цел да се сплашат хората и да спрат да изразяват свободно мнението си за управляващите.

  А мнение всеки има право да изразява, не само на избори.

  Да, знам, че и Конституцията за такива, като теб е нищо. Но грамотните са я чели и я знаят.

 5. 12
  до 7 | нерегистриран
  3
  0

  Да те питам-как ГДБОП защити обикновените хора от милиционерите по време на метежът на 4 ноември 2015г, а и тогава хора на орлов мост бяха заплашвани и обиждани от "неизвестни лица". Че е имало метеж са думи на тогавашен депутат по вр еме на милиционерските безредици, а и да принудиш властта със беззаконие да промени свое решение не просто е метеж, но успешен метеж.

  Сравни как като миньори и кравари също НЕЗАКОННО протестираха през 2008г как бяха бити, арестувани, съдени и осъдени. Та твоят въпрос-какво обикновен човек ще прави, ако стане потърпевш на -цитирам те "метеж" и обиди са точни. Случи се-на 4 ноември 2015г. Никой не защитки обикновените хора. Това е отговорът на въпроса-нищо не можеш да направиш, когато "обиждачи" и хулиганстващи са лица с униформи.

 6. 11
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 10
  ******************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 9
  | нерегистриран
  14
  0

  Едно не мога да разбера. Че постъпката на БОП-а е глупава и недопустима е ясно. Чудя им се с какъв акъл вършат тези глупости. Толкова ли не са наясно, че вършат малоумие, за което може да станат за смях, както и стана. Това ли им е работата по цял ден и за това ли искат увеличение на заплатите. Днес четох, че Борисов се обадил на човека и се извинил. Няма лошо, но на негово място тези направо ще ги разформировам.

 9. 8
  | нерегистриран
  16
  0

  Проблемът е, че полицията виси по цял ден във фейсбука и следи за бойконеугодни коментари, а в същото време бандитите спокойно и безнаказано вилнеят по улиците и домовете на гражданите.

  Голяма активност за един коментар и пълно бездействие и липса на полиция за еженощно обираните баби по селата.

 10. 7
  12345 | нерегистриран
  2
  -22

  Много ми е интересно долузходилите се опозиционни цървули ако на тях им кажат, че ще им пуснат куршум или че ще ги пукат пушките, какво ще направят - ща изприпкат при същите органи, които сега охотно псуват!

  Все пак никой не е влязъл в управлението, за да го плашат с метежи и куршуми, нали?

  И изявяването на несъгласие става на избори, а не чрез извършване на престъпления, каквото просташкото деяние на този чорбар безспорно е, по чл.144, ал.3 от НК!!!

  Айде нема нужда от разплакани жертви...

 11. 6
  | нерегистриран
  23
  0

  В България всяка вечер обират и изнасилват бабите по селата. ГДБОП спи. В България е приет внесения от Екатерина Захариева закон "Наглите", според който пускат от затвора дори тези бандити, които все пак са вкарани там, въпреки всички пречки създадени от депутатите и правосъдните министри.

  Но ако някой разкритикува Тато или Бато, то веднага се усеща, че социализЪмЪ никога не си е отивал и че Демокрацията даже не се е наканила да тръгва за милиционерска България.

 12. 5
  . | нерегистриран
  21
  -1

  Тоталитарното време у нас никога не си е отивало.

 13. 4
  Е да де, | нерегистриран
  13
  -2
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  На 4 ноември 2015 г по време на милиционерските беззакония милиционери отпарвяха тежки хули към "Бойко", но не бяха арестувани и задържани.  В Блиц имаше запис, как милиционери казват на баща, преминаващ на Орлов мост "Бегай да лапаш к-р- на Бойко".  Никой от хулиганите милиционери не беше привикан. А да-не става ясно и за кой Бойко става дума(и в двата случая).  И изобщо-когато на 4 ноември милицията хулаганстваше, и принуди със заплахи, безредици и беззакония(блокиране на Аспарухов мост във Варна ,беззакония в центъра на София, блокиране на КПП-та) властта да промени свое решение-колко хулигани бяха привикани от ГДБОП, за да се разкаят? Що така двоен аршин?

  Кой милиционер не е станал прокурор след като е "завършил по право" я в Югозападния, а в Новия или Свободния ... това е тъпата корупционна схема. По цоца беше само Магнаурата.

 14. 3
  питане | нерегистриран
  13
  -2

  След скандала с незаконните подслушвания, извършвани от Държавна сигурност, колко подслушвача от ДАНС бяха привикани в ГДБОП, за да подпишат,че повече няма така да правят, и се разкайват, че са нарушили закона, като са подслушвали незаконно?

  Или понеже ГДБОП и ДАНС са от едно котило-на ДС, даже ГДБОП, и ДАНС бяха обединени в една институция за кратко, ГДБОП не се занимава с подслушвачите от ДАНС  https://play.nova.bg/programi/zdravei-bulgariya/864052

 15. 2
  | нерегистриран
  12
  -5

  На 4 ноември 2015 г по време на милиционерските беззакония милиционери отпарвяха тежки хули към "Бойко", но не бяха арестувани и задържани.  В Блиц имаше запис, как милиционери казват на баща, преминаващ на Орлов мост "Бегай да лапаш к-р- на Бойко".  Никой от хулиганите милиционери не беше привикан. А да-не става ясно и за кой Бойко става дума(и в двата случая).  И изобщо-когато на 4 ноември милицията хулаганстваше, и принуди със заплахи, безредици и беззакония(блокиране на Аспарухов мост във Варна ,беззакония в центъра на София, блокиране на КПП-та) властта да промени свое решение-колко хулигани бяха привикани от ГДБОП, за да се разкаят? Що така двоен аршин?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.