Гебрев с досие на агент Димов от Държавна сигурност*

Гебрев с досие на агент Димов от Държавна сигурност*
Гебрев, Емилиян Гебрев - агент Димов от Държавна сигурност, снимка: "Монитор"

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев, който от няколко месеца е в центъра на медийното внимание заради опитите му да овладее "Дунарит" и твърденията му, че е тровен с "Новичок", се оказа с досие от бившата Държавна сигурност, пише вестник "Монитор".
 
Във вторник Административен съд София-град (АССГ) e дал ход на делото, в което Гебрев обжалва решение на Комисията по досиетата, с което е обявена принадлежността му към Държавна сигурност. Делото се разглежда от 34 състав на съда. Гебрев не се е явил в съда, представлявал го е адвокат. 
 
В началото на съдебното заседание съдът обявил, че на 14 ноември 2018 г. са постъпили писмени доказателства по делото. Сред тях е и Инструкция в някогашната служба за сигурност. "Инструкцията не е юридически акт, тя е вътрешноведомствен документ", коментирал адвокатът на Гебрев. "Инструкцията е основен документ за оперативната отчетност на ДС. Тя регламентира създаването на документи и начините на регистриране на сътрудниците на ДС", обяснил пред съда юристконсултът на Комисията по досиетата.
 
Адвокатът на Гебрев поискал сверяване на документите за принадлежност, т.е. копията с оригиналите. От Комисията по досиетата веднага предоставили на съда регистрационен дневник и три картончета. Регистрационният дневник в ДС представлявал голям тъмен тефтер с твърди корици и вече пожълтели страници, а картончетата били резедави и светложълти на цвят. Съдът констатирал, че в регистрационния дневник под № 7653 на 18 декември 1985 г. е отбелязано "Агент Димов", което се отнасяло за Емилиян Гебрев, пише още "Монитор", според който така е била констатирана идентичността, т.е. съответствието на копието с оригинала.
 
Същата процедура била извършена и с две картончета "образец 4" и едно - "образец 6". След като Комисията по досиетата показала пред съда документи, че Емилиян Христов Гебрев фигурира в архивите на ДС, адвокатът му поискал да бъде обърнато внимание на различни подробности в документацията. Става въпрос, че има подчертаване на бащиното име на Гебрев с червен флумастер в едно от картончетата, че е писано с различни химикалки или мастила – с червен химикал е отразено унищожаването на досието, с черен цвят е подписът на оперативния работник. В двете картончета "образец 4" пък е писано с различни средства. "Защо е така, е въпрос на специални познания", казал адвокатът на Гебрев и поискал назначаването на съдебно-графологична експертиза на трите картончета.
 
Съдът му предоставил 14-дневен срок да формулира въпросите си по повод изготвянето на такава експертиза. Още в съдебната залата адвокатът изброил някои от тях - да се изследва дали подписите в картончетата от единия образец са същите като в другия образец, може ли подписите в тези картончета да се свържат с писмените текстове, както и да се сравнят текстовете в регистрационния дневник с тези в картончетата.
 
Съдът открил производство по чл. 193 от ГПК – оспорване истинността на документите. Според закона, тежестта за доказване на неистинността на документа пада върху страната, която го оспорва, в случая на Гебрев и неговия адвокат. Въпросите за изготвянето на съдебно-графологична експертиза трябва да бъдат представени в два екземпляра – за съда и за Комисията по досиетата, за да може тя да даде становище по тях. След това в закрито заседание съдът ще назначи вещо лице за изготвяне на експертизата. Следващото заседание по делото е в края на месец май.
 
 
 

Още по темата

Ключови министри напускат Трюдо заради скандал с прикриване на подкупи

Предишна новина

ВАС потвърди забраната на Uber у нас

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  +- | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #1 от "112 | нерегистриран":
  Всъщност, колегата е заложил евтин капан, в който съдът охоъно е скочил. Графологията изобщо не се занимва с въпроси, които ще се изследват по цитираното дело...  Колегата Ви никакъв капан не е залагал.

  Просто толкова си знае и разбира от криминалистика.

 2. 2
  | нерегистриран
  1
  -1

  То и графологът ще си смуче от пръстите. А тая комисия още ли се обажда чат-пат по поръчкаq с огромно закъснение и въз основа на скопен закон?!

 3. 1
  112 | нерегистриран
  5
  -1

  Всъщност, колегата е заложил евтин капан, в който съдът охоъно е скочил. Графологията изобщо не се занимва с въпроси, които ще се изследват по цитираното дело...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.