Гебрев участвал в трафика на каптагон

Гебрев участвал в трафика на каптагон
Тихомир Стойчев, бивш началник на ЦСБОП, снимка: бТВ

"Не вярвам напълно в тезата за отравянето на Емилиян Гебрев, понеже уж ядеш екочисти салати, а после те ти предизвикват някакви организмени разтройства - не ми звучи като отравяне", коментира пред бТВ бившият шеф на ЦСБОП (1991-1992 г.) Тихомир Стойчев. Според него всеки, който търгува с подобни неща - дали са психотропни вещества, дали са оръжия - стъпва по тънък лед и непрекъснато е изложен на рискове и опасности.
 
"Там се пресичат много интереси", добави той и коментира, че е много чудно, че за станало през 2015 г. се разнищва чак сега. "Много е чудно защо от 2015 г. досега не знаем какво се е случило, имам чувството, че България ще обслужи интереси на версии, издигнати във Великобритания", каза още Стойчев.
 
Емилиян Гебрев е участвал в скрития транзит на оръжия и трафика на каптагон. Той е протичал в делата от 1 до 4, които засягат именно тези афери през 90-те години, обяви още Тихомир Стойчев. "Познавам Емилиян Гебрев лично, но повече по документи. Той и други лица протичаха по делата от 1 до 4, мисля, че дело 4 беше за скрития транзит и по каптагона. Гебрев е свързан с негова фирма и с каптагона", категоричен беше бившият антимафиот. Стойчев разкри още, че оръжейният търговец бил свързан с руската оръжейна промишленост още от десетилетия. "Той е човек, който от края на 80-те години по негови докладни записки заседават много важни фигури като Андрей Луканов, Огнян Дойнов", разкри той. По думите му високопоставени служители от Второ и Четвърто главно управление на ДС били загрижени, че "Кинтекс" започва да губи позиции и оръжейната ни индустрия стеснява пазарите си заради онази контрапропаганда, която се води срещу нас.
 
"За да се разпилеят упреците срещу "Кинтекс", са създадени една дузина фирми, като зад две от тях стои инициативата на Гебрев. Едната е "Сироко", другата е "Ширио", сега позната като "Емко". "Сироко" и "Ширио" си приличат по това, че са изградени по негова докладна записка с разкриване в Лихтенщайн на пощенска кутия с адвокат, който води кореспонденцията там, а в България тя е представяна от Гебрев, на практика той е представител на чужда фирма", разказа Стойчев. Бившият шеф на ЦСБОП издаде още, че Гебрев е бил обект на разработка на спецслужбата през 1991-1992 г.
 
"Чавдар Петков ни каза, че имаме такива компетенции, можем да работим, а желанието ни е да измием петното върху България и да намалим опасностите да се приватизира някогашния скрит транзит, за който знаете, че България е била обвинявана от външните ни партньори. Започнахме работа и в един момент се оказа, че Гебрев беше внесъл от Ижевските машиностроителни заводи един уникален пистолет-ПСМ, самозаряден, малогабаритен, разработен за оперативните служители от спецслужбите на СССР, а сега Руската федерация", разказа Стойчев. Една част от тези пистолети били укрити на тайно място от Гебрев с търговска цел. "За да бъдат внесени в България, беше заобиколен законът и на практика беше извършено грубо митническо нарушение, да не кажем направо престъпление от Гебрев чрез фирмата "Ширио", категоричен беше бившият началник на ЦСБОП.

Още по темата

МВР: 8 млн.лв. прибрали ало измамници от пенсионери през 2018 г.

Предишна новина

Методите на съвременните информационни войни*

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  1
  0

  Като стана дума за каптагона и се сетих, че по това дело е подсъдим и венецуалския адвокат с доверителна сметка Ц.Ц.

  Я как венецуелските пари се навързаха с българските БКП и КДС и с Москва!

 2. 3
  Какво | нерегистриран
  6
  -2

  Какво правно има в случая Гебрев, та този сайт се е превърнал в табло за препечатване на Труд, Монитор, 24 часа и други издания на "свободната" преса по темата?

 3. 2
  | нерегистриран
  7
  -1

  Контрабанда под партийно-държавна опека

  http://pametbg.com/index.php/bg/prestuplenia/durjavna-kontrabanda/314-2016-01-27-22-44-25  Има сканиран документ(днес разсекретен)-от 1978г., че има решение на МС за извършване на държавна контрабанда.

 4. 1
  офтопик, без връзка със темата | нерегистриран
  7
  -1

  Износът на каптагон, амфетамини и други наркотици, най-малкото до 1989г си е държавна политика, вършена с разрешението на Партията, и с нейното знание и контрол- от МВР и ДС. Това отдавна е публична, разсекретена информация, по която има множество публикации и документи. Гугъл сърч за търговията с каптагон и ще стигнете до множество статии по темата.  Можете да започнете да четете от тук-за контрабандата на каптагон при комунизма

  http://desebg.com/vgu/1309--1- . И да-Държавна сигурност е вършила тази дейност, и е контролирала всичко случващо се, след решение на Комунистическата партия. А дали тези канали остават след 1989г, и дали милиционери и днес търгуват с дрога е друг въпрос.  http://desebg.com/vgu/1309--1-

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.