Ген. Кирчо Киров отива на съд за присвояване на още 5 млн. лв.

Ген. Кирчо Киров отива на съд за присвояване на още 5 млн. лв.

Прокуратурата внесе в съда второ дело за присвояване на над 5 млн. лв. срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров. За новия процес срещу Киров съобщи говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова пред бТВ.

Тя посочи, че от държавното обвинение досега не са огласявали, че срещу бившия шеф на разузнаването се води второ досъдебно производство.

"Обвинението по него е за длъжностно присвояване на над 5,1 млн. лв. Извършено е от него в съучастие и е бил подпомогнат от негов подчинен. Престъплението е извършено в периода 2007 г. – 2011 г.", каза Арнаудова. Тя огласи съвсем малко информация за случая, тъй като обвинителният акт е секретен и съдържа класифицирана информация.  

"Престъплението е свързано със специална разузнавателна дейност. Създавани са били документи, обосноваващи извършването на съответни разходи за разузнавателна дейност, която обаче според доказателствата, които е събрала военната прокуратура, е приключила в края на 1999 г.", каза Арнаудова. Тя обясни, че тази разузнавателна дейност документално е финиширана през 2003 г. "Въпреки това, ген. Кирчо Киров е утвърждавал разходи, теглени са големи суми пари за извършване на тази дейност", заяви говорителката на главния прокурор.

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че до разкриването на престъплението се е стигнало след обясненията на ген. Киров пред съда по другото дело за присвояване, по което е подсъдим. Той опитал да убеди съда, че сумите, които прокуратурата твърди, че е присвоил, са били харчени при най-висока секретност за разузнавателна дейност, изцяло в интерес на националната сигурност. "По време на съдебното следствие тогава, по искане на прокурора, Военният съд е изискал от НРС справка имало ли е действително такава дейност и такива разходи. В архивираните оперативни дела на НРС не са били открити никакви документи, но някои особености при тяхното ползване след архивирането е довело до назначаване на една повторна и много задълбочена проверка. Били са проверени отдавна архивирани финансови документи, които получават гриф за секретност след своето попълване. Там проверяващите от НРС са се натъкнали на фрапиращи факти за теглени и отчитани четирицифрени суми във валута", съобщиха от прокуратурата.

След образуването на делото разследващият екип от военни следователи е е изследвал и анализирал стотици оригинални документи, като е бил проследен целият път от създаването до архивирането им. От прокуратурата сочат, че с експертизи е доказано категорично, че ген. Киров собственоръчно е утвърждавал тези документи, изготвени от негов доверен служител за изтегляне на големи суми за "разузнавателна" дейност. В тях било вписвано, че се правят разходи по оперативни дела, които всъщност са били окончателно приключени и архивирани преди години и двамата обвиняеми много добре са знаели това.

По делото било установено, че за прикриване на присвояването, много бързо и не по съответния ред са били унищожавани някои от документите, в които е следвало да се опише за какво точно са нужни тези пари.

По досъдебното производство са разпитани 15 разузнавачи. "Те категорично сочат,че в инкриминирания период нито са извършвали такава дейност, нито такива разходи, нито пък са получавали пари", каза Арнаудова. Тя обясни още, че когато въпросните разузнавателни дейности реално са били извършени, за тях са похарчени 10 пъти по-малко пари отколкото Киров е посочил 10 години по-късно.

Новото обвинение срещу бившия шеф на разузнаването е сходно на това, за което вече е подсъдим. Първото дело е за това, че в периода от 2007 г. до 2011 г. Киров е присвоил близо 5 млн. лева, като за улесняване на престъплението си е съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Документите, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата. На 7 август 2015 г. Софийският военен съд го осъди на 10 години затвор, като прие, че Киров наистина е отчитал несъществуващи разходи - пари за изпращането на агенти на мисии, издръжка за наемане на хотели, квартири, самолетни билети и др. Втората инстанция потвърди наложеното наказание, но делото стигна до Върховния касационен съд, който го върна за ново разглеждане на Военно-апелативния съд. Мотивът - допуснати са процесуални нарушения, които рефлектират върху правото на защита на подсъдимия.

По думите на Арнаудова указанията на ВКС са при повторното разглеждане на делото на втора инстанция да бъдат отчетени обясненията на подсъдимия. 

Още по темата

Осъдиха МЗ за дискриминация на пациенти

Предишна новина

Делото срещу Николай Ненчев за ремонта на самолетите е вече в съда

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Марко | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #4 от "Каре, | нерегистриран":
  май ще си един от малкото "властимащи" дето ще отнесе ефективна присъда!

  Съдебната сага е с цел да се заметат ,а не да се установят престъпления...  Разбирате ли или си мислите друго нещо?!

 2. 5
  къде са парите? | нерегистриран
  3
  -1

  Основният въпрос е :Къде са отишли парите? Това не е малка сума-5 милиона лева.От обвинението поясниха,че това не е въпрос на разследване.Напротив.Едно време,когато някой бакалин присвоеше 2000 лева,веднага се установяваше къде са отишли сумите-назначаваше се съдебно-икономическа експертиза за имотното състояние на обвиняемия.Сега това нещо го няма.А е възмоно и съзнателно да не се прави,за да не се стигне дотам,където предварително е фиксирано,че не трябва да се стига.

 3. 4
  Каре, | нерегистриран
  5
  -1

  май ще си един от малкото "властимащи" дето ще отнесе ефективна присъда!

 4. 3
  Не бе | нерегистриран
  6
  -1
  До коментар #2 от "Марко | нерегистриран":


  Много пъра ще плащаме по ЗОДОВ на генерал Киров!!!  Ала може би и това да се цели?!

  Важното е военното следствие, прокуратура и съд да бачкат!  Съвестен труд да кипи. Да се доказват пред началството![[_59253_]]

 5. 2
  Марко | нерегистриран
  7
  -6  Много пъра ще плащаме по ЗОДОВ на генерал Киров!!!  Ала може би и това да се цели?!

 6. 1
  Агент Гоце, хотелиер № 1 на републиката | нерегистриран
  13
  -1

  Кирчо, зад теб съм![[_59247_]]

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.